Nevladna organizacija Slovenski E-forum je od Magne prejela odgovor na zahteve glede dopolnitve morebitnega okoljevarstvenega dovoljenja, po kateri bi se E-forum odrekel pravici do pritožbe na okoljevarstveno soglasje.

Po Magninem predlogu dogovor glede ukrepov za varovanje okolja ne bi bil zavezujoč, E-forum pa, nasprotno, želi zaveze Magne. »Moj predlog je vsekakor zelo zavezujoč, zato je predlog Magne v celoti nesprejemljiv. Na nek način pomeni norčevanje iz okoljevarstvenih postopkov v domnevno suvereni Republiki Sloveniji,« je v včeraj zvečer sporočil predsednik Slovenskega E-foruma Gorazd Marinček.

Marinček je predlagal, da bi okoljsko ministrstvo v okoljevarstveno dovoljenje za lakirnico Magne Steyr v Hočah vneslo nekatera določila, ki niso vključena v okoljevarstveno soglasje. Tako naj bi Magna omogočila neposredni digitalni monitoring vseh relevantnih okoljevarstvenih podatkov na svoji spletni strani, za transport bi morala v največji večji možni meri uporabljati železnico in zmanjšati rabo pitne vode iz javnega omrežja v tehnološke namene, postopno bi morala uvesti rabo meteornih voda, izdelati pa bi morala tudi požarnovarnostni načrt za primer požara skrajno velikih razmerij glede na razpoložljive količine gorljivih snovi, pri čemer bi morala predvideti povečano vplivno območje na podlagi najbolj pesimističnega scenarija, poroča STA.

Magna pa v svojem predlogu protokola o zagotavljanju visokih standardov pri projektu lakirnice navaja, da protokol ni mišljen kot zavezujoč in ne bi pomenil nikakršne pravne obveznosti, da ne bi kakorkoli prejudiciral morebitne odločitve, ki jih objavljajo pristojni organi, in da ne bi prejudiciral izvajanja kakršnekoli naložbe v Sloveniji s strani vlagatelja. Protokol bi bil po Magninem predlogu zgolj povzetek razumevanja podpisnic glede uporabe in izvajanja okoljskih zakonov in predpisov za ta projekt.

Podkupovalni predlog?

Marinček naj bi od družbe Colliers International, ki Magni svetuje med drugim glede pridobivanja zemljišč, prejel elektronsko pošto, ki jo razume kot »podkupovalni predlog«, saj da je to podjetje Slovenskemu E-forumu ponudilo podporo »v finančnem smislu«, da bi čim prej rešili trenutno situacijo.

Sporočilo je podpisal T. Altmann, ki pa po pisanju Dela sploh ne obstaja, poslano pa je bilo z elektronskega naslova, registriranega na Gmailu. Delo navaja, da bi lahko bilo ime pošiljatelja sestavljeno iz imen dveh zaposlenih v avstrijski podružnici Colliers International: Tobiasa Dichtla in Isabelle Altmann. Marinček je zadevo po navedbah časnika predal policiji.

Slovenski E-forum je tudi sporočil, da ima pri svojih prizadevanjih glede okoljskih vplivov načrtovanega obrata v Hočah podporo največje evropske zveze okoljskih organizacij civilne družbe Evropskega okoljskega urada.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice