O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma predstavil zadnje številke, ki kažejo, da pogoji za sproščanje po vladnem načrtu še niso izpolnjeni.

Sedemdnevno povprečje je trenutno 1864, kar je daleč od potrebnega mejnika 1350 okužb v zadnjih sedmih dneh. Ravno tako sta v bolnišnicah 1202 osebi, meja za sproščanje pa je pod 1200 hospitaliziranih.

Na novo okuženih v domovih za starejše je 135 stanovalcev (skupaj v 2. valu 10.507) in 13 zaposlenih (skupaj okuženih v 2. valu 3.912). Največji porast okužb v Domu upokojencev Podbrdo, enota Tolmin 34, Domu upokojencev Impoljca 30, DEOS Center starejših Cerknica 16 in Domu Danice Vogrinec Maribor 14.

Razmere v domovih za starejše

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je dejal, da se razmere v domovih za starejše zadnje tedne umirjajo.

Stanovalci bodo predivoma 18. januarja prejeli drugi odmerek cepiva, kar bo nadaljevalo trend umirjanja in bodo razmere po pričakovanjih ministra vsak dan boljše.

Ob tem je poudaril, da vsi preventivni in zaščitni ukrepi še zmeraj ostajajo v veljavi in se jih je potrebno držati. 

Do sedaj je bilo cepljenih skoraj 13.000 stanovalcev in zaposlenih, prvi odmerek cepiva pa po navedbah ministra zagotavlja med 50 in 70 odsotno zaščito pred okužbo. Spomnil je tudi na pomen testiranja v domovih za ostarele in ostalih socialnovarstvenih zavodih, do sedaj je bilo opravljenih že čez 65.000 testov, a do posameznih izbruhov še zmeraj prihaja. 

Premalo vlaganja in premalo cepljenih zaposlenih

Ob visokem deležu umrlih s covidom v domovih za ostarele je minister priznal, da se je v zadnjih desetih letih premalo vlagalo v domove in zaposlene, zastareli so pa tudi kadrovski normativi, ki da ne odgovarjajo na potrebe varovancev.

Povedal je, da na ministrstvu v epidemiji ni bilo časa za sistemske spremembe, a so vendarle bili sprejeti določeni interventni ukrepi.

Med njimi denimo sprejem protokola ob vdoru virusa, zagotovitev zaščitne opreme, podpora pri vzpostavitvi rdečih con, pokritje izpada praznih postelj in določena kratkoročna ter dolgoročna vlaganja.

V zadnji fazi je tudi podelitev koncesij za 1100 mest v domovih za ostarele, 21 milijonov je namenjenih za gradnjo 30 manjših enot za oskrbo starejših, 30 milijonov pa je zagotovljenih v proračunu za gradnjo novih domov. 

Cigler Kralj je še izrazil obžalovanje, da je med zaposlenimi v domovih za ostarele tako slab odziv na cepljenje in »precej nižje kot bi pričakovali ter prenizko, da bi lahko nudili zadostno varnost pred covidom vsem stanovalcem«.

Po njegovih ocenah se je za cepljenje v povprečju odločilo le okoli 20 do 30 odstotkov zaposlenih, zato je pozval k odgovornosti zaposlenih in odločitvi za cepljenje. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice