Novembra in decembra lani, po uveljavitvi ukrepov o kreditiranju, je število na novo odobrenih potrošniških in stanovanjskih posojil izrazito upadlo.

Po uveljavitvi Sklepa o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva je število novo odobrenih posojil v novembru in decembru preteklega leta izrazito upadlo.

V Združenju bank Slovenije so iz zbranih podatkov, ki so jih posredovale banke, ugotovili, da je močno upadlo tako število potrošniških kot tudi stanovanjskih posojil.

Vir: Združenje bank Slovenije

»Iz podatkov, ki jih je posredovalo deset bank, je razvidno, da je v primerjavi s številom novo odobrenih potrošniških in stanovanjskih kreditov v oktobru v novembru odobrenih le 37,98 odstotka potrošniških in 64,82 odstotka stanovanjskih kreditov ter v decembru le 36,19 odstotka potrošniških ter 57,02 odstotka stanovanjskih kreditov,« so sporočili iz Združenja bank Slovenije.

Vir: Združenje bank Slovenije

Mnogi so kredite vzeli tik pred napovedanimi makrobonitetnimi ukrepi

Močen upad je razviden tudi iz podatkov Banke Slovenije o gibanju mesečnih sprememb stanj posojil. Oktobra so zabeležili izrazito povečanje, kar je bil najverjetneje odraz povečanega povpraševanja zaradi najave makrobonitetnih ukrepov.

Že v novembru pa so se stanja močno znižala, posebej pri potrošniških posojilih, kjer je razvidno že celo neto odplačilo.

Vir: Združenje bank Slovenije
Vir: Združenje bank Slovenije

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice