*Fotografija je simbolična
Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo koronavirusa so podali minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za delo, družino, socialne zadeve in enaka možnosti Janez Cigler Kralj ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma opozoril, da je edino, kar šteje, da začne število okužb padati, saj upočasnitev rasti ni dovolj.

Domovi ločeni, domača oskrba zaračunana

V nadaljevanju je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj predstavil aktualne novice iz sestanka regijskih koordinatorjev, ki bodo pomagali pri organizacija dela z oskrbovanci domov za starejše. Intenzivno namreč iščejo rešitve za vseh 20 tisoč oskrbovancev, ki bivajo v domovih po Sloveniji. Ob tem je izpostavil, da je osebje v nekaterih domovih že zelo izmučeno.

»Strinjali smo se, da bo tem domovom potrebno pomagati, zato bomo v čim krajšem času zagotovili zdravstveno usposobljene ekipe tam, kjer je osebje najbolj izmučeno,« je povedal Cigler Kralj.

Minister je še izpostavil, da je bil poudarek na sestanku tudi ločena nastanitev in ločeno delo z oskrbovanci, in sicer na tri dele, zdravi v enem delu, v enem delu tisti s sumom na okužbo in v tretjem delu tisti, ki so oboleli. Ob tem je Cigler Kralj še razložil, da se tistim, ki starostnika vzame iz doma v domačo oskrbo, še vedno zaračuna oskrba, le strošek hrane ne bo obračunan. Bodo pa v kratkem poiskali najboljšo rešitev za vse tudi na tem področju, je še napovedal..

Bodo v domovih ostali samo okuženi starostniki?

V nadaljevanju je nastopil še minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je še dodatno predstavil dogajanje na današnjih sestankih. Poudaril je, da so domovi starejših občanov kritične točke, kjer je lahko največje število obolelih, poleg tega pa tam živijo najbolj izpostavljene osebe. V ta namen so imenovali lokalne koordinatorje na primarnem in sekundarnem nivoju, ki sodelujejo v obravnavi starostnikov v teh domovih.

»Domov za starejše ne moremo seliti v bolnišnice, lahko pa postavimo dobre pogoje in nadzor nad obravnavo okuženih bolnikov v samih domovih,« je povedal zdravstveni minister.

Tudi Gantar je pojasnil spremembe v delovanju domov glede ločevanju bolnikov znotraj domov in rednih pregledov s strani zdravstvenega osebja ob premestitvi v bolnišnično zdravljenje, v kolikor je to potrebno.

»V okoljih, kjer je to možno in glede na splošno stanje oskrbovanca, bomo v dogovoru z lokalnimi skupnostmi zdravi del doma preselili v neke druge objekte,« je še napovedal Gantar.

Izpostavil je še pomanjkanje zdravstveno-strokovnega osebja v domovih za ostarele kot problem, ki je obstajal še pred epidemijo in ga bo potrebno reševati.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
spet finančna … (nepreverjen)

24ur com/novice/slovenija/vodstvo-ukc-pozvalo-zaposlene-k-znizanju-plac-ukc-dopis-je-ponarejen.html

Danijeve Zvezde (nepreverjen)

Penzije vam, svojci nam, fojtrali pa jih bomo z kisikom, pizda ste pametni.

Preiskovalec (nepreverjen)

To je vzklilo na Urškinem podstrešju njene klinike ????....kar na njeno kliniko jih peljite .

Starejše novice