Za izhod iz gospodarske in socialne krize, ki jo je povzročila pandemija, je Evropska komisija predlagala obsežen načrt za okrevanje. Na to problematiko bo odgovarjal instrument Next Generation.

Strukturne neenakosti so v svetu že pred pojavom koronavirusa dosegale velike razsežnosti, pandemija pa je neenakosti le še močno poglobila.

Začasen instrument za okrevanje s sredstvi v višini 750 milijard evrov Next Generation bo odgovarjal tudi na problematiko socialne pravičnosti. 

»Z instrumentom Next Generation lahko oblikujemo boljšo ekonomijo za Evropo. Seveda, je naša najpomembnejša naloga pomagati zdravim podjetjem, da se rešijo krize in ustvarijo nova delovna mesta. Toda pri tem bi si morali prizadevati tudi za to, da bi Evropa postala bolj zelena, digitalna in vključujoča,« je dejala Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije.

Instrument Next Generation bo vključeval tri stebre, in sicer: 

  • podporo državam članicam pri okrevanju po pandemiji, 
  • zagon gospodarstva in pomoč zasebnim naložbam,
  • učenje iz v krizi pridobljenih izkušenj.
Vir: Evropska komisija

»Next Generation je izjemen dosežek k skupni mobilizaciji sredstev. Bravo. Usklajen zagon za naložbe v zeleno infrastrukturo je resnično nujen. V obdobju 15 let bi lahko BDP povečali za 0,7 odstotka vsako leto in ustvarili milijone novih delovnih mest. Izboljšali bi javnofinančno ravnovesje, preusmerili zasebne naložbe v zelene sektorje in znatno zmanjšali emisije. Povečan dostop do hitrega interneta na podeželju bi dvignil produktivnost,« pa je dejala Kristina Georgieva, direktorica Mednarodnega denarnega sklada.

Da bi čim bolj pospešili prehod v zeleno, podnebno nevtralno in digitalno Evropo ter povečali konkurenčnost industrije, bo Evropska unija zagotovila deset milijard evrov finančnih sredstev. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice