Božiček bo obiskal tudi zaposlene v mariborskih podjetjih. Razkrivamo, koliko bodo dobili v posameznih podjetjih in kje nagrad ne bodo izplačevali.

Pri mariborskih podjetjih smo se pozanimali, ali bodo svoje zaposlene nagradili z božičnicami, trinajsto plačo in/ali letnimi nagradami. Pri vseh gre za izplačilo poslovne uspešnosti, ki je po Zakonu o delovnih razmerjih opredeljeno kot »sestavni del plače, če je tako dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.

Nekatera podjetja so svoje zaposlene že razveselili z odločitvijo o izplačilu božičnic, spet drugi o nagrajevanju še niso sprejeli odločitve.

Lumar s 13. plačo v višini 1.000 evrov neto

»V podjetju Lumar bomo tudi v letošnjem letu izplačali nagrado za poslovno uspešnost oziroma trinajsto plačo. Nagrado bodo prejeli vsi zaposleni v skladu z internim aktom. Višina nagrade na posameznega delavca bo 1.284 evrov bruto oziroma 1.000 evrov neto. Nagrado bomo izplačali v začetku meseca januarja 2019,« so povedali za Mariborinfo in ob tem poudarili, da vse zaposlene zaposlujejo za nedoločen čas, prav tako pa izplačujejo do 40. odstotkov višje plače kot so v panogi.

Zaposlene za uspešno delo v obliki stimulacij nagrajujejo tudi že tekom leta, v letošnjem letu so izplačali regres v višini 1.165 evrov bruto.

Pri Zavarovalnici Sava božičnica v višini tisočaka

Nagrade se bodo razveselili v Zavarovalnici Sava, kjer bodo vsi zaposleni prejeli božičnico v višini 1.000 evrov bruto. »Božičnica bo izplačana v mesecu decembru,« so pojasnili za Mariborinfo.

Iz Elektra Maribor so potrdili, da je v skladu z veljavno kolektivno pogodbo v primeru doseganja začrtanih poslovnih ciljev predvidena nagrada ob zaključku leta, višina te nagrade pa bodo še usklajevali z reprezentativnim sindikatom. »Za leto 2018 odločitev še ni bila sprejeta, družba pa 13. plače ne izplačuje,« so sporočili. So pa pri Elektru Maribor v letošnjem letu izplačali regres za letni dopust v enkratnem znesku v višini 1.791,89 evrov bruto.

Pošta še brez odločitve, za regres več kot 5 milijonov

Pošta Slovenije zaenkrat še ni sprejela odločitve o izplačilu iz naslova poslovne uspešnosti oziroma božičnice, 13. plače pa ne izplačujejo, so pojasnili. »Višina regresa za letošnje leto, ki je bil zaposlenim izplačan pred prvomajskimi prazniki, je v skladu s Kolektivno pogodbo Pošte Slovenije znašala 947,24 evrov bruto na zaposlenega. Za izplačilo regresa v mesecu aprilu je Pošta Slovenije namenila 5,14 milijonov evrov,« dodajajo.

Marprom brez božičnice, a z dodatkom slabše plačanim

Tako kot lansko leto, tudi letos v Marpromu ne bo božičnice. »Po kar obsežnih vlaganjih na različnih področjih našega delovanja finančna situacija v Marpromu v tem trenutku žal ne omogoča izplačila božičnice ali 13. plače. Ker se zavedamo, da so naši zaposleni zelo pomembni za dobro delovanje podjetja, pa smo v decembru vsem, ki imajo osnovno bruto plačo nižjo od 1500 evrov, izplačali enkratno stimulacijo za uspešno opravljeno delo v višini 200 evrov bruto,« pojasnjujejo. Višina letos izplačanega regresa v Marpromu je znašala 895,47 evra bruto.

Snaga opozarja na stanje

»V Snagi že vse leto opozarjamo na kritično stanje poslovanja podjetja, predvsem zato, ker razkoraka med ceno, ki jo plača uporabnik s položnico in dejanske cene ravnanja z odpadki ne pokrivamo že vsaj tri leta,« so potarnali v mariborskem podjetju Snaga. V luči tega bo vodstvo podjetja do konca leta sprejelo tudi odločitev o tem, v kakšni obliki in če sploh letos izplačati uspešnost zaposlenim.

Odločitve o tem, ali bodo izplačali božičnico, še niso sprejeli tudi v Nigradu. Uprava naj bi o tem odločala v kratkem.
 

V Dravskih elektrarnah 1800 evrov regresa, božičnica še v zraku

Pri Dravskih elektrarnah Maribor odločitev o izplačilu božičnice še ni bila sprejeta, so pa zato razkrili višino izplačanega regresa. V skladu s kolektivno pogodbo je 236 zaposlenih v DEM 17. maja letos skupno prejelo 425.830,01 evrov regresa, kar v povprečju znese 1804 evre bruto na zaposlenega.

Kot zanimivost dodajmo, da se bodo zaposleni v Mercatorju lahko razveselili 200 evrov bruto božičnice, v Hoferju 240 evrov, v Lidlu pa 260 evrov bruto. Nagrajevali bodo tudi farmacevti, v Krki bo božičnica skoraj 1310 evrov bruto, v Leku pa 1330 evrov.

V podjetju Arcont pravijo, da je izplačilo božičnice pri njih praksa že vrsto let in da bo letošnje izplačilo višje kot lani. Bruto znesek bo letos znašal 464 evrov. Februarja in marca prihodnje leto pa bodo svojim zaposlenim namenili še nagrado iz poslovanja. Masa sredstev in višina nagrade bosta določeni, ko bodo znani rezultati iz tekočega poslovnega leta. 

Razlika med 13. plačo in božičnico

Božičnica je, za razliko od 13. plače, praviloma izplačana zaposlenim kot nagrada. Ker gre za nagrado, se zaposlenim ne všteva v pokojninsko osnovo, kot je to značilno za plačo, temveč se jo obravnava kot drugi prejemek. Prav tako se božičnica praviloma izplačuje v enakih zneskih za vse zaposlene.

13. plača je del plače, ki je zapisana v kolektivni pogodbi in se lahko izplača na podlagi uspešnosti poslovanja. Izplačajo se lahko tudi v nedenarni obliki.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice