Slika je simbolična.
Finančna uprava bo danes upravičencem izplačala pomoč na podlagi zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu.

Danes bodo izplačilo pomoči gospodarstvu zaradi podražitve energentov prejeli tisti, ki so se jim stroški za gorivo, ogrevanje, elektriko in druge vrste energije letos povečali za več kot dve petini.

Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, ki velja od 5. marca, med upravičenci do te pomoči navaja pravne in fizične osebe, ki so bile registrirane v Sloveniji za opravljanje gospodarske dejavnosti najpozneje do 1. decembra 2021 in so jim stroški energije v letu 2022 narasli za več kot 40 odstotkov v primerjavi z lanskim letom.

Koliko znaša pomoč?

Višina izplačane pomoči posameznemu upravičencu je odvisna od deleža, ki ga stroški energije predstavljajo v njegovih poslovnih odhodkih, in od višine čistih prihodkov od prodaje. Zakon pri tem določa, da izplačani znesek ne sme preseči 60 odstotkov povečanega zneska stroškov energije.

Če bo upravičenec naknadno ugotovil, da je bila prejeta pomoč previsoka oziroma ni izpolnjeval pogojev za njen prejem, bo moral o tem obvestiti Finančno upravo Republike Slovenije, ta pa mu bo izdala odločbo z zahtevkom za vračilo.

Vlada je shemo pomoči gospodarstvu zaradi podražitve energentov pripravila konec januarja, ko so cene energentov zaradi oživitve gospodarstev po pandemiji in povečanega povpraševanja, kot tudi zaradi zmanjšane dodatne oskrbe Evrope s plinom in manjše lastne proizvodnje, že nekaj časa rasle. Ukrepi v zakonu so za gospodarske subjekte vredni okoli 70 milijonov evrov, koristilo pa jih bo okoli 40.500 upravičencev.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
volilec123 (nepreverjen)

Vidiš Arsenovič zaradi tega greš, ne zaradi narkomana, ki si ga za šijak zgrabo. Itak smo te volili le zaradi tega, da ni bil izvoljen dupleški gnoj.

Starejše novice