Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je na slovesnosti na Brdu pri Kranju podelila nagradi Podjetnik leta in Obrtnik leta ter razglasila najstarejšega letošnjega obrtnika. Ta čast je pripadla Vladimirju Korošcu iz okolice Ptuja.

V uvodnem nagovoru je predsednik OZS Branko Meh opozoril, da bi bilo zgodb o izjemnih in odličnih obrtnikih in podjetnikih v Sloveniji zagotovo še več, če bi imeli prijaznejše poslovno okolje in bi vlada realizirala vsaj polovico zahtev slovenske obrti in podjetništva. STA piše, da je Meh še navedel, da so si delodajalci veliko obetali od vajeniškega sistema.

»Zato toliko bolj bode v oči podatek, da imamo v tem šolskem letu le 53 vajencev. Premalo je bilo storjenega za promocijo sistema vajeništva,« je bil kritičen.

Po letih krize ugodno ekonomsko okolje

Medtem pa je predsednik države Borut Pahor izpostavil ugodno ekonomsko okolje, ki se je vzpostavilo po letih krize. Ob tem je dejal, da bi to morali v Sloveniji izkoristiti za nujne strukturne spremembe. Vitalnega pomena namreč je, da bomo na prihodnje krize bolje pripravljeni.

»Kljub dobrim gospodarskim rezultatom pa se prvič po drugi svetovni vojni soočamo z možnostjo, da bodo generacije za nami živele slabše od nas,« je dejal Pahor. Izpostavil je tudi zmanjševanje pravic delavcev in rast prekariata, ki živi v negotovosti. »S spodbudnimi gospodarskimi kazalci moramo krepiti socialno varnost,« je poudaril predsednik države.

Štajerec neguje več kot 200 let staro družinsko tradicijo

Letošnji najstarejši obrtnik leta je postal mlinar Vladimir Korošec iz Zabovcev pri Ptuju, ki je mlinar že do leta 1957 in nadaljuje več kot 200-letno družinsko tradicijo mlinarstva. Njegov oče je mlin na sedanji lokaciji postavil leta 1939, prej pa so ga imeli na Dravi. Podjetje Mlin Korošec je Vladimir Korošec registriral leta 1992 in bil v njem 15 let direktor.

Zdaj podjetje vodi že njegov sin Daniel Korošec, Vladimir pa je kljub letom še vedno vsak dan v mlinu in tako daje zgled drugim sodelavcem, je poročal Dnevnik. V delovanje mlina se že vključujejo tudi vnuki.

»Nasledstvo pravzaprav nikoli ni bilo vprašanje. Mlinarstvo je naša tradicija in vesel sem, da v njej svojo prihodnost vidi najmlajša generacija Korošcev. Ta zelo dobro pozna in sledi pričakovanjem kupcev, ki so zelo zahtevni. Veliko je tudi konkurence, vendar je kupec naša prioriteta, zaradi česar uspešno poslujemo,« je za Dnevnik povedal Korošec.

Vladimir Korošec. (Foto: Bobo)

Podjetnik in obrtnik leta sta ...

Nagrado Podjetnik leta 2017 je dobil Miran Andrejek (Avto center Andrejek), Obrtnik leta 2017 pa je postal Slavko Kržišnik (S.VAR obdelava kovin in izdelava vodnih turbin).

O Miranu Andrejku, prejemniku priznanja za podjetnika leta, so na OZS zapisali, da je tudi sodni izvedenec in cenilec ter mediator, ki je okrog sebe zbral ekipo izobraženih in izkušenih sodelavcev vseh profilov, ki so potrebni za brezhibno delovanje avtomobilskega servisa. Slavko Kržišnik, obrtnik leta, pa je, kot so izpostavili, sicer od leta 2013 v pokoju, vendar kot lastnik podjetja zaposlene uspešno motivira za ustvarjalno delo v kovinarstvu.

FOTO: Bobo

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Šta, šta si, ... (nepreverjen)

Starejše novice