Vlada je sprejela sklep o zagotovitvi nadomestnih zemljišč za kmete, ki jo bodo izgubili zaradi gradnje Magnine tovarne.

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sprejela sklep, s katerim poziva Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, da za realizacijo predkupne pravice upravičencev na njihov predlog proda ali odda v zakup kmetijska zemljišča na območju Rač in Rogoze, ki so v upravljanju sklada. Toda pod pogojem, da ta zemljišča niso obremenjena z zakupom. Vlada kot ustanoviteljica zato poziva mariborski Javni gospodarski zavod Rinka, naj sodeluje pri zagotovitvi zemljišč. Po domače, naj se jim odpove.

Sklep je vlada sprejela na podlagi zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v Občini Hoče - Slivnica. Osnovni namen tega zakona je vzpostavitev razvojnega območja državnega pomena v obliki proizvodne cone v Občini Hoče - Slivnica, ki je po mnenju vlade v javnem interesu, in omogočiti realizacijo izvedbe strateške investicije na tem razvojnem območju.

Na trgu ni primernih nepremičnin

Tretji odstavek omenjenega zakona določa, da lahko lastniki zemljišč, ki so prodali zemljišča Občini Hoče – Slivnica v namen vzpostavitve proizvodne cone, ali pa so bili razlaščeni, v roku petih let od uveljavitve tega zakona kupijo ali zakupijo kmetijska zemljišča na območju Upravne enote Maribor. Na tak način želi vlada kmetom, ki so do zdaj obdelovali zemljišča na področju načrtovane proizvodne cone, zagotoviti nemoteno nadaljevanje s kmetijsko dejavnostjo:

"Ker na trgu ni na razpolago primernih nepremičnin, lahko po sklepu vlade Sklad za kmetijskih zemljišč in gozdov Republike sodeluje na način, da bo za realizacijo predkupne pravice upravičencev, za zagotovitev nadomestnih zemljišč, na njihov predlog prodajal in oddajal v zakup kmetijska zemljišča na območju Rač in Rogoze, ki so v njegovem upravljanju, a le pod pogojem, da so ta zemljišča prosta oziroma niso obremenjena z zakupom."

Se bo Rinka zaradi pozivov vlade odpovedala zemljiščem?

Toda sklad ima za vsa zemljišča na območju Rač in Rogoze veljavno sklenjene zakupne pogodbe in nima prostih zemljišč, ki so potrebna za realizacijo predkupne pravice na razvojnem območju v Občini Hoče Slivnica. Vlada vidi rešitev v zemljiščih Rinke, zato jih poziva, naj se jim odpovejo.

Javni gospodarski zavod Rinka, ki ga je ustanovila vlada, ima na tem območju v zakupu večjo površino zemljišč. "Za namene sprostitve zadostne površine zemljišč, potrebnih za realizacijo tega sklepa, se poziva JGZ Rinko, da se odpove zakupu 25 hektarjev zemljišč," je še sklenila vlada.

Če dogovora s kmeti ne bo – Magna odhaja drugam

Toda še preden bo Magna začela graditi, bo potrebno urediti lastništvo zemljišč, na katerih bodo stali novi proizvodni obrati. Z večino lastnikov je bilo po besedah Občine Hoče Slivnica do sedaj možno najti sporazumno rešitev, vendar na občini poudarjajo, da lahko brez kooperativnosti vseh sedanjih lastnikov, občina in celotna država izgubi priložnost za investicijo, ki ne bo prinesla samo novih delovnih mest temveč bo imela številne druge pozitivne učinke.

''V primeru, da se lastništva zemljišč ne uredijo pravočasno in se posledično ne uredijo za pridobitev dovoljenja za gradnjo, obstaja verjetnost, da bo investitor Magna Steyr odšla na drugo lokacijo,'' pravijo na Občini Hoče - Slivnica.

S trinajstimi kmeti še brez dogovora

Po nekaterih informacijah do dogovora še niso uspeli priti s trinajstimi lastniki zemljišč. Ti naj bi razmišljali o zahtevku za nadomestna kmetijska zemljišča primerne kvalitete, saj se s kmetijstvom preživljajo. Magna pa naj bi želela začeti postopke za pridobitev gradbenega dovoljenja v čim krajšem času, tako da naj bi imela občina za dogovor s kmeti časa le še mesec dni. Država je za vzpostavitev proizvodne cone sicer zagotovila 10 milijonov evrov za nakup zemljišč.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice