Sindikat delavcev migrantov in ministrstvo za finance so ponovno sedli za pogajalsko mizo.

Sindikat delavcev migrantov se je prvič sestal z novo ministrico za finance Matejo Vraničar Erman, ki je pred časom zamenjala Dušana Mramorja. Ker so v času ministrovanja Dušana Mramorja sindikalisti pri obrazložitvah naleteli na gluha ušesa s strani vladne ekipe, so se pogajanja v sredini maja ustavila.

Vlada in sindikat našla skupen jezik

Predsednik sindikata za delavce migrante je ob vnovičnem začetku pogajanj povedal, da ga veseli, da so z vlado našli skupen jezik in da se pogovori z ministrstvom za finance, pod vodstvom nove ministrice, nadaljujejo. Včerajšnje srečanje z delavcimi migranti je ocenil za zelo konstruktivno, saj sta si obe strani izmenjali stališča.

Enake obdavčitve, enake pravice

Pričakuje pa, da bo ministrstvo do naslednjega srečanja z matematičnimi izračuni dokazalo, da je finančni učinek izvzetja stroškov v zvezi z delom iz bruto plače delavca enak neobdavčenim stroškom, ki jih prejme domači delavec v enakih pogojih.

Delavci migranti obravnavani neenakopravno

Sindikat že dalj časa opozarja, da je potrebna sistemska in širša ureditev davčne zakonodaje na tem področju, saj se problemi in neusklajenosti kažejo na različnih področjih obdavčevanja delavcev, zaposlenih v tujini.

Ker so davčne zakonodaje posameznih držav zelo različne, sindikat vztraja, da so delavci migranti v zdajšnji zakonski ureditvi obravnavani neenakopravno. Predstavniki sindikata so na pogovorih izpostavili predvsem obračunavanje stroškov v zvezi z delom, obravnavo tedenskih in mesečnih migrantov, delavce, ki jim del dohodka predstavlja dohodek, ki je v tujini neobdavčen (delo v manj ugodnem delovnem okolju, delo z infektivnim materialom, nočno delo, izpostavljenost sevanju …), nadomestila za porodniški dopust, pokojnine.

Srečanje naslednje leto

»Ministrica je pokazala razumevanje in interes za rešitev situacij,« je po sestanku povedala podpredsednica sindikata Barbara Pregl Breznik
Dodaja še, da so izmenjali stališča in ministrici predali predloge rešitev. Te bodo oboji proučili in se o njih pogovorili na naslednjem srečanju. Do takrat pa bodo iskali sistemske rešitve in se vsebinsko uskladili.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice