FOTO:Diliff/Wikimedia Commons
Znanih je že velika večina kandidatov za volitve v Evropski parlament, ki bodo potekale 26. maja. Med evropske poslance želijo tudi Štajerci.

Kandidatne liste je sicer možno vložiti vse do 26. aprila, a večina političnih strank v Sloveniji je že predstavila svoje kandidate. Gre za še neuradne sezname, nekatere liste pa še zbirajo podpise za vložitev kandidatur.

Med kandidati, ki so jih nekatere stranke že razkrile, so tudi Štajerci. Preverite, kdo vse si želi zagotoviti stolček v Evropskem parlamentu.

LMŠ

Rudi Spruk

Rudi Spruk je elektrotehnik, sicer rojen v Ljubljani, zaposlen pa kot vodja projektov v mariborskem podjetju, ki proizvaja elektronske izdelke za domači in tuji trg. Pred selitvijo v Maribor je bil občan Kamnika, kjer je sodeloval tudi z zdajšnjim premierjem in glavnim možem stranke LMŠ Marjanom Šarcem.

Skupna lista SDS/SLS

Franc Bogovič

Evropski poslanec želi še naprej zasedati poslanski stolček v Evropskem parlamentu. 56-letni politik prihaja iz Velikega Kamna v Občini Krško, ki po statistični regiji še sodi na Štajersko.

Franc Kangler

Nekdanji mariborski župan se želi po neuspešnih lokalnih volitvah podati na evropski politični parket. Na skupni listi strank SDS in SLS je postavljen na peto listo in v Evropski parlament ga tako bržkone lahko postavijo le preferenčni glasovi.

Alja Domjan

Radenčanka je na listi stranke SDS kandidirala že na jesenskih parlamentarnih volitvah, kjer se ji ni uspelo prebiti v državni zbor.

Levica

Lovro Centrih

Ptujčan, ki živi v Ljubljani je samostojni podjetnik na področju grafičnega oblikovanja in odnosov z javnostmi. Lansko leto je bil vodja odnosov z javnostjo Kurentovanja, sicer pa se že več kot 15 let ukvarja z evropskimi projekti na mladinsko in razvojno tematiko.

Danijel Rebolj

Mariborčan je nekdanji rektor Univerze v Mariboru, sicer pa inženir gradbeništva, magister računalništva in informatike, doktor znanosti, profesor gradbene in prometne informatike na mariborski univerzi. 

NSi

Ljudmila Novak

Dolgoletna predsednica stranke NSi in dolgoletna poslanka je rojena v Mariboru, kjer je končala tudi gimnazijo. Leta 2001 je iz profesorskih vod prestopila v politične, ko je bila izvoljena za županjo občine Moravče. V letih 2004 do 2009 je že bila poslanka v Evropskem parlamentu, kam znova meri na tokratnih volitvah.

Katja Berk Bevc

Katja Berk Bevc je samostojna podjetnica za tolmačenje in prevajanje iz nemškega in angleškega jezika, živi pa v Gubnem. Je tudi predsednica podmladka stranke Nove Slovenije.

SAB

Andrej Rajh

40-letni Mariborčan je poslanec v državnem zboru, sicer pa je magister gradbenih znanosti. Pred nastopom poslanske funkcije je šest let deloval v podjetji IBE, naslednjih osem let pa kot odgovorni projektant in vodja projektov v HSE Invest.

SMC

Helena Cvikl

Dolgoletna direktorica Višje strokovne gostinske in turistične šole Maribor se je po hladnem tušu, ko je svet zavoda ni podprl za nov mandat, usmerila na evropski politični parket. A zdaj bo šola zaradi domnevnih nepravilnosti ponovila razpis.

Branislav Rajić

Mariborčan je poslanec v državnem zboru že drugi mandat, pred svojo poslansko kariero pa je opravljal delo arhitekta, urbanista in oblikovalca notranje opreme. Bil je tudi predavatelj na višješolskih programih gradbeništva ter lastnik in direktor Biroja za urbanizem Maribor.

Podpise zbira tudi Šiško

Podpise za nastop na evropskih volitvah zbira tudi Gibanje Zedinjena Slovenija, katere predsednika sta Andrej Šiško in Anica Bidar. Podpise zbirajo pred več upravnimi enotami, časa, da izberejo potrebnih tisoč podpisov volivcev, pa imajo le še do prihodnjega petka.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice