Slika je simbolična (foto: Miloš Vujinović).
V Energetiki Maribor imajo plin za prihajajočo zimo zakupljen, pogodba za leto 2023 medtem še ni sklenjena. Na občini pojasnjujejo, da si prizadevajo, da bodo cene energentov kljub draginji vzdržne.

Energetika Maribor s toploto in toplo sanitarno vodo oskrbuje več kot 13 tisoč gospodinjstev in 377 ostalih odjemnih mest (poslovni prostori). 

Kot je povedal mariborski župan Saša Arsenovič, si Energetika Maribor, Javni holding Maribor in Mestna občina Maribor prizadevajo, da bodo cene energentov kljub energetski draginji vzdržne.  

»Maribor ima zakupljen plin za vseh 13 tisoč gospodinjstev, ki so priključena na Energetiko Maribor, do konca leta 2022 po dobri ceni. Za naprej se trudimo pridobiti poroštvo države za plin ali kurilno olje, ki sta lahko na voljo za daljinsko ogrevanje,« je povedal Arsenovič.

Konkretne ponudbe katerega od dobaviteljev še ni

V Energetiki so sicer pred časom za Mariborinfo povedali, da je to, da pogodba za zakup zemeljskega plina za leto 2023 še ni sklenjena, posledica več razlogov: »Čeprav se Energetika ves čas aktivno posveča temu vprašanju, trenutno še nima konkretne ponudbe katerega od dobaviteljev.«

Stroški ogrevanja za prihajajočo zimo ostajajo neznanka

Cene bodo tako v oktobru, novembru in decembru še stabilne oziroma se na podlagi obstoječe pogodbe o zakupu zemeljskega plina ne bodo bistveno spremenile.

»Do večjih razlik bi lahko prišlo po novem letu, a bo natančnejše odgovore o cenovni politiki mogoče podati šele po zaključku procesa nabave zemeljskega plina za 2023,« poudarjajo v Javnem holdingu Maribor.

»Negotovost pa se lahko pojavi pri cenah za končne odjemalce, ki so zaradi izrednih razmer in vsesplošne draginje v zadnjem času izjemno visoke, predvsem pa vsakodnevno spremenljive, zato je kakršnakoli napoved stroškov nemogoča,« so dodali v Energetiki. 

Vlada Republike Slovenije je sicer že potrdila maksimalno ceno za končne odjemalce na področju elektrike in plina, na področju oskrbe s toploto pa so dogovori o načinu blaženja draginje na nivoju države še v teku. 

»Ko bodo znani ukrepi države tudi pri oskrbi s toploto, bo mogoče oceniti, kakšni bodo stroški ogrevanja v letu 2023,« dodajajo v mariborski Energetiki. 

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Urban Ruralen (nepreverjen)

To zimo bo nacisticna evropska zveza raspadla in prav je tako.

Jalvi (nepreverjen)

Zakaj še nisi v Rusiji? Iščejo vojake, te bodo veseli.

In reply to by Urban Ruralen (nepreverjen)

Urban Ruralen (nepreverjen)

Svinjojebec Ukrajina vabi.

In reply to by Jalvi (nepreverjen)

Augsburg (nepreverjen)

Ja, če pa ne veš, čez 3 mesece, kakšna bo cena ogrevanja ... potem si pa res direktor in ekonomist ...

dejan svijnnsk… (nepreverjen)

jebem vas sirotinja
Marš v šumo nabirat suhljad

Starejše novice