Prestižni avtomobili tujih registrskih tablic tudi na štajerskih cestah niso redkost. Kako jih Finančna uprava Republike Slovenije lovi?

Avtomobile znamk Jaguar, Porsche in Ferrari z nemškimi, češkimi ali slovaškimi registrskimi tablicami smo v minulih mesecih pogosto srečevali tudi na štajerskih cestah.

V mnogih primerih za volanom pravzaprav sedijo slovenski podjetniki, ki so si z nakupom oziroma najemom in registracijo luksuznega avtomobila v primerni državi zagotovili tudi do sto tisoč evrov prihranka oziroma kar tretjino cene vozila.

Finančna uprava Republike Slovenije je že pred časom napovedala, da bo v prihodnje pozornejša na morebitne zlorabe, zdaj je zaključila prvi nadzor obdavčitve luksuznih avtomobilov. Tako so že pod drobnogled vzeli nekatere zavezance, na Financah pa so preverili, kako pravzaprav finančna uprava lovi voznike luksuznih avtomobilov registriranih v tujini. 

Voznike mobilne enote finančne uprave največkrat legitimirajo na mejnih prehodih. Sogovornik Financ iz vrst davčnih svetovalcev pa pravi, da so voznike legitimirali tudi že na bencinskih črpalkah in pri prodajalcih avtomobilov. Nemalokrat pa se zgodi, da lastnike avtomobilov tudi prijavijo. 

Na Finančni upravi Republike Slovenije pri odkrivanju morebitnih kršiteljev vse pogosteje uporabljajo napredne tehnologije. Pred tremi leti so uvedli centralni izbor zavezancev in centralno dodeljevanje zadev v nadzor z uporabo analitskih orodij, ki ponujajo podporo upravljanja tveganj z uporabo kazalnikov tveganj, ki so odločilni za prepoznavo posameznega davčnega tveganja, so pojasnili za Finance

Kako na Finančni upravi Republike Slovenije pridejo do podatkov:

  • z neposredno uporabo podatkov iz uradnih evidenc;
  • s posredovanjem zahtev za posredovanje podatkov drugim davčnim organom v okviru mednarodne izmenjave informacij;
  • s posredovanjem zahtev za določene podatke zavezancem za davek, ki so dolžni voditi poslovne knjige in evidence v skladu z davčnimi in drugimi predpisi za namene izvajanja davčnih predpisov;
  • tudi od oseb, ki so z zakonom pooblaščene, da vzpostavijo, vodijo in vzdržujejo zbirke podatkov, registre ali druge evidence, in sicer morajo davčnemu organu, če tako zahteva, dati na voljo vse podatke, potrebne za pobiranje davkov, ter v tem obsegu tudi omogočiti davčnemu organu vpogled v svojo dokumentacijo;
  • prek podatkov in informacij, ki so pridobljeni na podlagi prijav, predlogov drugih nadzornih organov in davčnih administracij, ter prek podatkov in informacij, ki so pridobljeni pri opravljanju rednih nalog na vseh ravneh nadzora, torej tudi pri opravljanju rednih nalog mobilnih oddelkov.

Na Finančni upravi Republike Slovenije preverjajo, ali so avtomobili registrirani v tujini, ki jih vozijo slovenski rezidenti, v resnici tam registrirani le zaradi izogibanja davkom. Ti so namreč pri nas zelo visoki, sploh če gre za močnejše, dražje avtomobile. Slovenija je namreč v samem vrhu po obdavčitvi predvsem dražjih vozil. DDV je 22-odstoten, k temu je treba prišteti še daven na motorna vozila. Med krizo pa smo v Sloveniji dobili še dodatni davek na vozila z največjo prostornino.

Ker je razlika v ceni v Sloveniji in tujini tako velika, se izogibanje večinoma dogaja pri najemu ali nakupu dobrih avtomobilov. Pri poceni avtih se za nekaj sto evrov razlike ne splača. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice