Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager in vladni govorec Jelko Kacin sta predstavila aktualno stanje glede bolezni COVID-19.

Vladni govorec je rekordne številke pripisal visokemu številu testiranj, polnemu delovanju šol in normalnemu poteku življenja ter gospodarstva. Obenem je naprošal za vse tiste, ki se testirajo, da počakajo na povratno informacijo in po nepotrebnem ne preverjajo izid testa, saj so epidemiologi, laboratoriji, zdravniki že zelo obremenjeni. 

Izpostavil je tudi številne težave, s katerimi se srečuje zdravstvena inšpekcija na terenu. »Predvsem, ko želijo posameznika opozoriti, da naj si nadene masko. Ljudje jim grozijo, bežijo pred njimi, celo fotografirajo jih in nočejo sodelovati z njimi, takšno obnašanje ni najbolj zrelo in odgovorno in meče slabo luč na celotno družbo,« je ponazoril Kacin in pozval k solidarnemu in odgovornemu vedenju, saj je to edino, kar imamo, dokler ni cepiva ali zdravila. 

Zdravstvo ne sme zastati

Ponovno se soočamo z vdorom virusa v domove za starejše občane, kar vpliva tudi na povečanje deleža pozitivnih primerov pri starejših. Ob tem morajo zdravstveni zavodi aktivirati vse sklepe vlade, ki so bili pripravljeni za morebiten povečan val okužb v jesensko-zimskem času. 

»Zdravstveni sistem ne sme biti talec covida-19 in zaradi njega zdravstvo ne sme zastati. Ne na primarni in ne na sekundarni ravni. Enako velja za kadrovsko in strokovno organizacijo domov za starejše in njihove zaloge zaščitne opreme. Virus terja dodatne ukrepe in prilagoditve na organizacijski in sistemski ravni,« je poudaril govorec vlade. 

Šola ostajajo odprte in Avstrija zelena

Vladni govorec je vnovič  zanikal, da obstajajo priprave na uvedbo C modela, po katerem bi šolanje potekalo na daljavo.  Nobenega zapiranj šol ni na vidiku, nobenih navodil ministrstvo ni posredovalo nobeni šoli, je odločno dejal. Odgovoril je tudi na vprašanje o morebitni uvrstitvi Avstrije, ki se sooča z rastjo okužb, na rdeči seznam. Dejal je, da je tu ključno vprašanje število vnosov iz Avstrije, ki jih ni veliko, zato Avstrija ostaja zelena. Podobno je tudi glede Madžarske. 

Kot je razkril Kacin, je premier Janša za danes popoldne sklical krizno skupino vlade, kjer bo govora o potrebnih ukrepih, da se omogoči normalen tek življenja.

Virus v šolah ni presenečenje, a treba je spoštovati ukrepe

Nuška Čakš Jager z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je opozorila na spreminjanje starostne strukture pozitivnih oseb in na dejstvo, da je bistveno več lokalnih virov prenosa in zelo veliko neznanega vira okužb. Vse več ljudi zboli v karanteni, teh je že čez 11 odstotkov, kar po njenem mnenju dokazuje, da gre za učinkovit ukrep, ki je še zmeraj na mestu. 

Od včerajšnjih pozitivnih primerov sta samo dva importirana, zelo veliko je bilo lokalnega vira in še 20 primerov v epidemiološki preiskavi. Od včerajšnjih okužb je 18 novih okužb v domovih za starejše, od tega 15 oskrbovancev, ena okužba je potrjena pri zaposleni osebi, dva primera sta pa še v preiskavi. V šolah je bilo včeraj odkritih deset okužb pri učencih in dve pri učiteljih. 

»Virus je tukaj in s tem virusom moramo živeti. Narekuje nam tudi, da ukrepamo in določene ukrepe vzdržujemo ter jih spoštujemo,« je poudarila epidemiologinja NIJZ.

Kot je tudi dejala, pojav virusa v šolah ni presenečenje, ampak so to pričakovali, saj vsako leto v začetku šole zaznavajo številna respiratorna obolenja. Je pa potrebno v času pandemije določene stvari spoštovati in ukrepati v skladu s priporočili. 

»Specifika virusa se spreminja, vsak dan spoznavamo nekaj novega, vendarle je potrebno ukrepe, ki jih za preprečevanje širjenja sprejemamo, spoštovati, zato, ker zavarujemo ranljive skupine, zmanjšamo obremenitev bolnišničnih kapacitet in predvsem zato, da ne bomo povzročili prevelikega navala hudo bolnih,« je pojasnila epidemiologinja in dodala, da je to osnovno gonilo vseh njihovih naporov ter pozvala k spoštovanju napotkov. 

Epidemiolog ukrepa šele po potrjenem primeru

V nadaljevanju je Čakš Jagrova še poudarila, da NIJZ na številna vprašanja, ki jih vsakodnevno prejema, zaradi zaščite zasebnosti ne more odgovoriti. Opisala je tudi postopek ukrepanja epidemiološke službe, saj epidemiologi ukrepajo po striktnem protokolu, osnova pa je prijava pozitivnega primera, ki pride iz laboratorija. Šele nato pride namreč odreditev ukrepov s strani epidemiologa na podlagi predhodne prijave. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dragan Krstić (nepreverjen)

Janša, ne vtikaj se v epidemiologe ker so ti že pred 15. 9. svetovali zaprtje ju pravžne meje. Ker imaš samo ti prav imamo nove epidemije.Niso nam virusa prinesli iz zahoda ali severa ampak iz Hrvaške slovenski počitnikarji. Pa tudi iz neba ni padel ta virus. jesensko epidemijo pripiši svoji trmoglavosti in svojeglavosti terlastni samovšečnosti da imaš samo ti prav.

Dragan Krstić (nepreverjen)

15. 8. in ne 15. 9.

In reply to by Dragan Krstić (nepreverjen)

Starejše novice