Javni sektor je danes ostal brez plač, po neuradnih informacijah pa naj bi to zakrivila sistemska napaka.

Dosegla nas je informacija, da zaradi sistemske napake oziroma tehničnih težav danes naj ne bi bile izplačane plače v javnem sektorju oziroma naj bi bila izplačila izvedena z zamudo.

O izostalih plačah, predvidenih za današnji dan, so poročali tudi iz pomurskih vrtcev, medtem ko v Mariboru teh težav niso imeli. 

Kot je za Mariborinfo dejala pomočnica ravnateljice Vrtca Studenci Maribor Andrejka Žerjav, spadajo mariborski vrtci pod Mestno občino Maribor, zaposleni pa prejemajo plačo desetega v mesecu.

Kdaj so izplačilni dnevi za plače zaposlenih v državnih organih in javnih zavodih v letu 2019?

Komisija Vlade Republike Slovenije za administrativne zadeve in imenovanja je določila izplačilne dni za plače zaposlenih v državnih organih in javnih zavodih v letu 2019:

(...)

  • za mesec julij 2019: 5. avgust 2019 (ponedeljek)

(...)

Po neuradnih informacijah je v petek odpovedal sistem Uprave RS za javna plačila (UJP), s čimer so bili izgubljeni vnešeni podatki. Uslužbenci UJP tako danes pozivajo k ponovnem vnosu izbrisanih podatkov o plačah. 

Težave s strežniško opremo na Ministrstvu za finance

Z vprašanji smo se obrnili na Ministrstvo za javno upravo, kjer pojasnjujejo, da je prišlo do težav pri delovanju strežniške opreme na Ministrstvu za finance. Po njihovih besedah gre za posledico izpada električnega napajanja na Cankarjevi ulici v Ljubljani. Nastopila je minuli petek zjutraj, ko se po izpadu elektrike ni izvedel avtomatski preklop na agregatsko napajanje.

K rešitvi težave so pristopili vzdrževalci Direktorata za informatiko in Direktorata za stvarno premoženje Ministrstva za javno upravo ter Elektra Ljubljana.

»Po zagonu agregatov so naši sodelavci s področja informatike sicer nemudoma začeli postavljati strežnike, vendar je zaradi nihanja električnega toka prišlo do ponovnega izpada ene faze in so posledično sistemi neodzivni. Distributer električne energije je moral vzpostaviti normalno delovanje električnega omrežja, za tem pa je ekipa znova pričela s postavljanjem strežnikov.

V petek 2.8.2019 ob 14.30 je bila odpravljena napaka na vitalnem delu električne instalacije na objektu Cankarjeva 18. Po preverjanju tudi danes ni zaznati nobene težave z električno energijo.«

Transakcije bodo obdelane še danes

Pojasnila so nam zdaj posredovali tudi iz Ministrstva za finance, kjer pišejo, da da je Uprava RS za javna plačila (UJP) danes obdelala vse naloge za izplačilo plač, ki jih je prejela, ter jih pravočasno posredovala na banke.

»Transakcije, ki še niso bile obdelane, bodo na UJP obdelali tekom današnjega dne in pravočasno posredovali na banke. Tudi sicer so na dan izplačila plač računi javnih uslužbencev odobreni ob različnih urah, vsi pa na isti dan oziroma na dan, za katerega je izplačevalec posredoval izplačila. To pomeni, da javni uslužbenci plače na bančni račun dobijo ob različnih urah,« pojasnjujejo iz Ministrstva za finance. Dodajajo pa tudi, da je povečan obseg dela na današnji dan povezan s petkovim nenapovedanim izpadom elektrike.

Po najnovejših podatkih so plače zdaj že bile nakazane.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Joj joj kaksna katastrofa.bo pa v bliznji prihodnosti...

... ni denarja (nepreverjen)

Starejše novice