Višje sodišče v Kopru je te dni poskrbelo za odmevno odločitev, ko je zoper oglobljenega zaradi neuporabe maske ustavilo postopek. Vladni odlok, ki določa obvezno nošenje maske, po mnenju sodišča nima zakonske podlage.

V javnosti še vedno močno odmeva odločitev višjega sodišča v kopru, ki bi lahko bila po mnenju nekaterih pravnikov prelomna.

Zoper moškega, ki je bil oglobljen, ker 28. oktobra lani na počivališču Mlake ni nosil zaščitne maske ali druge oblike zaščitne ustnega ali nosnega predela, je sodišče ustavilo postopek. 

Sodišče uporabo zaščitnih mask prepoznava kot koristno, a ni zakonske podlage

Po razlagi sodišča vladni odlok, ki določa obvezno uporabo zaščitnih mask, ni bil izdan v okviru napotitve iz 39. člena zakona o nalezljivih boleznih in posledično ne gre za prekršek po navedenem zakonu.

Zakon o nalezljivih boleznih tako daje vladi pooblastilo, da z odloki omeji pravico do svobode gibanja, a obvezno nošenje maske ni ukrep, ki bi posegal v to pravico.

Kot je sicer sodišče poudarilo v obrazložitvi odločitve, po prepričanju pritožbenega sodišča »ni nobenega dvoma, da gre za potreben in koristen ukrep, ki ga je treba upoštevati, oziroma je njegovo neupoštevanje neodgovorno do drugih.«

Problem je torej zgolj pravnoformalne narave, a ustavni pravnik Andraž Teršek je na družbenem omrežju že pozval vse oglobljene, da naj tožijo državo.

Za vrnitev mask potrebna sprememba zakona?

»Maske v slovenskem pravnem redu - od začetka, do danes - ne obstajajo! Ni jih! Vse globe so NIČNE! Ne obstaja prekršek z maskami, zaradi nošenja ali nenošenja maske. Ne obstaja zapoved gibanja z masko, niti prepoved gibanja brez maske,« je med drugim zapisal nesojeni ustavni sodnik.

Nazadnje je svoj zapis sicer še nekoliko previdneje dopolnil, da bodo maske prišle nazaj, če »bo oblast sestavila in sprejela nove pravne predpise, ki bodo vsebinsko v skladu z obrazložitvijo sodbe Višjega sodišča v Kopru.«

Po njegovem mnenju je sicer temeljni problem 39. člen zakona o nalezljivih boleznih, ki je že dlje časa v ustavni presoji, zato se pravne zagate ne more rešiti z novim odlokom ali zgolj s spremembo odloka, ampak bo potrebna sprememba zakona.  

Če bo dejansko prišlo do množičnih tožb oglobljenih, pa bodo sodišča zagotovo imela veliko dela. 

Koliko glob so že izrekli inšpektorji in policisti?

Kot pojasnjuje Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, je bilo od 16. oktobra lani do 1. maja letos na območju območnih enot Maribor in Murska Sobota izrečenih 112 prekrškovnih sankcij in ukrepov v povezavi z uporabo zaščitnih mask; od tega je bilo v letu 2021 izrečenih 34 sankcij.

Skupno je bilo od tega 82 plačilnih nalogov, 14 prekrškovnih odločb z izrekom globe, 14 prekrškovnih odločb z izrekom opomina in dva obdolžilna predloga zoper mladoletni osebi.

Visoko statistiko beležijo tudi v Policijski upravi Murska Sobota, saj so pomurski policisti v letu 2020 ugotovili 788, v letu 2021 (do 3. maja) pa 837 kršitev zaradi neuporabe zaščitne maske na javnih krajih. Lani so tako izrekli 46 glob in 742 opozoril, v letu 2021 pa že 32 glob in 805 opozoril. 

V Policijski upravi Maribor so lani obravnavali 809 kršitev v zvezi z neuporabo mask, od tega so se kršitelji v 596 primerih rešili zgolj z opozorilom, v 213 primerih pa so štajerski policisti izdali plačilni nalog ali vložili obdolžilni predlog na sodišče.

Letos, do 3. maja, pa so obravnavali že 2301 kršitev zaradi neuporabe mask in pri tem izrekli 1941 opozoril, v 360 primerih pa so kršitelje udarili po denarnici oziroma vložili obdolžilni predlog.

Neuporaba zaščitne maske predstavlja največji delež pri kršitvah vladnih odlokov tudi v Policijski upravi Ljubljana, kjer so v lanskem letu obravnavali 3305 tovrstnih kršitev, od tega so izrekli 2354 opozoril, v 951 primerih pa so policisti izdali plačilni nalog ali vložili obdolžilni predlog.

V letošnjem letu pa so ljubljanski policisti obravnavali že 4036 kršitev zaradi neuporabe zaščitne maske, od tega je 3570 kršiteljev dobilo le opozorilo, v 466 primerih pa je sledila plačilna globa ali obdolžilni predlog.

Nesojeni ustavni sodnik Andraž Teršek je znan kot oster kritik omejitvenih ukrepov, ki jih vlada sprejema v času epidemije covida (foto: Bobo).

Popravni-pravni izpit za vlado

Prekrškovni organi so se pri izreku sankcij zaradi neuporabe zaščitne maske sklicevali na zakon o nalezljivih boleznih, ki predpisuje globo v višini 400 evrov za navedeni prekršek.

To pomeni, da so samo mariborski policisti na račun izrečenih plačilnih glob zaradi neuporabe maske v proračun doprinesli več kot 200 tisočakov.

Na sodbo se je odzval tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je opozoril, da zaradi te odločitve in pravnih mnenj nekateri že nočejo nositi mask v trgovinah, zaradi tega pa je epidemija spet v porastu. 

Službo vlade za zakonodajo tako zagotovo čaka popravek, če se želi izogniti še večji zagati, za katero so si sicer v veliki meri krivi sami.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Totalna zmešnjava v Sloveniji?! Sedaj bodo pravniki glavni epidemilogi? Zakaj v vseh drugih državah nimajo podobnih norosti pa prav tako nosijo maske na odprtem-zunaj? Slovenija tradicionalno v notranjih konfliktih! Najbolje da nas vodi EU pa da se da naše pametnjakoviče na stranski tir!

Žalost (nepreverjen)

Točno tako pa naj že enkrat nekdo odgovarja za svoje napake. Sami nesposobneži levi in desni. Edini njihov napor je da drug drugega spotikajo.

In reply to by SLO (nepreverjen)

Franc s Piramide (nepreverjen)

Kurc pa tako pravosodje, totalno zlizano z levičarsko opozicijo.

božidar (nepreverjen)

varnostne službe okrepit in z paralizatorji oborožit G SULJANOVIČ vrati se

pohorskisvizec (nepreverjen)

Slo,res je, kar si napisal...samo pri nas takšna šlamastika.Vse skupaj pa so še podžgali ti neverni tomaži in provokatorji! Lahko,da je odločitev zmotna; kaj se sodišče ni nikoli zmotilo!

Zikollino (nepreverjen)

Banana država z majmunom na čelu ...

Bogdan (nepreverjen)

Teršek v Trst neupa iti ker tam maske tudi zuni so obvezne res imama titoiste tudi med sedanjimi sodniki Bog pomagaj.

pohorskisvizec (nepreverjen)

Ziko, boš zadovoljen, ko bo mesečar ali 1 od teh zadetkov na oblasti? Če ni kaj prav...adijo RS!

Starejše novice