Policisti so ob 7. uri začeli stavko, ki jo nameravajo nadaljevati do izpolnitve zahtev.

Stavko sta skupaj napovedala oba policijska sindikata, ki ocenjujeta, da se ji bo pridružilo okoli 9000 zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu. Kot so poudarili, želijo policistom vrniti status, ki si ga zaslužijo.

S sporazumom do višjih plač

Zadnja policijska stavka je potekala med 18. novembrom 2015 in 2. junijem 2016. Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače.

Želijo status, kot si ga zaslužijo

Ko so bila sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah, v policijskih sindikatih opozarjajo, da so bila porušena razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom, in da je bil poklic policista ponovno razvrednoten, piše STA.

Zato mu željo vrniti status, ki si ga zasluži glede na naloge, pooblastila, odgovornost in nevarnost, s katero se vsakodnevno soočajo, so poudarili v sindikatih.

Za stavko v policiji veljajo določene zakonske omejitve. Sindikata pri napovedi stavkovnih aktivnosti za zdaj ostajata pri pojasnilu, da bodo opravljali vse naloge, ki jih po zakonu morajo, in da bodo storili vse, da preprečijo dejanja, ki bi predstavljala nevarnost za življenje, zdravje ali premoženje ljudi.

Ob današnjem začetku stavke ob 10.30 pripravljajo shod pred poslopjem vlade, ki se ga bodo udeležili sindikalni zaupniki in tisti zaposleni, ki bodo prosti. Ob 12. uri pa bodo o stavki spregovorili tudi na novinarski konferenci.

Stavka policistov je sicer prva od treh, ki so napovedane v tem tednu. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

mmtt (nepreverjen)

Če želijo status "inkasantov".. ga že imajo

Starejše novice