Slika je simbolična (foto: Bobo).
Slovenija je dobila prvo predsednico republike v zgodovini. Nataša Pirc Musar je na predsedniških volitvah premagala protikandidata Anžeta Logarja. Preverili pa smo, koga smo na volitvah izbrali Mariborčani, Natašo Pirc Musar ali Logarja.

Po dveh mandatih bo Boruta Pahorja v predsedniški palači zamenjala Nataša Pirc Musar, ki jo je v drugem krogu predsedniških volitev podprlo skoraj 54 odstotkov volivcev. 

Nekdanja novinarka in informacijska pooblaščenka na najvišjo politično funkcijo v državi stopa kot odvetnica brez političnih izkušenj, zavezana liberalnim vrednotam in varovanju človekovih pravic. Kandidaturo je 54-letna Nataša Pirc Musar najavila prva med kandidati, za njeno vložitev pa je nato zbrala podpise volivcev.

V drugem krogu predsedniških volitev je protikandidata Anžeta Logarja premagala za 7,7 odstotne točke. Zmagala je v šestih volilnih enotah, medtem ko je njen protikandidat Logar večino volivcev prepričal v dveh.

Kakšna pa je bila volilna udeležba v Mariboru in komu smo namenili največ glasov?

Najnižja udeležba v Mariboru, glasove smo namenili Nataši Pirc Musar

Volilna udeležba je včeraj nekoliko presegla tisto v prvem krogu. Po delnih neuradnih podatkih se je na volišča tokrat odpravilo 53 odstotkov volivk in volivcev.

Med volilnimi enotami so najvišjo volilno udeležbo zabeležili v volilni enoti Kranj, in sicer 55,91-odstotno, najnižjo pa v volilni enoti Maribor, kjer je volilo 49,14 odstotka volivk in volivcev. V Mariboru je za Natašo Pirc Musar glasovalo 52,84 odstotka volivcev, za Logarja pa 47,16 odstotka.

Drugo najvišjo volilno udeležbo so zabeležili v volilni enoti Ljubljana Center (55,86 odstotka), drugo najnižjo pa na Ptuju (49,41 odstotka).

Nataša Pirc Musar je zmagala v šestih volilnih enotah, in sicer v volilni enoti Postojna, Kranj, Ljubljana Center, Ljubljana Bežigrad, Novo mesto in Maribor, medtem ko je njen protikandidat Logar večino volivcev prepričal v dveh, in sicer v volilni enoti Celje ter Ptuj, kamor spadajo tudi pomurski volilni okraji.

Rezultati po volilnih enotah (vir: Državna volilna komisija).

Nataša Pirc Musar slavila v vseh mariborskih okrajih

Zanimiv je tudi pogled na glasovanje v posameznih volilnih okrajih. Tako je v vseh mariborskih volilnih okrajih slavila Nataša Pirc Musar.

Prepričljivo je zmagala tudi v osrednji Sloveniji, saj so volivci v vseh ljubljanskih volilnih okrajih glasove namenili prvi predsednici države.

Nekoliko bolj rumeno pa je obarvana volilna enota Ptuj. Tako je Anže Logar slavil v volilnih okrajih Ptuj 1, Ptuj 2, Ptuj 3, Ormož, Lenart, Pesnica in Lendava, med tem, ko so volivci v volilnem okraju Gornja Radgona, Ljutomer, Murska Sobota 1 in 2 izbrali Natašo Pirc Musar.

Rezultati po volilnih okrajih (vir: Državna volilna komisija).

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
KUČAN MILEK (nepreverjen)

Čestitke za zmago Pirc Musarjeve za katero pa itak ni bilo dvoma. Desničarski trud je bil zopet zaman. Problem je da so Logarja volili večina na kmetih. Kmetje morajo skrbeti da bo samooskrba države sto procentna a ne da se ukvarjajo z politiko kjer niso dorasli.

Politik (nepreverjen)

Zena tajkuna za predsednico?????le kje imate glavo.

Kaco (nepreverjen)

Potem ti je lahko jasno kakšen je šele bil proti kandidat.

In reply to by Politik (nepreverjen)

Rola (nepreverjen)

Logarja za predsednikads sekte pa je uspeh zagotovljen. Kaplar je verjetno podtakjenec od Kučana saj drugače se njegove poteze ne dajo razumet. Vedno on potopi opozicijo. To je ziher kpj na delu.

ovi (nepreverjen)

...čestitke ga. Nataši!

vprašanje za zgornje3 :- niti Ga. predsednica niti g.Logar ni imela/imel pravnobene (brez vejice- kmetavz pać) eksistencionalne težnje po kandidaturi (finančne)- zaj (Štajerko) pa vprašanje za Vas3 (off topic)-

ali so tu posredi nepopolna izobrazba ("zabitost", "ofce" al "dominanca princev"'?

Kaj mislite? keri te bo župan Maribora ...

ps. kandidatka/t - kateri bo v 2 krogu dobil največ glasov...zakaj že (vzrok kandidature)? Dobrobit Mariborčanov? my ass...

Slava Ukraini!

ovi (nepreverjen)

kaco- protikandidat ...

In reply to by ovi (nepreverjen)

PureŠtajarac (nepreverjen)

Pa đe sam ja to stigo ljudi moji? Pa u Taj Maríbor su sama glupa raja bre. Izglasali su neko čudo od žene. Ne znam, neka predsednica kažu, da je. Nešto malo, zdepasto, okruglo. Bilo kako je okreneš izgleda isto, bre. Telo bez oblika, a jezik ko u ljute zmije. A ovaj drugi, protukandidat, dečko dobrog izgleda i karaktera, visok bre, šlank, maneken bre, a ono, popušio. Jadna ova zemlja s tako glupom rajom bre, samo piju bre, a u pičku materinu sve! Ma odo ja čim pre dalje, Amsterdam i to. Nema druge bre.

Starejše novice