Po daljšem času nekomuniciranja z mediji, se je zdaj oglasilo tudi vodstvo družbe Terme Maribor in zapisalo, da napovedana stavka zaposlenih ni utemeljena.

Kot smo poročali, je sindikat zaposlenih v Termah Maribor, ki deluje v sklopu Sindikata delavcev gostinstva in turizma, za božično-novoletne praznike napovedal stavko. Stavkati bodo začeli 24. decembra. 

V hotelu Habakuk pod Pohorjem bodo stavko začeli v torek ob sedmi uri zjutraj in bo trajala do sklenitve sporazuma z upravo. V mestnem hotelu Mercure City bodo začeli stavkati na božični dan, v hotelu Ibis Styles 26. decembra, v UNI Youth Hostlu pa še dan pozneje. V pohorskem hotelu Bellevue bodo stavkali od 28. decembra, zadnji pa bodo začeli 29. decembra v gostilni Pri treh ribnikih. Stavkali bodo tudi tisti delavci, ki so jih nedavno prezaposlili v družbo HBP.

Kot je pojasnil predsednik sindikata Kristijan Lasbaher, od vodstva družbe, ki je v lasti ruskega kapitala, zahtevajo nov plačni model, saj zaposlenim že najmanj 20 let niso zvišali plač, tako da bo več kot 70 odstotkov zaposlenih z novim letom na minimalni plači, poroča STA.

Po daljšem času nekomuniciranja z mediji, se je zdaj oglasilo tudi vodstvo družbe in dejalo, da napovedana stavka ni utemeljena.

»Delodajalca sta kljub dejstvu, da še vedno ni usklajen tarifni del kolektivne pogodbe dejavnosti, ki bi upošteval učinke sprememb prej navedenega zakona, pripravila predlog za spremembo najnižje osnovne plače v posameznih tarifnih razredih v družbah, s čemer želi prispevati, k odpravi uravnilovke,« so med drugim zapisali. 

Povprečne plače le izgovor?

Navedbe, da so plače v družbi Terme Maribor in HBP nizke po besedah vodstva družbe ne vzdržijo presoje, na drugi strani pa se vodstvo družbe na navedbo zaposlenih, da že najmanj 20 let niso zvišali plač, ni odzvalo.

»Povprečna plača je v dejavnosti gostinstvo in turizem za mesec september 2019 znašala 1.213,81 evrov bruto oziroma 818,44 evrov neto v družbi Terme Maribor za mesec september 2019 pa je znašala bruto plača 1.464,20 evrov oziroma 950,69 evrov neto. V družbi HBP za mesec september 2019 je bruto plača znašala 1.390,44 evrov oziroma 931,35 evrov neto,« niza vodstvo številko in se izgovarja, da »družbi v povprečju izplačujeta višje plače kot drugi delodajalci iz panoge«. 

V Termah Maribor menijo, da obe družbi izpolnjujeta obveznosti in zagotavljata delavcem pravice: »Socialni dialog zahteva korektno sodelovanje vseh zainteresiranih udeležencev. Vodstvo družbe socialni dialog vodi ves čas in ga bo še v naprej, zato bomo naredili vse, da ta dialog poteka odkrito in iskreno. Zato dokler ne bo zaključen ne želimo z našimi zaposlenimi komunicirati preko medijev.«

»Dolžni pa smo javnost obvestiti, da so pavšalne navedbe sindikata  o izčrpavanju podjetja, neustrezno vodeni kadrovski politiki in vodenju posameznih hotelov neutemeljene in jih vodstvo ter lastniki družbe Terme Maribor ostro zavračamo,« še pravijo in dodajajo, da so odločitve o investiranju oziroma dezinvestiranju posameznih delov podjetja v domeni poslovodstva in lastnikov podjetja.

Ob tem še razkrivajo, da sta vodstvi družb pozvali sindikat, naj umakne napovedano stavko, saj menijo, da je neutemeljena: »Upamo, da se bo stavkovni odbor pridružil mnenju vodstva družbe Terme Maribor, da si naši gostje v prazničnih dneh in vrhuncu letne sezone zaslužijo visok nivo storitev, ki so jih sodelavci in sodelavke vedno znali zagotavljati.«  

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Kaj pa plače so tudi neutemeljene ? Ne dovolite da vas kupijo z obljubami !

Starejše novice