Obljube, dane decembra, se niso izpolnile. Pogrešanih plač zaposleni niso videli, so jim pa zato v podjetju 1A Personal vročili odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

V agenciji 1A Personal, ki napotuje delavce na delo v tujini, niso izplačali plač za november, prav tako ne trinajste plače, podjetje pa gre v stečaj.

Približno sto zaposlenih se je zato 19. decembra lani mudilo v prostorih 1A Personal v avstrijski Radgoni, kjer je potekal sestanek zaradi neporavnanih obveznosti. Obljubljeno jim je bilo, da bodo plače 15. januarja izplačane, a se to ni zgodilo.

Vzorec iz preteklosti

Spomnimo, za podjetjem 1A Personal stoji Tomaž Šilak, ki je pred leti oškodoval 365 delavcev, zaposlenih v Avstriji in si za to prislužil eno leto in deset mesec zaporne kazni, pozneje spremenjenih v 1320 ur dela v splošno korist in po dogovoru s tožilstvom prejel kazen 1320 ur dela v splošno korist. Takrat je enako dejavnost opravljala njegova družba HTS Skupina, ki pa je končala v stečaju. 

Leta 2016, ko so se začele njegove težave v Sloveniji, je že odprl novo podjetje, tokrat v sosednji Avstriji pod imenom 1A Personal. Delavci migranti, ki si v Avstriji služijo kruh prek omenjenega podjetja, so že v preteklosti potarnali nad nekaterimi nepravilnostmi, pred časom pa so na dan udarile še večje težave.

Delavke in delavci niso dobili novembrske plače, prav tako ni bilo izplačila trinajste plače. Okoli 150 delavcev v agenciji 1A Personal že decembra ni dobilo novembrske plače in od takrat se je dolg do njih še povečal.

Namesto plač – odpovedi 

Zneski so v posameznih primerih znašali tudi med štiri in pet tisoč evrov. Še decembra je lastnik in direktor agencije Tomaž Šilak lažno obljubljal:

»Prvo plačo dobijo 15. januarja tudi čisto normalno in potem tudi naprej, delovna mesta so zagotovljena, gre vse naprej.«

Toda obljube delavcem se niso uresničile. V prostorih delodajalca so zaposleni včeraj iskali odgovore, a prejeli odpovedi pogodb o zapposlitvi. Z današnjim dnem tako začne teči odpovedni rok, ki se izteče 8. februarja. 

Točno število delavcev, ki bodo s tem izgubili službo, ni znano, bilo naj bi jih približno 150, okoli 10 jih prihaja tudi iz Madžarske.

»Pošteno smo šli delat, ob sobotah, ko je bilo treba, zdaj pa na koncu, ko rabiš denar, nimaš niti za najemnino. Imamo otroke, položnice – hrano rabiš … Tako da jaz zdaj ne vem, kje bom sploh našla denar do februarja,« je povedala Magdalena Sileš, ena od zaposlenih.

Vsaj 28 od delavcev, ki so prejeli odpovedi, naj bi se po naših informacijah prezaposlilo neposredno pri Boxmarku.

Do izteka odpovednega roka še naprej delajo pri delodajalcu, nato pa bodo neizkoriščene dopuste, božičnice in plače – vključno z januarsko in februarsko – dobili izplačane iz avstrijskih jamstvenih skladov.

Sreča v nesreči

Pri naših severnih sosedih poplačilo delavcev namreč ni odvisno od stečajne mase in za razliko od Slovenije je tam ves dolg do zaposlenih poravnan iz jamstvenih skladov. V številnih stečajih pri nas ni bilo dovolj denarja, da bi delavci prejeli vse, kar so jim propadla podjetja dolgovala.

»Ja, to je edina pozitivna točka, da se je to zgodilo v Avstriji. Upamo, da bo, kot so bile te prakse v preteklosti, da je delavec vedno bil poplačan,« razmišlja Luka Perš.

A vendar je jeza opeharjenih več kot razumljiva. Kot pravijo, je za vse skupaj kriv prav Šilak, ki mu pretekle dejavnosti nikakor ne govorijo v prid.

»Veliki šef je ves denar pobral, stoodstotno,« je prepričan Peter Biro.

Kot smo izvedeli, lastnika podjetja na današnjem dogodku sicer ni bilo.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

A ta t s pa mirno hodi naokoli ?

Ni edini (nepreverjen)

poslovnih goljufij je precej ...

Miran Rižnar (nepreverjen)

To se lahko neha samo na en način. Temu in podobnim tisti hamer s slike zabiti med roge in bo mir. Vam povem.

Starejše novice