Te dni še zadnji zamudniki kupujejo darila, vendar pa se kljub dobrim namenom lahko zaplete.

Darilo na primer obdarovancu ni prav oziroma ni po njegovem okusu, ob nakupu prek spleta smo dobili poškodovan izdelek oziroma izdelek nima obljubljenih lastnosti, prejeli smo dve identični darili ...

Ali pa smo si preprosto premislili in nam izdelek ni všeč. Ga lahko vrnemo, zamenjamo? Kakšne so pravice potrošnikov takšnih primerih?

Pomembno, kje ste kupili izdelek

Na Zvezi potrošnikov Slovenije pravijo, da odvisno od tega, kje ste nakup opravili.

Če ste izdelek kupili prek spleta, na daljavo, lahko kupljeni izdelek vrnete v zakonsko določenem roku - to je v roku 14 dni od prejema izdelka, prodajalca obvestite, da odstopate od pogodbe. Pri tem pa ni potrebno navesti razloga za odstop.

Če ste izdelek kupili v fizični trgovini, pa so zamenjava, vračilo izdelka izključno odvisni od poslovne prakse trgovca - seveda, če izdelek nima napake. 

Zato, če niste prepričani, da je izdelek po meri obdarovanca, preverite, ali je vračilo mogoče in če je, pod kakšnimi pogoji.

Konkretni primeri za lažje razumevanje

Za lažje razumevanje omenjenih pravic so na Zvezi potrošnikov Slovenije pripravili nekaj konkretnih primerov.

V trgovini sem kupila jopico za babico, a ji je premajhna. Izdelek lahko vrnem v roku osmih dni in trgovec mi bi povrnil kupnino, kajne?

Da je trgovec skladno z zakonom o varstvu potrošnikov trgovec dolžan zamenjati oziroma vrniti denar, če izdelek vrnete v roku osem dni, je ena najpogostejših zmot potrošnikov. Prodajalec ni dolžan zamenjati brezhibnega izdelka, izstaviti dobropisa ali vrniti kupnine, razen če je to izrecno obljubljal.

Zakon o varstvu potrošnikov določa pravice potrošnika samo, če ima kupljeni izdelek napako. V tem primeru lahko potrošnik izbira, ali bo od prodajalca zahteval popravilo izdelka, znižanje kupnine, zamenjavo izdelka, ali pa vračilo kupnine.

Brezhiben izdelek lahko potrošniki zamenjajo ali vrnejo le ob soglasju prodajalca. Le od prodajalčeve poslovne prakse pa je odvisno, ali bo dovolil zamenjavo izdelka z drugim, izstavil dobropis, ali pa celo vrnil kupnino v roku, ki je običajno naveden že na računu.

Nasvet zveze potrošnikov: pred nakupom preverite, kakšne možnosti trgovec ponuja, če vam kupljeni izdelki ne ustrezajo, sicer pa ni z njimi nič narobe. Če trgovec omogoča vračilo, je pomembno, da shranite račun, saj ga bo pri vračilu oziroma zamenjavi izdelka zahtevala večina prodajalcev. Z računom boste dokazovali, da ste izdelek kupili v določeni poslovalnici, iz njega pa je razviden tudi datum nakupa.

V spletni trgovini sem kupila športne copate. So mi prav, vendar mi v živo niso všeč. Izdelek lahko vrnem, kajne?

Res je. Ko potrošniki kupujejo po spletu, lahko od nakupa odstopite v zakonsko določenem roku, v Sloveniji je to 14 dni od prejema izdelka, ne da bi vam bilo potrebno navesti razlog za odstop, izdelek pa mu vrnete.

Trgovec mora v 14 dneh, odkar ga je kupec obvestil o odstopu od pogodbe, vrniti celoten znesek, ki ga je vplačal. Gre za smiselno pravilo, saj potrošnik izdelka pred nakupom ne more pregledati, na razpolago ime le slike in podatke, ki jih zagotovi trgovec.

Nasvet zveze potrošnikov: pred nakupom preverite, kako poteka vračilo izdelka.

Kot skupno darilo sem svoji družini kupil nov TV sprejemnik prek spleta. Izdelek je bil poškodovan, čeprav je bila embalaža nepoškodovana, zato smo tudi prevzeli dostavljen paket. Kako naj dokažemo prodajalcu, da je takšen izdelek že prišel do nas?  

Dokazovanje ni vedno preprosto.

Varna in pravočasna dostava izdelka je naloga prodajalca. Ko potrošnik prevzame izdelek in šele naknadno ugotovi, da je ta poškodovan, bo težko dokazal, da je škoda nastala v postopku dostave.

Nasvet zveze potrošnikov: pred prevzemom izdelka natančno preverite, ali je prejeti izdelek brezhiben, tudi če je sam paket nepoškodovan. Poškodovanih pošiljk ne sprejmite, ampak jih nemudoma zavrnite. Prej poškodbe tudi fotografirajte in o razlogih zavrnitve pošiljke skupaj s slikovnim gradivom pisno obvestite prodajalca.

Novi vodoodporni čevlji so premočili ob prvem dežju. Lahko karkoli naredim?

Vsekakor. Izdelek nima obljubljenih lastnosti.

V teh primerih lahko potrošnik uveljavlja stvarno napako. Po izbiri lahko zahteva zamenjavo za nov izdelek, popravilo, vračilo kupnine ali vračilo dela kupnine v sorazmerju z napako.

Nasvet zveze potrošnikov: s prodajalcem komunicirajte pisno in ne pozabite na rok, v katerem morate prodajalca obvestiti o odkriti napaki – najkasneje v dveh mesecih, odkar ste napako odkrili, če se je napaka pokazala v dveh letih od nakupa.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice