Sodišče je odločilo, da mora Mestna občina Maribor Športnemu centru Pohorje v stečaju za prevzem gondole in žičniških naprav na Mariborskem Pohorju plačati 13,25 milijona evrov nadomestila. Sodba še ni pravnomočna.

Mariborsko sodišče je občini plačilo več kot 13 milijonov evrov nadomestila naložilo v 30 dneh po pravnomočnosti sodbe. Občina ima zdaj 15 dni časa za vložitev pritožbe in bo bržkone izrabila vsa pravna sredstva, da omenjenega zneska ne bi poravnala.

Odvetniku občine ni uspelo zavleči postopka

Sodni postopki, cenitve in neuspešni poskusi mediacije so trajali več kot dve leti, stečajnemu upravitelju Dragu Dubrovskemu ter DUTB kot ločitvenemu upniku pa ni uspelo najti skupnega jezika z Mestno občino Maribor. Glavna obravnava se je tako kljub poskusom odvetnika mariborske občine Gregorja Živka, da bi preložili narok, sklenila prejšnji teden. Sodba je bila izdana danes.

Novi pravni zastopnik mestne občine, ki je prišel z novo mestno oblastjo, je še prejšnji teden želel zaslišanje več prič ter imenovanje izvedenca finančne stroke, piše STA. Na občini namreč trdijo, da naj bi ta imela v času od prevzema naprav in podelitve koncesije Marpromu za okoli 1,8 milijonov evrov stroškov v obliki investicijskih vlaganj, katere bi po njihovem mnenju morali odbiti od skupne vsote.

Dubrovski je na drugi strani zanikal, da bi občina ta denar namenila za investicije in da gre zgolj za subvencioniranje javne službe, s katero mesečno plačujejo stroške upravljanja Pohorske vzpenjače. Zato je odvetnik občine predlagal imenovanje finančnega izvedenca, ki bi ugotovil dejansko stanje, še poroča STA.

Niti stečajni upravitelj niti predstavnici DUTB temu niso bili naklonjeni in so nasprotovali preložitvi naroka na jesen. Kot poroča STA odziva mariborske občine še ni, a je do poplačila nadomestila po vsej verjetnosti še daleč. Občina bo zagotovo naperila vse moči, da se izogne 13,25-milijonskemu plačilu. To pričakuje tudi stečajni upravitelj.

»Verjetno bodo tukaj še pritožbe. Nenazadnje pa so tudi po izidu nekega sklepa mogoča pogajanja. Verjetno to ni dokončni zaključek, je pa ena od faz, ki predstavlja dobro izhodišče za razreševanje spora za naprej,« je za STA prejšni teden povedal Dubrovski.

Zadeva glede plačila odkupne vrednosti gondole in žičniških naprav se vleče še iz časov prejšnje mestne oblasti. Sodni cenilci so vrednost ocenili na 16,8 milijonov evrov, občina in DUTB pa naj bi se izpogajali za plačilo sedmih milijonov, a nato občinsko vodstvo na dogovor ni pristalo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice