Po seji vlade sta spregovorila vladni govorec Jelko Kacin in predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc.

Vladni govorec je poudaril, da je že drugi zaporedni dan število okužb preseglo 50, a opravljenih je bilo tudi več testov. Ob tem je izpostavil kot spodbudno, da smo uspešni pri zamejevanju vnosa okužb iz tujine, a opozoril na lokalne prenose.

»Precejšnje število posameznikov s potrjeno okužbo žal ne razkrije, kje so se okužili,« je izpostavil in pozval k upoštevanju samozaščitnih ukrepov in odgovornemu ravnanju.

Vlada odločila glede mask

Vlada je zaradi slabše epidemiološke slike sprejela nov odlok, da je začasno obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni promet ter obvezno razkuževanje. Ob tem je vlada vključila tudi nekatere izjeme, ko maska ni obvezna, v kolikor se zagotovi primerna razdalja.

Maske niso obvezne tudi v vzgojno-izobraževalnih zavodih in pri športno-rekreativni dejavnosti, za katere se še naprej uporabljajo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. »Morda se ne sliši logično, zakaj ne tudi v šolah. Če temu ne bi bilo tako, bi morali tudi otroci v razredih nositi maske, kar pa ni v načrtu in niti ni predvideno,« je pojasnil Kacin.

Rehabilitacija za ozdravele, ki čutijo posledice

V nadaljevanju je Lejko Zupančeva povedala, zakaj je maska potrebna in učinkovita zaščita. Kot je povedala, opažajo, da se ob slabšanju epidemiološke situacije slabša tudi stanje v bolnišnicah, saj imajo vse več bolnikov hospitaliziranih in tudi na intenzivni negi. 

»Bojimo se novega vala okužb, zlati pa kombinacije običajnih jesenskih in zimskih respiratornih okužb,« je priznala zdravnica in pozvala k uporabi mask, ki se je izkazal za ne sicer 100-odstotni ukrep, ampak precej učinkovit. Ob tem Lejko Zupančeva opozarja, da prihajajo časi, ko klinično ne bo mogoče ločiti okužb s koronavirusom, gripo in prehladom, zato je uporaba mask ob znakih še toliko bolj pomembna. 

Starostna struktura v bolnišnicah je po njenih navedbah podobna tisti v prvem valu, povprečna starost hospitaliziranih naj bi bila okoli 63 let, a so imeli tudi 90-letnike, ki so si opomogli in vrnili v svoje okolje, pa tudi 50-letnika, ki je za posledicami koronavirusa umrl. 

»Starost je glavni dejavnik tveganja, če pa imaš še kakšno kronično bolezen, sladkorno, bolezen obtočil ali izrazito prekomerno težo pa si zares ogrožen,« spominja zdravnica. 

Povedala je tudi, da so bili v kontaktu s kolegi iz Velike Britanije, kjer vzpostavljajo rehabilitacijski center za tiste, ki so covid-19 preboleli in imajo »strašne težave tako s pljuči in srcem, kakor tudi z osrednjim živčevjem.«

Tudi pri nas nameravajo zagnati podobno rehabilitacijsko pot za tiste, ki so preboleli bolezen.

Ogroženi zaposleni v šolah in vrtcih, ista priporočila tudi naslednji teden

Glede okužb v vrtcih je pojasnila, da so najbolj ogrožene osebe zaposleni v šolah in vrtcih, saj je tudi starostna struktura vzgojnega osebja visoka. Obenem otroci zbolijo z lažjo obliko bolezni, največkrat pa so pri nas zabeležili prenos z odraslega na otroka, v obratni smeri pa redko. V Sloveniji so sicer zabeležili okužbo s koronavirusom že pri več kot 100 otrocih. 

Vladni govorec je še pojasnil, da je uporaba mask priporočena pri otrocih le v času javnega prevoza v šolo in med uporabo skupnih prostorov. »Tako je predpisano za prvi teden pouka, vlada pa je odločila, da bo to priporočilo veljalo tudi naslednji teden, saj imamo razloge, da skrbimo za to, da ne bi prišlo do vdora v razred,« je povedal Kacin. 

Problematičen izvor okužb

Ponovno je izpostavil tudi, da so zaskrbljeni zaradi tega, ker okuženi prikrivajo svojo bolezen, saj naj bi to bila najslabša pot in, če se bo to nadaljevalo, tudi v šolah ne bo mogoč več model B, ki je trenutno v veljavi in je po besedah vladnega govorca prijazen do staršev in otrok. Posebej je izpostavil situacijo v Ljubljani, kjer je okužba pri veliko posameznikih neznanega izvora, saj le tega ne razkrijejo. 

»Kapacitete naših laboratorijev so na robu in ne smemo si dovoliti, da bi prišlo do zamud in bomo na rezultate čakali še naslednji dan, saj potem ne bomo imeli več realne slike,« je še opozoril.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice