V veljavo je stopila novela zakona o delovnih razmerjih, ki vsem zaposlenim staršem, tudi v zasebnem sektorju, zagotavlja pravico do dodatnega plačanega dne dopusta v primeru spremstva prvošolca v šolo na prvi šolski dan.

Novela ZDR, ki jo je pripravila Levica, je med osebne okoliščine, za katere ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela, dodala spremstvo prvošolca v šolo na prvi šolski dan.

Cilj je bil izenačiti zaposlene v zasebnem in javnem sektorju. Slednjim dodaten dan plačane odsotnosti za to namreč že pripada.

Dopust pripada obema staršema

Ker gre za izredni dopust, ga bo delodajalec delavcu odmeril, če bo ta zanj zaprosil in predložil dokazilo, da gre njegov otrok v prvi razred. Ker je treba izredni dopust izrabiti ob nastanku okoliščine, pa ga bo delavec lahko izrabil le na prvi šolski dan - torej ne prej in ne pozneje, piše STA.

Dan izrednega dopusta sicer pripada obema staršema.

Gre za prvo spremembo ZDR, ki je bila v DZ sprejeta, ne da bi bila usklajena s socialnimi partnerji. Delodajalci so namreč zakonu nasprotovali, saj so ocenjevali, da je bila ureditev ustrezna že doslej.

Kot so opozarjali, je ZDR, ki velja za delavsko ustavo, že določal en dan dodatnega dopusta za vse starše, ki imajo otroke, stare do 15 let, poleg tega pa je omogočal tudi, da delavec en dan dopusta v letu lahko koristi po svoji odločitvi brez soglasja delodajalca.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice