Hitrost širjenja virusa po svetu še vedno skokovito narašča. Z novimi ukrepi pa se zvišujejo tudi globe za njihove kršitve.

Daleč največ primerov je v Evropi, kjer sta Italija in Španija že presegli največje število okuženih na Kitajskem.

»Kmalu bodo sledile tudi druge evropske države. Večina držav beleži eksponentno rast virusa,« je na današnji novinarski konferenci pojasnil Jelko Kacin, uradni govorec vlade.

Strogost ukrepov odvisna od njihovega upoštevanja

Svet je šele na začetku pandemije, Slovenija je šele na začetku poti. Ukrepi držav sovpadajo s širjenjem virusa in se povsod po svetu stopnjujejo. Strogost ukrepov pa je odvisna od stopnje, do katere prebivalci ukrepe upoštevajo; odvisna je od odgovornosti ljudi.

Minister za zdravje Tomaž Gantar pravi, da se zavedajo, da so ukrepi strogi in posegajo v življenja, »a to je edini način, če želimo obvladovati epidemijo«. Gantar dodaja, da se bodo sprejeti ukrepu za zajezit širjenja koronavirusa spremljali tudi glede na dognanja v državah, ki so se prej soočale z novo okužbo in skladno z dogajanjem, ki jih spremljajo v sosednjih državah.  

Opravljenih je bilo 21.349 testiranj, 756 pozitivnih oseb, hospitaliziranih je 115 oseb, od tega 28 v enotah za intenzivno terapijo. Skupaj je 11 smrtnih primerov. 108 pozitivnih zdravstvenih delavcev, od tega 24 v domovih za starejše občane.

Zvišanje glob za kršitelje

Kot je še pojasnil Gantar, spreminjajo zakon o nalezljivih boleznih in dajejo dodatna pooblastila za povečanje učinkovitosti nadzora tudi drugim institucijam. 

Ob tem povišujejo tudi globe za kršitve.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije bo zagotavljal nadomestilo za čas odsotnosti od dela od 1. dne (prej po 30. dnevu), kar pomeni, da bodo razbremenjeni delodajalci in samozaposleni.

Dodatni ukrepi v domovih za starejše

Sprejeli so tudi dodatne ukrepe glede omejevanja izvajanja programov izvajalcev zdravstvenih dejavnosti z namenom zagotavljnaja rezer za oskrbo bolnikov in pomoč v domovih starejših občanov. Število okuženih v Šmarju pri Jelšah je posledica obdobja, ko še ni bilo sprejetih ukrepov, ko še ni bilo omejitve obiskov v domovih za ostarele.

Ukrep razkuževanja večstanovanjskih stavb

Ukrep razkuževanja večstanovanjskih stavb je potreben in dobronameren. V interesu vseh nas je, da to poskušamo tudi z nekaj iznajdljivosti zagotoviti.

Kot je pojasnil minister za zunanje zadeve Anže Logar, imajo trenutno na razpolago več kot 500 postelj za bolnika. Zmogljivost lahko v poostrenih razmerah še povečujejo. Postej za intenzivno terapijo imajo več kot 50 in po potrebi jih lahko zagotovijo še več. Prihajajo tudi novi respiratorji.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice