Obnova Sodnega stolpa, ki bo stala nekaj manj kot milijon evrov, bo predvidoma končana v naslednjem letu, jeseni v štajerski prestolnici pričenjajo še z deli ureditve Vojašniškega trga, ki bo uvod v ureditev Dravske promenade med Vodnim in Sodnim stolpom.

Na vrsti za obnovo je vendarle Sodni stolp, ki je leta čakal na osvežitev dotrajanih prostorov. Dela na srednjeveškem obrambnem stolpu, ki stoji na obrežju Drave, pri osrednji tržnici v Mariboru, so se z uvedbo izvajalca v delo pričela sredi aprila, zaključena pa naj bi bila v enem letu.

»Obnovila se bodo tla in sistem ogrevanja objekta, stene objekta vključno s fasado in funkcionalnimi priključki, uredile se bodo nosilne plošče med pritličjem in nadstropjem, vgradile se bodo kovinske obstenske galerije v nadstropju, preboj z vhodom v atrij zunanjega avditorija Lutkovnega gledališča Maribor, okna, vrata, stavbno pohištvo – vse v skladu s smernicami in pogoji Zavoda za varstvo kulturne dediščine,« za Mariborinfo pojasnjuje Mestna občina Maribor. 

Kot načrtujejo, naj bi dela kljub koronakrizi potekala po predvidenem terminskem planu. »Glede na nepredvidljivo situacijo seveda obstaja možnost zamikov zaradi upočasnjene dobave materialov, vendar zaenkrat informacij o zamikih nimamo,« pravi županstvo.

Vsebina Sodnega stolpa bo ostala kulturno-umetniška, saj je upravljalec objekta Narodni dom Maribor.

Z revitalizacijo Vojašniškega trga se rojeva tudi Vinogradniški muzej 

Skupna vrednost projekta revitalizacije Vojašniškega trga z objekti - Vinogradniški muzej, Sodni stolp in »Tri babe« - je ocenjena na okoli šest milijonov evrov, v kar je vključena tudi projekta dokumentacija. Od tega bo 4,8 milijona evrov sofinancirano iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in državnega proračuna. Vrednost prenove Sodnega stolpa znaša 964.000 evrov, urejanje Vinogradniškega muzeja - stavba na Vojašniški 14, ki je v preteklosti služila kot shramba za led - pa bo stalo 464.000 evrov.

»Z revitalizacijo Vojašniškega trga z objekti se bo izboljšalo urbano okolje in oživilo srednjeveško mestno središče. Projekt predstavlja tudi pomemben korak za nadaljnji razvoj kulturnega turizma v Mariboru,« dodaja mariborska občina, ki pa je precej sivih las dobila z ureditvijo samega Vojašniškega trga, ki od leta 2018 stoji. 

Postopek javnega naročila za izbiro izvajalca za ureditev Vojašniškega trga je v teku: »V kolikor bo javno naročilo uspešno potekalo, ocenjujemo, da bo pogodba z izvajalcem podpisana v roku treh do štirih mesecev. Podpisu pogodbe seveda sledi takojšen pričetek del.«

Vinogradniški muzej že do trgatve?

Časovnica projekta ureditve Vinogradniškega muzeja pa je zastavljena tako, da bi ta lahko odprl svoja vrata do trgatve Stare trte, napoveduje županstvo: »Ta plan je zaenkrat še realen, čeprav nekatere dobave materialov in elementov, na primer okna, vrata ..., zaradi epidemije covid-19 zamujajo.« 

Vsebine v novonastajajočem muzeju naj bi prikazovale življenje v mestu skozi čas in v povezavi z vinogradništvom, ki je v veliki meri zaznamovalo identiteto mesta ob Dravi. »Vsebine bodo predstavljene tako v digitalnih oblikah kot tudi s slikovnimi in drugimi muzejskimi razstavnimi eksponati. Kletni prostori muzeja bodo namenjeni okušanju in spoznavanju kakovostnih vin. Možen bo tudi nakupu teh. Vinogradniški muzej bo nadgradil že obstoječe vsebine vezane na najstarejšo trto, tako iz kulturno-zgodovinskega kot tudi turističnega vidika,« napovedujejo na občini.

Do sedaj so že izvedli dela za statično sanacijo, obnovljeno je bilo ostrešje s kritino, izvedena so bila gradbena dela v notranjosti in v kleti, nove spremenjene stopnice in vertikalni preboji, pa fasadni omet. »Temu sledi še ureditev zunanjosti in vgradnja notranje opreme,« dodajajo.

Koncept in vsebine, ki bodo zaživele v Vinogradniškem muzeju, je pripravila strokovna delovna skupina, ki jo sestavljajo tudi Mariboru znana imena, na primer Mirjana Koren, direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor, in Stane Kocutar, mestni viničar, skrbnik Stare trte, novinar in zgodovinar. Strokovno delovno skupino pa koordinira podžupanja Mestne občine Maribor Alenka Iskra

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice