Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Mariborski mestni svetniki danes niso glasovali o napovedanem dvigu položnic za pitno vodo, saj so večinsko podprli predlog LPR za umik te točke z dnevnega reda.

Prav tako so zavrnili predlog za širitev dnevnega reda z novim cenikom prevozov s Pohorsko vzpenjačo, po katerem bi se enosmerna vožnja za odrasle zvišala s štiri na 12 evrov.

Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR) je predlagala, da se predlagani podražitvi subvencionira iz proračuna občine oziroma iz ustvarjenih dobičkov Javnega holdinga Maribor. 

»Predlagamo, da službe mestnega sveta pripravijo smiselno gradivo za takšen sklep,« je dejal mestni svetnik Stojan Auer.

»Prav zato smo ustanovili holding, da nam na eni strani kuje dobiček oziroma znižuje stroške in na drugi strani izvaja boljši servis. To je zdaj prvi dokaz, da lahko to storimo, saj je holding od začetka lanskega leta do aprila letos pridelal šest milijonov evrov dobička,« je dodal in predlagal, da o tem odločajo na prihodnji seji mestnega sveta.

Župan Saša Arsenovič je sicer dejal, da holding ni bil ustanovljen zato, da bi blažil učinke rasti cen energentov, ki so glavni vzrok za predlagane podražitve. »Glede na to, kaj nas čaka v prihodnosti, torej rast cen plina, nafte in elektrike, mestni proračun nikakor ni v stanju, da bi lahko to ublažil. Dividende iz holdinga so namenjene pokrivanju odhodkov iz proračuna, ki smo jih na mestnem svetu potrdili, in če bi to naredili, bi morali sprejeti rebalans proračuna in se odpovedati marsičemu,« je dejal. 

»Ne strinjam se z umikom točke kot tudi ne s subvencijo, ker potem je konec razvoja mesta« je dodal.

Kljub temu so mestni svetniki z 20 glasovi za in desetimi proti izglasovali umik predloga javnega podjetja Mariborski vodovod za zvišanje cene vodarine z dnevnega reda. Za povprečno gospodinjstvo v Mestni občini Maribor bi se položnice oskrbe s pitno vodo po tem predlogu zvišale za 1,54 evra na mesec.

Sprememba na vrhu Umetnostne galerije Maribor

So se pa mestni svetniki danes med drugim seznanili z akcijskim načrtom za izboljšanje položaja starejših v občini ter potrdili menjavo na čelu Umetnostne galerije Maribor (UGM), kjer bo direktorico Bredo Kolar Sluga 1. julija zamenjala dosedanja pomočnica direktorice Simona Vidmar Čelik.

Po odhodu dolgoletne direktorice Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandre Berberih Slana v Zagreb pa so za vršilko dolžnosti direktorice imenovali Simono Tripkovič. Na tem položaju bo do zaključka razpisnega postopka za direktorsko mesto.

Potrdili so spremembo pravilnika o predpisovanju in izdajanju mlečnih preparatov za dojenčke in male otroke, po katerem ne bo več pogoj državljanstvo temveč stalno prebivališče v občini. Podobno velja za enkratno denarno pomoč ob rojstvu otroka.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mbb (nepreverjen)

Župan bi dvignil cene vozovnic za dnevne potnike ?! Zakaj ? Zato ,da krijejo razliko poceni letnih in mesečnih vozovnic za KOLESARJE in SMUČANJE ,ki prinašajo izgube .BIKE kolesarji prihajajo za teden dni pod Pohorje in bivajo v kombijih na parkirišču za katerega ne plačajo pristojbine . Svinjarijo za njimi pobirajo pohodniki !

Starejše novice