Revija Manager je tudi letos sestavila seznam najbogatejših Slovencev. Kateri Štajerci so na seznamu najpremožnejših?

Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev je letos doseglo nov rekord: 5,7 milijarde evrov, kar je deset odstotkov več kot lani. Najvišji doslej je tudi spodnji prag lestvice: premoženje 100. najbogatejšega Slovenca znaša letos 24,2 milijona evrov (lani 20,4 milijona evrov).

Najbogatejša Slovenca ostajata zakonca Iza in Samo Login, ustanovitelja podjetja Outfit7, ki je ustvarilo aplikacijo z govorečim mačkom Taking Tom. Vrednost premoženja najbogatejših slovenskih zakoncev je seštevek njunega deleža kupnina za podjetje Outfit7, ki so ga lani prodali Kitajcem, ter devident, ki sta si jih v zadnjih letih izplačala iz dobička. Kako zdaj plemenitita premoženje, ni jasno, zato je vrednost njunega premoženja enaka lanski oceni: 689 milijonov evrov.

To je 10 najbogatejših Slovencev

Med 10 najbogatejšimi Slovenci po oceni Revije Manager se je tokrat znašel en Štajerec, in sicer na desetem mestu Bogomir Strašek. To je deset najbogatejših v Sloveniji:

1. Iza in Samo Login - 689 milijonov
2. Sandi Češko - 334 milijonov
3. Marko Pistotnik - 210 milijonov
4. Joc Pečečnik - 194 milijonov
5. Tatjana in Albin Doberšek - 183 milijonov
6. Družina Lah 152 milijonov
7. Igor Akrapovič - 129 milijonov
8. Damian Merlak 124 milijonov
9. Gabrijel in Petra Rejc - 118 milijonov
10. Bogomir Strašek - 105 milijonov

Bogomir Strašek - najbogatejši Štajerec

Deseti najbogatejši Slovenec je hkrati najbogatejši Štajerec, in sicer Bogomir Strašek, ki mu je uspel skok z lanskega 11. mesta med prvo deseterico. Njegovo premoženje se je z 89,8 milijonov evrov povečalo na 105 milijonov. Korenine podjetja KLS Ljubno segajo v leto 1974, ko so prav pod vodstvom Straška, mladega strojnega tehnika, ustanovili kovinarski obrat tedanjega družbenega podjetja Gradbenik. Leta 1978 so začeli izdelovati prve elemente zobatih obročev za avtomobilske motorje, v devetdesetih pa so se povsem specializirali za ta program. Skoraj vse izvozijo, od tega 15 odstotkov na Kitajsko, in prav na tem trgu vidijo še veliko priložnosti. Lani soprihodki KLS Ljubno  zrasli za 12 odstotkov, za letos načrtujejo desetodstotno povečanje prodaje. Že njihovi lanski rezultati so izjemni: 50-odstotna marža EBITDA, 30-odstotna čista marža in okoli 30-odstotni donos na kapital jih uvrščajo med najboljša podjetja na svetu. Imeli so dobrih 47 milijonov evrov prihodkov, 14 milijonov evrov dobička in podjetje je nezadolženo.

Bogomir Strašek, najbogatejši Štajerec in 10. najbogatejši Slovenec. Foto: Mediaspeed

Puklavec 16, Jager 17.

Na 16. mesto med najbogatejšimi Slovenci se je z ocenjenim premoženjem v višini 79,8 milijonov evrov uvrstil Vladimir Puklavec. Prlek je svoje premoženje ustvaril v energetiki, saj je polovični lastnik holdinga Gasfin Group, ki ima 40-odstotne delež v TGE Gas Engineering. Puklavec je v Sloveniji 20-odstotni lastnik P & F holdinga Vino, kjer ima 75-odstotni delež omenjeni holding. Puklavec vložil v vinski posel, kupil je ormoško in ljutomersko vinsko klet, skupina se danes imenuje Puklavec Family Wines Holding. Vladimir Puklavec vrednotenja ni želel komentirati.

Vladimir Puklavec. Foto: Mediaspeed

Na 17. mestu najpremožnejših Slovencev se je znašla družina Jager, ki s trgovskim podjetjem Jagros v Mestinju pri Rogaški Slatini poseduje premoženje v vrednosti 70,7 milijonov. Jagros je lani postavil mejnik, saj so prihodki od prodaje prvič presegli mejo 100 milijonov evrov. Tudi letos naj bi se letni prihodki povečali za desetino. Trgovska veriga Jagros je lani postavila nov rekord, saj so prihodki od prodaje prvič dosegli 122 milijonov evrov. Rast je sicer v skladu z napovedmi, v nasprotju z dobičkom, ki se je stopil za sedem odstotkov, medtem ko so napovedovali dvoodstotno rast. Zaradi malenkost skromnejše napovedi in slabšega razpoloženja v trgovski panogi družbo Manager vrednoti malenkost skromneje kot lani. Še vedno pa navdušuje z dobičkonosnostjo (čista dobičkovna marža znaša 5,5 odstotka, kar je za trgovino na drobno ogromno).

