Premier Janez Janša je na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča o statusu priseljencev iz tretjih držav in njihovih socialnih transferjih odgovoril z uvedbo poostrenega nadzora, kjer premier izpostavlja predvsem Maribor.

V ponedeljek je v parlamentarni palači tekla 20. redna seja državnega zbora. Na njej so poslanke in poslanci primarno obravnavali predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, kot običajno pa je bila seja namenjena tudi za poslanska vprašanja predsedniku vlade Janezu Janši.

Eno izmed teh je postavil poslanec Zmago Jelinčič, sicer član in predsednik Slovenske nacionalne stranke. Jelinčiča je predvsem zanimalo vprašanje v zvezi s statusom priseljencev s področja nekdanje Jugoslavije in koriščenjem socialnih transferjev, ki so jih ti deležni pri nas.

Po prepričanju Jelinčiča na ozemlju Slovenije bivajo številni priseljenci, največkrat Albanci, ki bivajo na istem naslovu. Tako jih je na enem naslovu lahko prijavljenih nekaj sto, je prepričan Jelinčič. 

Poleg tega meni, da ima Slovenija zaradi priseljencev veliko škode in da upravne enote in inšpekcije ne delujejo, kot bi morale.

Poostren nadzor na območju Maribora

Janša je pri odgovoru na poslansko vprašanje spomnil, da koalicijska pogodba predvideva reformo socialnih transferjev, pri čemer je dodal, da bo mogoče tudi z novelo zakona o tujcih popraviti luknjičaste predpise.

Prav tako se je zavzel za nadzor nad prijavljenimi bivališči. Janša ne more razumeti, kako lahko na nekaterih upravnih enotah na naslovih, kjer je prijavljenih že sto, vpisujejo kraj bivališča za dodatne ljudi.

»Ni tega povsod, tudi ni tega na večini upravnih enot, nekatere pa izstopajo, na primer mariborska,« pravi Janša. Prav tukaj bo moralo pristojno ministrstvo izvesti dodaten nadzor, je prepričan.

Po njegovih besedah so problematični primeri, kjer je na stotih ali dvestotih kvadratnih metrih, prijavljenih na stotine ljudi. Tu gre tudi za izkoriščanje nastanjenih, saj morajo lastnikom nepremičnine veliko plačati. Za inšpekcijo to ni tako težka naloga, da jo reši, saj se da veliko odkriti že s primerjavo podatkov, je pojasnil.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Podpiram
Lahko bi ze prej
Stroga kontrola.Predpostavljam da jih je vecina iz ex Yu

Navijac (nepreverjen)

In seveda kdo je to omogocil in kako.Verjetno za debelo kuverto.

In reply to by Navijac (nepreverjen)

Haha si pa naiven (nepreverjen)

Allah Akbar in njegov vojnik Mohamed bi ti pila kri ...

In reply to by Navijac (nepreverjen)

božidar (nepreverjen)

arsenovič odoše ti zemljaci

POLICIJA (nepreverjen)

zapri bosnjake, islamiste, migrante, ilegalce, zlocince, muslimane ... v ZAPOR!

In reply to by božidar (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

Prijava na inšpektorat je začetek nesposobnosti organov ,saj se ne odzivajo. Izmišljajo si vse mogoče odredbe in podzakonov samo ,da ni potrebno na teren .

Default (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Prasec stari usivi odpovej se 6000eur place na mesec

TABORČAN (nepreverjen)

KAJ JE ŠIPTAR

In reply to by Default (nepreverjen)

Migranti so (nepreverjen)

muslimansko islamisticki teroristi!

Kako je Policija ukrepala, da bi omejila teroristicne aktivnosti in za varnost?

Starejše novice