Prvotnemu predlogu pokrajinske zakonodaje se obetajo spremembe, Štajerska naj bi bila večja in močnejša.

V prostorih Mestne občine Kranj je danes potekala 4. seja predsedstva Skupnosti občin Slovenije, na kateri so županje in župani obravnavali osnutek pokrajinske zakonodaje in zaključke regijskih posvetov o ustanavljanju pokrajin. 

Boštjan Brezovnik, vodja ožje strokovne skupine, ki je izdelala predlog nove zakonodaje o pokrajinah, je predstavil osnutek pokrajinske zakonodaje in podal informacijo o regijskih posvetih, ki so v preteklih tednih potekali na različnih lokacijah po Sloveniji. Ti so nudili priložnost za razpravo, v tej fazi predvsem o samem oblikovanju pokrajin. 

Kot so v Skupnosti občin zdaj zapisali v izjavi za javnost, bo prvotni predlog na podlagi prejetih pobud županj in županov preoblikovan tako, da bo predlagano oblikovanje 10 pokrajin, pri čemer bo v Pomursko regijo vključena še Prlekija, večja in močnejša Štajerska pokrajina, skupna Zasavsko – Posavska pokrajina ter večja Osrednjeslovenska pokrajina.

Prav tako je bil sprejet predlog, da se Mestni občini Ljubljana in Mestni občini Maribor dodeli posebni (pokrajinski) status. 

Pri pripravi predloga oblikovanja pokrajin je bila upoštevana omejitev Sveta EU tako, da nobena pokrajina ne šteje manj kot 100.000 in ne več kot 300.000 prebivalcev. 

Končna uskladitev predloga do marca 

Brezovnik je nakazal tudi časovnico, po kateri bo popravljen predlog predstavljen predsedniku Republike Slovenije in Vladi RS, na osnovi tega konsenza pa bi lahko dodelali predlog za prenos nalog fiskalne kapacitete na pokrajine. 

Po besedah Brezovnika bi za usklajevanje do te točke potrebovali okvirno 3 mesece časa, potem bi sledila javna razprava z občinami, končna uskladitev predloga ustreznih zakonskih aktov pa bi potekala do marca prihodnje leto. 

Predsedstvo SOS je po krajši razpravi podprlo nadaljnje aktivnosti na področju ustanavljanja pokrajin. 

Govorili tudi o dnevu slovenskega športa

Sicer pa so se župani in županje na današnji seji seznani tudi s pobudo za razglasitev dneva slovenskega športa.

Seje predsedstva SOS se je namreč udeležil tudi Janez Sodržnik, prvi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, ki je predstavil pobudo za razglasitev 1. oktobra za državni praznik »Dan slovenskega športa«. To bi bil dan, ko bi se spomnili začetkov organiziranega športa v Sloveniji in njegovega pomena. 

Športno udejstvovanje po besedah Sodržnika ne pomeni le osvajanje in krepitev motoričnega znanja, temveč gre za krepitev telesa, zdrav način življenja, pomeni vpliv na fizično in duševno zdravje, delovno sposobnost ter odnos do bivanja v naravi in do prostega časa. 

Zato je poudaril kako pomembno je, da na tak dan sodelujejo vrtci in izobraževalne institucije, podjetja z aktivnimi “team buildingi”, domovi za upokojence in tako dalje. Predlog Olimpijskega komiteja je Predsedstvo SOS podprlo.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski gusar (nepreverjen)

Stajerska je samo ena, sedež pa v mestu Mariboru!

Ali pa pravdna… (nepreverjen)

Ne, ni samo ena ... kaj pa v Avstriji, je pa glavno mesto Graz.

Vsekakor treba Stajersko pravdno deliti kar pomeni da bi del dobili Hrvati in en del Avstrijci.

In reply to by Dravski gusar (nepreverjen)

Martin38 (nepreverjen)

Bravo. Fukni se z mosta.

In reply to by Ali pa pravdna… (nepreverjen)

Hočemo eno šta… (nepreverjen)

Štajerska je še vedno razdeljena na 3-5 delov.....

Starejše novice