Foto: Bobo
Po mnenju epidemiologov je policijska ura nepotrebna, a o njeni ukinitvi ne odločajo sami.

V skladu z načrtom sproščanja smo v Sloveniji še vedno v oranžni fazi. Danes se bo sicer vlada seznanila s trenutnimi epidemiološkimi razmerami in na podlagi priporočil svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje presodila, če je potrebno, katere izmed veljavnih ukrepov prilagoditi.

Ponovno beležijo porast

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nuška Čakš Jager pravi, da se situacija v svetu ponovno nekoliko spreminja. 

»Če smo po novem letu beležili upad števila potrjenih primerov in se je krivulja obrnila navzdol, pa na žalost v tem trenutku, v osmem tednu letošnjega leta, ponovno beležimo porast, večinoma na račun Evrope,« pravi Čakš Jagrova.

Do osmega tedna leta 2021 je v svetu skupaj zabeleženih preko 114 milijonov potrjenih primerov covid-19 in preko dva milijona smrti. Jutri bo eno leto, odkar je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo.

VIR: Nacionalni inštitut za javno zdravje

V Evropi so v zadnjih dveh tednih o največ primerih poročali iz Francije, Italije, Poljske in Nemčije, o največ smrti pa iz Italije, Češke, Francije, Poljske in Slovaške. V Evropski uniji je bilo do 9. marca preko 23 milijonov potrjenih primerov, od tega 563.300 smrti.

Po besedah Čakš Jagrove je dobra novica ta, da je bilo v zadnjih dveh tednih v Sloveniji malo potrjenih okužb v domovih za starejše, in sicer le petnajst.

Z epidemiološkega vidika policijska ura ta trenutek ni potrebna

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje vodijo tudi analizo okužb med otroki, mladostniki in pedagoškim kadrom. Čakš Jagrova pravi, da je s prihajanjem nazaj v šole in vrtce pričakovano, da se bo število povečalo, a je trend okužb v tem šolskem letu stalen.

Krivulja okužb je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje stabilna tudi pri pedagoških delavcih.

Je pa Čakš Jagrova odgovorila na vprašanje, ali je po njihovem mnenju potrebna policijska ura.

»Z epidemiološkega vidika policijska ura ta trenutek ni potrebna, to je naše mnenje, ki je nato podano določevalcu,« je dejala. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

SEVEDA NE, ODLOČA ORBAN, POSTALI SMO POLICIJSKA DRŽAVA IN NEPOKORŠČINA JE EDINA REŠITEV, PREPROSTO VSE ODPRET IN SE NE DRUŽIT IN NE JEBAT VEČ 5% KAR REČE VLADA, POLOŽNICE PA V SMETI ČE KAJ NAPIŠEJO, KAJ PA NAM LAHKO A BOJO VSEH 200,000 LJUDI ZAPRLI, KAM PA ??

Default (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Sociopat se policijske ure oklepa z vsemi stirimi.

Starejše novice