Slika je simbolična.
Svetovalna skupina za covid-19 vladi ta teden ne bo predlagala pomembnih sprememb v ukrepih za obvladovanje epidemije covida-19.

Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je na današnji vladni novinarski konferenci dejala, da bi sprostitev vseh ukrepov lahko predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na 100.000 prebivalcev.

Po evropskih merilih še v rdeči fazi

Logarjeva je danes spomnila, da je po semaforju Evropskega centra za nadzor bolezni Slovenija še vedno v rdeči fazi ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa, razlogi, da je slovenski semafor milejši, pa so po njenih pojasnilih predvsem sociološke in kulturološke narave.

Po petkovih podatkih je bila v Sloveniji 14-dnevna incidenca 205 na 100.000 prebivalcev, kar po merilih evropskega centra pomeni rdečo fazo. Zeleno fazo po merilih Evropskega centra za nadzor bolezni država doseže, ko ima incidenco pod 25 na 100.000 prebivalcev in manj kot štiri odstotke pozitivnih testov.

Za primerjavo je izpostavila, da v sosednji Avstriji, ki ima trikrat nižjo 14-dnevno incidenco od Slovenije, veljajo primerljivi ukrepi.

Pomembnejših sproščanj ne bo

V Sloveniji se epidemiološka situacija delno umirja, nismo pa še tam, kjer bi si želeli, je danes ponovila Logarjeva.

»Iz izkušenj zadnjega leta vemo, da prehitro sproščanje ukrepov privede do tega, da se začne število okužb spet povečevati. Čeprav nam gre bolje, moramo še biti previdni in upoštevati veljavne ukrepe,« je dodala.

Tudi zato pomembnejših sproščanj svetovalna skupina, ki se bo sestala danes popoldne, vladi ta teden ne namerava predlagati.

Za samotestiranje populacije bi bilo potrebno spremeniti zakonodajo

Na vprašanje o možnosti, da bi se uporaba samotestiranja razširila z osnovnošolcev in dijakov na drugo populacijo, je Logarjeva danes pojasnila, da je treba najprej spremeniti zakonodajo.

Ta namreč določa, da lahko mikrobiološko testiranje izvajajo le pooblaščeni laboratorijski delavci.

Pojasnila je še, da bo treba poskrbeti, da ne pride do zlorab in nepravilnega obveščanja.

»Vsekakor, če bo situacija dolgo časa taka, da ne bomo dosegli zadostne precepljenosti in bodo epidemiološki pogoji taki, da dodatno sproščanje ne bo mogoče, se bomo pogovarjali tudi o tej možnosti,« je dodala.

Strokovnih zdržkov do cepljenja mladostnikov ni

Kar se tiče cepljenja mladostnikov, starih od 12 do 15 let, je Logarjeva poudarila, da strokovnih zadržkov glede tega ni. Tudi strokovna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je povedala, da se to lahko začne.

Zato po besedah Logarjeve, če so še kaki zadržki, so ti čisto organizacijske narave. Pojasnila je še, da je cepljenje otrok sicer potekalo že pred tem, in sicer so cepili tiste s pridruženimi boleznimi.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Koncajte novin… (nepreverjen)

Cepljenje zgolj in samo zaradi ugodnosti in ne zaradi zdravja. Zdravstveno stroka kje si?? Zdrav človek se lahko drenja kjerkoli, ne sme pa sam v kotu gostilne popiti kavice. To je kršenje človekovih pravic, razslojevanje ljudi, ko vsi vemo, da cepljenje ni garant za zdravje, ampak zgolj in samo za ugodnosti.

Starejše novice