Drugi krog lokalnih volitev je prinesel (nepričakovano) slovo številnih nepremagljivih županov, ki so bili na čelu občin tudi po 20 let.

Z drugim krogom lokalnih volitev smo - razen v Šmarjeških Toplicah - tudi uradno dobili županje in župane, ki bodo naslednja štiri leta vodili 212 slovenskih občin. Letošnje lokalne volitve v Podravju so poskrbele za 16 sprememb na županskih stolčkih, 25 podravskih občin pa bodo še v naslednjih štirih letih vodili isti župani oziroma županje.

Lokalne volitve 2018 so odnesle precej starih županov, kje iskati vzroke? 

Za presenečenje je poskrbelo slovo nekaterih dolgoletnih županov, ki so bili na čelu občin po tri mandate ali več. V Ormožu je tri mandate vladal Alojz Sok iz vrst NSi, a v četrto je moral priznati poraz protikandidatu Danijelu Vrbnjaku iz SDS. 

»Zdaj sem dejansko še župan, pa ne več dolgo. Razmišljam, da se bom v bodoče več ukvarjal s svojim hobijem, to je čebelarstvom. Ljudje so želeli spremembe in v nedeljo so tako tudi glasovali,« poraz po dolgih letih županovanja komentira Sok, dosedanji župan občine Ormož.

Po mnenju publicista in političnega analitika Božidarja Novaka gre za normalizacijo politike: »Tudi ti, ki so zdaj prišli, pa niso več tak mladi, se prej niso ukvarjali s politiko, so novi v tem in so normalni ljudje. Tu se kaže en drugi problem. Tisti, ki so bili več mandatov na čelu občine, so izgubili občutek za realnost in jih je odnesla demokracija. To pomeni, da bo en kup njihovih sodelavcev, ne bom rekel podprepnikov, ostalo brez služb.«

V Pesnici slovo župana po več kot 20-ih letih

Tudi 62-letni Venčeslav Senekovič, dosedanji dolgoletni župan Pesnice iz vrst SLS, je moral vendarle priznati poraz. Premagal ga je Gregor Žmak, neodvisen in nestrankarski kandidat liste 4×4. 

»Pri Senekoviču je bilo morda to, da je bil protikandidat Žmak tako kvaliteten. Mlad, vitalen, pa še podobno delo je prej opravljal. Kot kaže, je nov župan mlajši Senekovič - isti je, ampak je mlajši,« komentira Novak.

Odhod starih obrazov pa po mnenju publicista prinaša tudi nepričakovane stiske:  »To mora biti velika osebna tragedija in travma. Ljudje so bili polni sami sebe, delili so intervjuje, v bistvu marsikje ni bilo nobenega pametnega znanja, zdaj pa jih je demokracija odnesla in seveda s tem so zgubili tudi svojo bit, eksistenco. To bodo velike travme.« 

Na Ptuju zavrnili vračanje v preteklost

Vračanje v preteklost v obliki nekdanjega župana Štefana Čelana so zavrnili tudi na Ptuju. V tem zgodovinskem mestu so postali edina mestna občina z županjo. Izvolili so prvo žensko v svoji 1950-letni zgodovini.

»Upam, da to ni bila njegova zavrnitev, ampak moja potrditev. Želim si, da je ta rezultat pomenil to, da so se ljudje odločili za neki nov način delovanja, neko svežino tudi v tem pogledu in da je to tisti pravi razlog, ne, da so bili zdaj proti nekomu, ampak za nekoga,« pravi Nuška Gajšek, novoizvoljena županja Mestne občine Ptuj.

Slovo Fištravca in skorajšnja vrnitev Kanglerja

V Mariboru so se aktivirali volivci proti staremu. »Saj Franc Kangler ni izgubil, Kangler je dobil skoraj polovico glasov. Glasovi prejšnjih, proti Kanglerjevih oziroma Fištravčevih, so se prelevili v glasove novega obraza. Ljudje pač hočejo vedno boljše, vedno novo. Na Ptuju zelo podobno, le da je tam še velika podpora stranke SD in ta je pretehtala,« opaža Novak in pristavi: 

»Župan Andrej Fištravec naj bi v Mariboru te dni zaposlil deset ljudi iz svojega kabineta, pa vemo, da odhaja čez dva tedna. Ne znam si predstavljati, kaj bo v Kopru, ko bo Popovič moral iti in bo prišel nov župan. To ni dobro ...«  

Kdo voli, tudi odstavi. In kot še komentira publicist Božidar Novak: Kot si prišel na oblast, se boš tudi poslovil. To zavedanje bi morali novi in stari župani osvojiti najprej.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice