Gre za izdelavo promocijske brošure Invest Maribor, ki jo je mestna občina spomladi 2014 naročila za predstavitev Maribora na Kitajskem.

Zaradi domnevne zlorabe položaja pri naročilu mariborske občinske brošure je okrajno sodišče občinski uslužbenki Marjeti Kristofič Jamnik in Martinu Korošcu iz agencije Oranža izreklo pogojno kazen štiri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let, danes poroča časnik Večer. Sodba še ni pravnomočna, saj sta oba napovedala pritožbo.

S prvostopenjsko sodbo ni zadovoljno niti tožilstvo, saj je za obdolžena terjalo dvakrat strožjo kazen. Za Kristofič Jamnikovo je predlagalo pogojnih osem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, za Korošca pa pogojnih sedem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

Mariborski občinski uslužbenki, ki je med županovanjem Andreja Fištravca vodila njegov kabinet, očita, da je z zlorabo uradnega položaja in pravic omogočila, da je podjetje Oranža Martina Korošca pridobilo občinski posel v višini 7198 evrov. Gre za izdelavo promocijske brošure Invest Maribor, ki jo je mestna občina spomladi 2014 naročila za predstavitev Maribora na Kitajskem, poročanje Večera povzema STA.

Po navedbah tožilstva Kristofič Jamnikova ni ravnala v skladu z zakonom o javnem naročanju, saj bi morala obvezno preveriti ceno naročila brošure pri treh potencialnih ponudnikih. Tega pa ni storila, ker je bilo že vnaprej dogovorjeno, da bo posel dobila Oranža. 

Konkurenčni ponudbi z dogovorjenima dražjima cenama je občini naknadno pridobil sam Korošec, zato mu je tožilstvo pripisalo, da je Kristofič Jamnikovi pomagal pri zlorabi položaja.

Obdolžena krivde nista priznala. Občinska uslužbenka je trdila, da so zamisel za naročilo brošure dobili v občinski skupini za gospodarstvo, Koroščeve kontaktne podatke pa da je prejela od županovega svetovalca Marka Kovačiča. Tega, kako je prišla v stik z neizbranima ponudnikoma, se v sodni dvorani ni spomnila, je pa zatrjevala, da ni točen očitek tožilstva, da je neizbrani ponudbi občini pridobil Korošec, čeprav je tožilstvo to dokazovalo z obremenilno elektronsko komunikacijo, ki so jo preiskovalci odkrili na njenem računalniku.

Da ni priskrbel konkurenčnih ponudb, je v svojem zagovoru vztrajal tudi obdolženi Korošec in sodišče poskušal prepričati, da mu je to podtaknil njegov nekdanji poslovni partner, ki mu je ukradel digitalno identiteto in zlorabil dostop do strežnika, še poroča Večer.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice