Podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved je na današnji seji mestnega sveta napovedal, da nameravajo še letos zapreti Stari most za osebna motorna vozila.

»Tako bo namenjen prvenstveno pešcem, kolesarjem, avtobusom, taksijem in dostavi. V načrtu je realizacija še letos,« je dejal podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved.

Težko izogibanje

Tako je odgovoril na opozorilo Liste kolesarjev in pešcev, da je na Starem mostu v času jutranjih in popoldanskih prometnih konic zelo veliko kolesarjev in pešcev, ki se na ozkem pločniku vzdolž mostu težko izogibajo drug drugemu, kar je lahko ob avtomobilih in avtobusih na voznem pasu zelo nevarno.

Z zaprtjem Starega mostu bi se zapora za osebna motorna vozila podaljšala s predlani prenovljene in zaprte Koroške ceste in Glavnega trga na levem bregu Drave vse do Trga revolucije na desnem bregu.

Na slednjem občina prav tako napoveduje spremembo prometnega režima, z ureditvijo neke vrste avtobusnega vozlišča na tem mestu.

Zaprtje tudi za kolesarje

Samostojna mestna svetnica Jelka Kolmanič je predstavila opažanja predvsem starejših prebivalcev mesta zaradi številnih kolesarjev, skuterjev in dostavnih vozil v območju za pešce v starem mestnem jedru.

»Vedno bolj nadležno je tam tudi beračenje,« je dejala.

Župan Saša Arsenovič je v odgovoru povedal, da bo treba najbolj obiskane dele starega mestnega jedra verjetno zapreti tudi za kolesarje. So pa na občini že sprožili akcijo osveščanja, s katero želijo na mehek način pregnati skuterje iz območja za pešce.

Na začetku seje je župan napovedal skorajšnje odprtje Muzeja najstarejše trte na svetu, ki so ga uredili v objektu nekdanje hladilnice na Lentu.

Vrednost projekta, ki je vključeval tudi obnovo Vojašniškega trga in Sodnega stolpa, je 6,8 milijona evrov, od tega je 4,8 evropskih sredstev.

Obnove v Mariboru

V okviru občinskega razpisa bo po besedah Arsenoviča kmalu obnovljenih še 12 zasebnih fasad v mestu, zaključuje se obnova fasade na gradu, Čeligijevega stolpa, Sinagoge Maribor in izgradnja dvigala v Narodnem domu Maribor.

Do sredine junija naj bi bila končana obnova mostu na Mariborski otok, jeseni pa naj bi sledila obnova kopališča na njem.

Maribor bo priskočil na pomoč pobratenemu ukrajinskemu mestu Harkov. Arsenovič je povedal, da bodo na prošnjo tamkajšnjega župana poslali tja avtobus.

Še prej ga bodo napolnili s humanitarno pomočjo, zato poziva javnost, da prispeva po svojih zmožnostih.

Mestni svetniki so se danes seznanili tudi z zagonom novega cikla participativnega proračuna občine ter podelili še en mandat direktorici Pokrajinskega muzeja Maribor Mirjani Koren in direktorju Narodnega doma Maribor Vladimirju Rukavini.

Tadeji Batagelj pa so podali soglasje za imenovanje za direktorico Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor.

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Koliko % bo bo kapnilo mafijarsotu v žep od teh "projektov",a mogoče kdo ve?Novinarji ne upajo vprašat?

hojla (nepreverjen)

Za janeza ne bo provizije, to ziher.

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

janban

Boli, če si butast? Vprašam za soseda.

In reply to by Katja7 (nepreverjen)

Nikitta (nepreverjen)

Da ne bo potem spet čudno, ko bo mesto zvečer prazno

Daj no (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kot da je mesto polno ali prazno zaradi starega mostu. Mesto bo polno zaradi vsebin, ki bodo pritegnile ljudi tja, teh je že zdaj veliko.

In reply to by Nikitta (nepreverjen)

Mestjanar (nepreverjen)

Razumsko bitje vedno znova presenetijo globine človeške neumnosti. Ubili so mestno jedro, sedaj pa bodo logiko požgane zemlje preselili še na desni mestni breg Drave. Ko razumski razmislek popolnoma odpove in se v vsej svoji mogočni veličini razpasejo Butale! Namesto, da preselijo pešce in kolesarje na 2 novi brvi čez reko, ki bodo namenjene izključno le tem, gredo oni mašit aorto mesta, Stari most, katerega pretočnost so s prejšnjim posegom že polovično omrtvili, posledično pa se zaradi nespametnih potez mestne oblasti, obrobje mesta duši v avtom. izpuhih in hrupu. Bolje ne pomisliti še na to, kako kaotično bo, ko bo čez famozni bodoči mestni tunel stekla "obvoznica" vzhod - zahod. 'Fsi' na MBbajk, tudi težko gibljivi, invalidi, nepokretni, kronično bolni. To je za MB, ki je že skoraj pri 30 % populacije nad 65 l., prava "izbira"!

Karantanec (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Enako so pravili v Ljubljani ob zaprtju centra. Pa jo poglej sedaj, kipi od življenja, investicij, turizma, enako bo v Mariboru, ki si zasluži imeti urejeno, peš-consko staro jedro. Zato brez nebuloz in panike, v namen hitrega tranzita se gradijo obvoznice in tuneli, Lent in Slomškov trg pa naj se zapreta uj zasijeta kot si zaslužita.

In reply to by Mestjanar (nepreverjen)

amiminitis

In potem svizec ...Če želite, da bo mesto "kipelo", potem pripeljite še vse državne institucije v Maribor in potem, bo mogoče postal živahno mesto.

In reply to by Karantanec (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

'mestjanar' tokrat si zadel v nulo toda kaj ko oni bizgeci tega ne bodo razumeli. Bomo jih pač na volitvah kot bivšo vlado umaknili. Razumem, da je potrebno izvajat neke projekte toda ne BUTASTE.

In reply to by Mestjanar (nepreverjen)

Purger (nepreverjen)

Promet bodo preusmerli na novo 2m široko brv, lol.
Kaj je Arsenovič nasledil Fištravčeve "napredne" projektante? Samo vprašam.

ip (nepreverjen)

V kakšnem stanju pa sploh je stari most? Tista guma lepo cveti ven. Skakalnica za skiro.

Ziviobup (nepreverjen)

Iz že itak preobremenjenih ulic bojo naredli kaos. Še malo pa boš lahko ob robu MB parkiral na zelo dragem parkingu in se pelal v mesto z avtobusom. Zaprite te čisto dol toto greznico. Prestolnica neumnosti, ne pa kulture.

Fischer (nepreverjen)

Bedarija

Melkijar (nepreverjen)

Stari most je dotrajal zato ga je potrebno razbremeniti .To je edini način ,da se ubije dve muhi na en mah . V LJ so umirili promet v centru po enakem vzorcu za boljšo varnost. V MB manjka parkirišče izven centra in boljša avtobusna povezava .

SLO (nepreverjen)

Daj ne bluzi in delaj neko neumestno primerjavo. Maribor je drugačen in takšnega mi hočemo imet.

In reply to by Melkijar (nepreverjen)

hmm (nepreverjen)

Maribor mora za primerjavo vzeti Ljubljano in ne Duplek .

In reply to by SLO (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Ne se hecat ... ljudem iz severo zahodnega dela mesta ste z zaprtjem Koroške praktično onemogočili dostop (z avtomobilom) do UKC ... sedaj še vsem ostalim na levem bregu ... da vam milu majku fprašam ... pa kdo je tu nor?

T.Tone (nepreverjen)

Za tebe ki delaš v UKC bomo naredili tunel iz Koroške do UKC .

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

SLO (nepreverjen)

Totalno trapasto razmišljanje. Kaj tile 'misleci' izvirajo iz Tokia? Če župan v kratkem ne zamenja svoj 'štab' je na volitvah game over.

Dildo (nepreverjen)

NI DRUGE KOT DA TE POSEBNEŽE ZBRIŠEMO NA VOLITVAH.

Speeddragon (nepreverjen)

Zapiranje cest in mostov v MB je edino kar znajo ti mestni svetniki naredit. Namesto da bi prej naredili obvoznice ...
Se vidi kje je interes.Cesta skozi Lent je pa najbolj uničena cesta , kar jih poznam, Luknje , vsakih par metrov ležeči policaji raznoraznih oblik, zaprta parkirišča... katastrofa.

mbot (nepreverjen)

Tako je! Pa še omejitev hitrosti je.

In reply to by Speeddragon (nepreverjen)

Iz Kamnika doma (nepreverjen)

Kdaj bodo, župana zaprli

Marina Rose (nepreverjen)

Pozdravljeni, sem zasebni posojilodajalec, ki ponuja posojila po nizkih obrestnih merah 3%. Ker sem na gospodarskem področju, ponujam posojila v razponu od 5000 evrov do 10.000.000 evrov. Prosimo, navedite znesek vašega zahtevka za posojilo in njegovo trajanje. Moji pogoji posojila so zelo jasni in preprosti Moje posojilo je zelo varno in pošteno. Kontaktirajte me po e-pošti: [email protected]

kerpač (nepreverjen)

Kmetavzerji ,ki so prišli v Maribor se še na semaforje niso navadili ! Hahahaha

Augsburg (nepreverjen)

Če bi iz vseh četrti naredili kolesarske steze v center, pustili tako 2 leti, da se ljudje privadijo na idejo, na ni treba za vsako stvar v avto, potem pa bi zaprli most ... to bi bilo še nekako logično.

Tole se pa zdi precej na silo, kot je bilo zaprtje Koroške, pri kateri ne vem točno, kaj so s tem pridobili.

Vedno je dobro najprej ponuditi alternativo, nato pa jo narediti za prevladujočo opcijo, tako pa dvomim, da bo to delovalo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice