Revija Manager tudi letos razkriva seznam najbogatejših Slovencev. Kateri Štajerci so na letošnjem seznamu najpremožnejših?

Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev v primerjavi s preteklimi leti ni doseglo novega rekorda, celo malenkost naj bi upadlo. Trenutno znaša 5,6 milijarde evrov, kar je dva odstotka manj kot lani. Tudi prag lestvice je nižji - premoženje 100. najbogatejšega Slovenca znaša letos 22,2 milijona evrov, lani pa kar 24,2 milijona evrov. 

Najbogatejša Slovenca na Managerjevi lestvici sta že šestič zapored zakonca Iza in Samo Login, ki sta glavna ustanovitelja podjetja Outfit7, ki je razvilo znano aplikacijo z govorečim mačkom Talking Tom. Podjetje sta januarja leta 2017 prodala kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev. V zadnjem obdobju pa investirata v rešitve za brezmesno prehranjevanje, ki bi bile na eni strani prijazne do okolja, na drugi pa zdrave in okusne. Vrednost njunega prempženja ostaja enaka kot lani: 689 milijonov evrov.

To je 10 najbogatejših Slovencev

Med 10 najbogatejšimi Slovenci po oceni Revije Manager se tokrat ni znašel niti eden Štajerec. Lani je na destem mestu bil Bogomir Strašek, letos pa je družina Strašek komaj na 17. mestu.

To je deset najbogatejših v Sloveniji:

1. Iza Sia in Samo Login - 689 milijonov   
2. Sandi Češko in Livija Dolanc - 296  milijonov  
3. Marko Pistotnik - 210 miloijonov   
4. Družina Lah -169  milijonov 
5. Joc Pečečnik - 155 milijonov  
6. Igor Akrapovič - 135 milijonov   
7. Tatjana in Albin Doberšek - 126 milijonov 
8. Damian Merlak - 124 milijonov  
9. Franc Frelih - 112 milijonov  
10. Dari in Vesna Južna - 111 milijonov    

Najbogatejši Štajerec je Bogomir Strašek oziroma družina Strašek

17. najbogatejši Slovenec je hkrati najbogatejši Štajerec, in sicer Bogomir Strašek, ki je padel z lanskega desetega mesta na 17. mesto. Njegovo premoženje se je z 105 milijonov evrov zmanjšalo na 86,4 milijonov. Korenine podjetja KLS Ljubno segajo v leto 1974, ko so prav pod vodstvom Straška, mladega strojnega tehnika, ustanovili kovinarski obrat tedanjega družbenega podjetja Gradbenik. Leta 1978 so začeli izdelovati prve elemente zobatih obročev za avtomobilske motorje, v devetdesetih pa so se povsem specializirali za ta program. Skoraj vse izvozijo, od tega 15 odstotkov na Kitajsko, in prav na tem trgu vidijo še veliko priložnosti.

Bogomir Strašek, ki je lastnik enega najuspešnejših slovenskih industrijskih podjetij KLS Ljubno, ima v podjetju največji lastniški delež, ki znaša 50,3 odstotka. V zadnjem letu dni je med bližnje sorodnike razdelil del premoženja. Barbara Strašek Mirnik ima tako po novem 24,7 odstotka holdinga, Nataša Strašek 20 odstotkov, žena Frančiška pa pet. 

Na svetovni ravni je proizvodnja novih vozil po več kot desetih letih lani prvič doživela rahel upad. To se je poznalo tudi pri KLS Ljubno, kjer so bili trendi v prvi polovici leta 2018 še podobni kot leto pred tem, nato pa so se naročila začela zmanjševati za 20 odstotkov na mesec. Leto so tako končali s 4,7 odstotka manjšimi prihodki kot leta 2017. Čisti dobiček je upadel za 22 odstotkov, na 10,9 milijona evrov. KLS Ljubno še vedno ni zadolženo podjetje in je pripravljeno na težke čase za avtoindustrijo. Letos in prihodnje leto bodo vložili od 14 do 16 milijonov evrov. Kljub negotovim razmeram optimistično napovedujejo vnovične rekordne prihodke od prodaje.

Bogomir Strašek, najbogatejši Štajerec in 10. najbogatejši Slovenec. Foto: Mediaspeed

Jager 20., Cencelj 24. in  Puklavec 25.

Na 20. mesto najpremožnejših Slovencev se je znašla družina Jager, ki s trgovskim podjetjem Jagros v Mestinju pri Rogaški Slatini poseduje premoženje v vrednosti 72,7 milijonov. Jagros je lani postavil nov rekord, saj so prihodki od prodaje prvič presegli 131 milijonov evrov, letos pa načrtujejo doseči 150-milijonsko znamko.

Največji do zdaj je bil tudi čisti dobiček, 7,4 milijona evrov, sodeč po načrtih, pa bo tudi ta mejnik kmalu preteklost, saj letos ciljajo na 7,9 milijona evrov čistega dobička. V prvem polletju so prihodke povečali za desetino.

Franc Jager. Foto: Mediaspeed

Na 24. mestu z ocenjeno vrednostjo premoženja 57,5 milijonov evrov najdemo lanska novinca med 100 najbogatejšimi, to sta Ivan (direktor) in Črt Cencelj, vsak polovični lastnik celjskega podjetja Inel, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo naprav za označevanje, kontrolo in verifikacijo v farmaciji, specializiranih naprav za avtomatizacijo v industriji, etiketirnih naprav ter naprav za označevanje izdelkov

Po izjemni rasti poslovanja v 2017, ko sta se tako prodaja kot dobiček več kot podvojila, je bilo težko pričakovati, da se to lahko nadaljuje z enakim tempom tudi v leto 2018, zato smo lani njuno premoženje ocenili nekoliko konservativneje. Prihodke od prodaje so povečali za 68,4 odstotka (na 27,8 milijona evrov, še leta 2016 so znašali 7,5 milijona), čisti dobiček (11,7 milijona evrov) ter dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA – 15 milijonov evrov) pa skoraj podvojili.

Vladimir Puklavec. Foto: Mediaspeed

Na 25. mesto je iz lanskega 16. mesta padel Vladimir Puklavec s 57 milijoni evri. Prlek je svoje premoženje ustvaril v energetiki, saj je polovični lastnik holdinga Gasfin Group, ki ima 40-odstotne delež v TGE Gas Engineering. Puklavec je v Sloveniji 20-odstotni lastnik P&F holdinga Vino, kjer ima 75-odstotni delež omenjeni holding. Puklavec je vložil v vinski posel, kupil ormoško in ljutomersko vinsko klet, skupina se danes imenuje Puklavec Family Wines Holding. Vladimir Puklavec tudi letos ni želel komentirati vrednotenja.

Naslednja med najbogatejšimi Štajerci je na 29. mestu družina Albreht, ki ima v lasti Zlatarno Celje. Njihovo ocenjeno premoženje znaša 49 milijonov evrov. Prihodki skupine Zlatarna Celje so se lani okrepili za 24 odstotkov, čisti dobiček pa kar za 89 odstotkov, na 7,5 milijona evrov. 

58. mesto zasedata Ivan in Tatjana Pfajfar, lastnika celjskega podjetja Inpos, ki se ukvarja s trgovino na debelo in drobno s tehničnim blagom. V 27 letih delovanja se je podjetje iz lokalnega trgovca celjske regije razvilo v vseslovensko trgovsko družbo s širokim izborom predvsem tehničnega blaga z okoli 192 zaposlenimi. Njuno premoženje je ocenjeno na 29 milijonov evrov. Pfajfarjeva imata v lasti tudi podjetje Lesoprodukt.

Lani se je na lestvico stotih najbogatejših Slovencev vrnila družina Grilj, ki je z ocenjeno vrednostjo premoženja 22,5 milijonov evrov na 98. mestu. Savo Grilj ni več sam, saj je tokrat v družbi sinov, Marka in Aleša, na katera je predlanskim prepisal del podjetja Konus Konex iz Slovenskih Konjic in ki imata zdaj vsak po 24-odstotni delež. Podjetje je Savo Grilj sredi devetdesetih kupil iz stečaja. Specializirani so za proizvodnjo netkanih materialov iz sintetičnih vlaken in transportnih trakov ter pogonskih jermenov. Izdelke izvažajo v več kot 25 držav, glavnina konča v Evropski uniji, kjer ustvarijo polovico svojih prihodkov. Lani so se uspešno širili tudi na nekatere neevropske trge, kot so ZDA, Rusija in Daljni vzhod. 

V lanskem letu so prihodke povečali za dobre tri odstotke, na 27,9 milijona evrov. Čisti dobiček se je zmanjšal za 11 odstotkov, na 2,3 milijona evrov. V podjetju še vedno nimajo dolgov. Lani so investirali v novo proizvodno halo za proizvodnjo netkanih materialov. Skupne naložbe v podjetju so znašale 4,5 milijona evrov. V letnem poročilu so zapisali, da so se spopadali s pomanjkanjem delovne sile, kar je na trenutke ogrožalo izpolnjevanje naročil kupcem. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mimi123 (nepreverjen)

Matjaž Satler?

Rob Feri (nepreverjen)

To find a dozen of https://scamfighter.net/review/iwriteessays.com reviews, go to this website. You'll find out what students think about this academic helper and its price policy.

Starejše novice