Vlada je na današnji seji sprejela nekaj pomembnih odločitev. Veseli bodo predvsem trgovci.

Vlada Republike Slovenije je na današnji 27. redni seji sprejela precej odločitev. Med drugim je določila besedilo predloga Zakona o učinkoviti rabi energije, ki opredeljuje ukrepe za spodbujanje energetske učinkovitosti, ukrepe za povečanje učinkovite rabe energije, zahteve energetske učinkovitosti za proizvode ter zagotavljanje energetske učinkovitosti stavb, vsebuje pa tudi prilagoditve evropski zakonodaji.

Ravno tako je sprejela Usmeritve za pripravo predloga Rebalansa proračuna RS za leto 2020, predloga Sprememb proračuna RS za leto 2021 in predloga Proračuna RS za leto 2022. Rebalans državnega proračuna za leto 2020 je treba pripraviti, zaradi epidemije koronavirusa, ki vpliva na višji obseg izdatkov proračuna države, so zapisali. 

Vlada je odločila tudi, da se ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo, ki ga določa Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 podaljša do 31. avgusta 2020.

To nedeljo že v trgovino?

Med najpomembnejšimi spremembami pa je sprememba Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katero se odpravi določitev minimalnega obratovalnega časa in odpravi prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah in z zakonom določenim dela prostih dnevih.

S tem se trgovcem znova omogoči, da obratovalni čas določijo v skladu s svojo poslovno odločitvijo. Še vedno pa ostajajo zaprti nočni klubi in diskoteke.

Spomnimo, ravno pred časom so v državnem zboru obravnavali predlog novele zakona o trgovini, po kateri bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Po predlogu bodo izjeme manjše trgovine na posebnih območjih in manjše trgovine podjetnikov ali pravnih oseb. Zaradi dopolnil bodo poslanci predlog novele, ki se ji sicer obeta podpora, obravnavali še v tretjem branju na naslednji seji državnega zbora jeseni.

Maske ostajajo obvezne

Prav tako je vlada podaljšala veljavnost odloka o obveznem nošenju zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru ter obveznega razkuževanja rok.

Vlada je odločila, da se obstoječe omejitve iz odloka o omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi uporabljajo še naprej.

Vlada je izdala  tudi Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o posegih v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje. Spremembe bodo imele velik pozitivni učinek na administrativne razbremenitve nosilcev tistih posegov v okolje, za katere sta analiza izvedenih predhodnih postopkov in delna primerjava pokazali, da glede na lastnosti posega ni mogoče pričakovati pomembnih vplivov na okolje. naj bi bila zaključena sredi maja, so še zapisali v sporočilu za javnost.
 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Kapitalistični vladni posranci, da jih ni sram.

Off (nepreverjen)

Kaj pa izid referenduma 2003 ? Smrt fašizmu !

Starejše novice