Mestni svetniki so s 30 glasovi za na dopisni seji podprli zvišanje turistične takse v Mariboru, ki bo po novem znašala dva evra, z vključeno promocijsko takso pa 2,5 evra.

Mestni svet je na 2. dopisni seji, ki je potekala od četrtka do danes opoldne potrdil odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o turistični in promocijski taksi v Mestni občini Maribor. Mestni svetniki so odlok sprejeli po skrajšanem postopku. Za zvišanje turistične takse je glasovalo 30 svetnikov, proti ni bil nihče.

»S sprejetim odlokom se dviguje višina turistične takse na 2,00 evra in posledično tudi promocijska taksa na 0,50 evra. Skupaj bosta znašali turistična in promocijska taksa 2,50 evra,« so sporočili z Mestne občine Maribor. Višja cene turistične takse se bo začela uporabljati s 1. aprilom.

Do zdaj je v Mariboru turistična taksa znašala 1,27 evra, promocijska pa 0,32 evra. Skupna višina turistične takse je tako v prvih treh mesecih letošnjega leta v Mariboru znašala 1,59 evra na osebo na dan.

Najvišja taksa ob Ljubljani in Bledu tudi v Kidričevem

Promocijsko takso so ponudniki turističnih nočitev turistom v znesku turistične takse začeli zaračunavati z začetkom letošnjega leta. Promocijska taksa po zakonodaji znaša 25 odstotkov turistične takse. Ta zaenkrat znaša največ 2,5 evra, kar pomeni, da najvišja turistična taksa v Sloveniji lahko znaša 3,125 evra. Temu znesku Maribor ni sledil, ga pa imajo tri slovenske občine.

Promocijsko takso je vpeljal nov zakon o spodbujanju razvoja turizma, izkupiček pa je namenjen Slovenski turistični organizaciji.

Novi najvišji možni turistični taksi so sledili v enima najbolj turističnih občin v Sloveniji, v Ljubljani in na Bledu, nekoliko presenetljivo pa tudi v Kidričevem.

Bo promocijska taksa prispevala k večji prepoznavnosti Slovenije?

Obvezen dodatek k turistični taksi znaša 25 odstotkov promocijske takse. Znesek je namenjen financiranju Slovenske turistične organizacije za načrtovanje in izvajanje celovite turistične ponudbe Slovenije in bo prenakazana v Slovensko turistično organizacijo. Ta naj bi znesek od promocijske takse porabila predvsem v stroške za promocijo Slovenije v tujini.

Po oceni gospodarskega ministrstva bo priliv iz naslova promocijske takse v letu 2019 za Slovensko turistično organizacijo znašal okoli 4,7 milijona evrov.

Bo višja turistična taksa na račun dodatne promocijske takse Maribor in vzhod države vendarle zarisala na zemljevide svetovnih popotnikov? Kot smo poročali na Mariborinfo, najvplivnejši turistični vodič avstralskega založnika Lonely Planet The World svetovnim popotnikom v Sloveniji predstavlja osem turističnih atrakcij, ki so vse zahodno od Ljubljane, vzhodnega dela države pa sploh ne omenja.

Za kaj se porabi turistična taksa?

Zbrane turistične takse občine ne smejo porabiti po svoje. V skladu z Zakonom o spodbujanju razvoja turizma je turistična taksa namreč namenjena za izvajanje dejavnosti ter storitev v javnem interesu na področju turizma. V to se šteje informacijska turistična dejavnost, spodbujanje razvoja celotnih turističnih proizvodov, trženje celovite turistične ponudbe, razvoj in vzdrževanje skupne turistične infrastrukture, razvoj in vzdrževanje javnih površin namenjenih turistom, organizacijo in izvajanje prireditev, ozaveščanje in spodbujanje lokalnega prebivalstva za pozitiven odnos do turistov in turizma.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Maribor je tak fejst nor ......Kaj imajo turisti videti v Mariboru ? Kitajske trgovine in kafiče ? To je to .

Mbcan (nepreverjen)

...Pa lepega Rudija...

Simon3 (nepreverjen)

Pravilno, bivši župani bi vzeli občanom... prav je tako, da če že turisti koristijo našo infrastrukturo, v mestu puščajo smeti, uporabljajo našo kanalizacijo, storitve itd. da to tudi ustrezno plačajo, sej pa mi ko gremo v tujino isto plačamo ali pa še več. Rudi, koga bi pa vi obdavčli? Mogoče občane mesta, tako kot je to želel Kangler?

ma kaki ... (nepreverjen)

mesto duhov in pijancev ...

Vladi (nepreverjen)

dajte že tega kodžaka prestavit nekam drugam,grozovita pokveka na tem mestu!

Starejše novice