Vložil je kazensko ovadbo zoper Boruta Pahorja, Tonina in Hojsa, pripravlja odškodninsko tožbo zoper državo za svojce umrlih zaradi koronavirusa v domovih za starejše in se sprašuje, zakaj še ni vložena kazenska ovadba zoper Marjana Šarca.

Predsednik republike Borut Pahor, notranji minister Aleš Hojs in obrambni minister Matej Tonin so sredi aprila skupaj z vrhom slovenske vojske in policijo preverjali teren ob meji ter se skupaj zavzeli za podelitev posebnih pooblastil slovenski vojski, ki bi se na tem območju pridružila policiji. Kot so pa razkrile fotografije, pa pri tem niso upoštevali vladnih ukrepov, o katerih je bilo takrat veliko govora. Tako niso nosili zaščitnih mask, še bolj očitno pa niso upoštevali predpisane varnostne razdalje.

Celjski odvetnik Boštjan Verstovšek je 29. aprila zoper vse, ki so bili tam prisotni, vložil kazensko ovadbo. 

Kazensko ovadbo je sicer višji državni tožilec Srečko Hočevar zavrgel z utemeljitvijo, da ovadenim ni moč očitati, da je njihova opustitev ukrepov povzročila širjenje bolezni.

Verstovšek hitro odločitev tožilstva pozdravlja in poudarja: »Politiki so torej na varnem, odločitve pa se lahko razveselijo vsi protestniki in vsi, ki jih je bilo zaradi groženj s kazenskim pregonom strah izvrševati ustavno pravico do svobode zbiranja in izražanja mnenja,« in upa, da bo tožilstvo z enako hitrostjo obravnavalo tudi primere suma kaznivih dejanj glede nabave zaščitne opreme.

Ob tem Verstovšek še opozarja, da klub zavrženju kazenske ovadbe Zdravstveni inšpektorat še vedno lahko izreče globo za prekršek.

Foto: Bobo

Za svojce umrlih 10 tisočakov, tožil bo državo

Verstovšek poleg tega meni še, da je za večino smrti starostnikov v domovih za starejše zaradi koronavirusa odgovorna Republika Slovenija. Po njegovem prepričanju pristojni organi niso pravočasno sprejeli in izvršili strokovnih in učinkovitih ukrepov za preprečitev njihove okužbe, niti niso zagotovili potrebne zaščitne opreme in osebja, čeprav gre pri starostnikih za najbolj ranljivo skupino. Kot neodgovorno ravnanje države izpostavlja tudi »ugasnitev celotnega zdravstvenega sistema« in zavrnitev sprejema obolelih starostnikov v ptujsko bolnišnico. 

»Dokazovali bomo, da bi pravočasno izvedeni strokovni ukrepi preprečili okužbo s Covid 19 in s tem smrt. Popolnoma nerazumljivo je, da je država uvedla izjemno rigorozne ukrepe. ki so bili tudi v nasprotju z Ustavo in povzročili več milijard škode, hkrati pa ni izvedla osnovnih ukrepov za zaščito starostnikov v DSO, čeprav je okoli 80% vseh smrti ravno iz te skupine,« pojasnjuje Verstovšek.

Odškodninske tožbe v njegovi odvetniški pisarni še niso vložili, nagibajo se, da jo bodo vložili le proti Republiki Sloveniji, razen, če bi se izkazalo, da je za smrt starostnikov soodgovoren tudi posamezni dom starejših občanov. Z vložitvijo tožbe še čakajo tudi zato, da se tožbi lahko pridruži čimveč strank, saj bo strošek postopka tako manjši, svojcev umrlih zaradi koronavirusa iz ljutomerskega doma pa za zdaj še ne zastopajo, še razkriva Verstovšek. 

»Do odškodnine za duševne bolečine zaradi smrti bližnjega so upravičeni starši in otroci pokojnih, pa tudi bratje in sestre, če so živeli v istem gospodinjstvu. Glede na to, da gre v teh primerih za starejše občane, so v praksi upravičenci predvsem otroci pokojnih. Sodna praksa priznava v takšnih primerih okoli 10.000 EUR odškodnine otroku pokojnega,« nam je razložil celjski odvetnik.

Šarca naj ovadijo pisci poročila

Verstovšek je nase opozoril tudi z napovedjo, da razmišlja o vložitvi kazenske ovadbe zoper bivšega predsednika vlade Marjana Šarca zaradi odgovornosti pri pomanjkanju zaščitne opreme. Ob poročilu o nabavi zaščitne opreme, ki ga je izdala Vlada RS, pa pričakuje, da bodo ovadbo vložile osebe, ki so to poročilo sestavile.

»Res bi bilo konec pravne države, če najvišji državni uradniki in funkcionarji pri svojem delu ugotovijo sum storitve kaznivega dejanja, pa ne sprožijo ustreznih postopkov za pregon, in bi to moral namesto njih početi odvetnik,« še meni odvetnik, ki dodaja, da tako njegova kot javnost zelo zanima, zakaj ovadba zoper Šarca še ni bila vložena, če obstaja sum na kaznivo dejanje.

Pregon najvišjih političnih veljakov in napovedi tožb zoper državo so zagotovo dobro vplivale na promocijo Odvetniške pisarne Verstovšek, ki je pred časom zastopala tudi Tomija Makoterja, sina pomurske podjetnice Milice Makoter. Na ustavno sodišče sta bili celo vloženi pobuda in pritožba glede zadeve, v kateri je bil Makoter obsojen za 27 kaznivih dejanj odvzema mladoletne osebe na dve letno zaporno kazen. Ustavno sodišče je leta 2016 s sklepom pobudo zavrglo, pritožbe pa ni sprejelo. 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
janban

Smrad si v pomanjkanju strank dela reklamo.

Aufbiks (nepreverjen)

Nikjer ne vidim Janše ? To si mislil ?

In reply to by janban

Navijac (nepreverjen)

Bomo videli rezultat

Crni Mitre (nepreverjen)

Ga.Pirnat in kamniški LUKA DONČIČ sta po moje zrela za KAZENSKO OVADBO zaradi nonšalance pri zdravnikih po smučanju iz Italije.

Haja (nepreverjen)

Samo v treh domovih je bilo kritično. V dveh se je točno vedelo, kdo je virus prinesel v dom. Tiste je treba terjat za odškodnino in jih zapreti. V prvem primeru je to zdravnik, v drugem pa učiteljica. V Ljutomeru je sigurno bil tudi kakšen zaposleni. Žal so tudi drugod po svetu imeli veliko žrtev v domovih za starejše. Tam žal skoraj vsi resno zbolijo. V skoraj vseh domovih so pa dobro poskrbeli za varnost in zaščito svojih stanovalcev, ker drugače bi bilo žrtev še dosti več.

Bicilist (nepreverjen)

Kakšna butasta je to .......zakaj še ni vložena kazenska ovadba zoper Marjana Šarca ? Kje na posnetku pa je Šarec ? Novinar kupi si očala .

Mimi123 (nepreverjen)

Ja, v Ljutomeru je baje ena zaposlena, ki ima doma dijaka iz gimnazije, oni pa so bili pred tem na Nizozemskem in so dokazano prišli nazaj okuženi.

Starejše novice