Franc Jager. Foto: Mediaspeed

Naslednji med najpremožnejšimi Štajerci je Iztok Lipnik, ki je lastnik 30 odstotkov družbe Elrad International, ki ima svojo tovarno tudi v Gornji Radgoni. Družba je sicer v večinski tuji lasti, ob tem pa ima Lipnik še 25-odstotni delež manjše družbe Elrad WS, ki je lani skoraj podvojila prihodke, na 10,5 milijona evrov, in četrtino v družbi Dafra kontakt tehnologije. Lipnik se med vsemi Slovenci uvršča na 38. mesto, njegovo premoženje pa je ocenjeno na 38,8 milijonov evrov.

Na 41. mestu najdemo Bojana Albrehta in družino, ki ima v lasti Zlatarno Celje. Ocenjeno premoženje družine Albreht znaša 34 milijonov evrov. Poslovanje skupine je bilo lani nekoliko slabše kot leto prej. Prihodki skupine Zlatarna Celje so lani zdrsnili za 2,5 odstotka, dobiček pa za tri odstotke, kar je tudi razlog za letošnji osemodstotni upad ocenjene vrednosti premoženja družine Albreht.

Bojan Albreht. Foto: Mediaspeed

56. mesto zasedata Ivan in Tatjana Pfajfar, lastnika celjskega podjetja Inpos, ki se ukvarja s trgovino na debelo in drobno s tehničnim blagom. V 27 letih delovanja se je podjetje iz lokalnega trgovca celjske regije razvilo v vseslovensko trgovsko družbo s širokim izborom predvsem tehničnega blaga z okoli 192 zaposlenimi. Njuno premoženje je ocenjeno na 31 milijonov evrov. Pfajfarjeva imata v lasti tudi podjetje Lesoprodukt. 

Na 60. mesto z ocenjeno vrednostjo premoženja 30,2 milijonov evrov najdemo novinca med 100 najbogatejšimi, to sta Ivan (direktor) in Črt Cencelj, vsak polovični lastnik celjskega podjetja Inel, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo naprav za označevanje, kontrolo in verifikacijo v farmaciji, specializiranih naprav za avtomatizacijo v industriji, etiketirnih naprav ter naprav za označevanje izdelkov. 

Vrnitev Sava Grilja med stoterico najbogatejših

Po letu dni odsotnosti se na lestvico stotih najbogatejših Slovencev vrača družina Grilj, ki je z ocenjeno vrednostjo premoženja 27,3 milijonov evrov na 81. mestu. Savo Grilj ni več sam, saj je tokrat v družbi sinov, Marka in Aleša, na katera je predlanskim prepisal del podjetja Konus Konex iz Slovenskih Konjic in ki imata zdaj vsak po 24-odstotni delež. Podjetje je Savo Grilj sredi devetdesetih kupil iz stečaja. Specializirani so za proizvodnjo netkanih materialov iz sintetičnih vlaken in transportnih trakov ter pogonskih jermenov. Izdelke izvažajo v več kot 25 držav, glavnina konča v Evropski uniji, kjer ustvarijo polovico svojih prihodkov. Lani so se uspešno širili tudi na nekatere neevropske trge, kot so ZDA, Rusija in Daljni vzhod. V letnem poročilu so zapisali, da so se razmere v njihovi panogi v zadnjem letu stabilizirale, pri Managerji pa poudarjajo, da so se občutno izboljšale. Prihodke jim je uspelo povečati za kar 16 odstotkov, kar je za podjetje precejšen preskok. Prihodki so se namreč že vrsto let gibali okoli 23 milijonov, tokrat pa so poskočili na več kot 27 milijonov evrov. Izboljšali so tudi maržo, ta je znašala slabih deset odstotkov, in tako so leto končali z rekordnimi 2,6 milijona evrov dobička. 

Na 83. mesto Revija Manager z 26,9 milijoni evri premoženja uvršča Antona Ofentavška. Ta je lastnik in direktor podjetja Oplast iz Tepanj pri Slovenskih Konjicah. Podjetje izdeluje različne plastične izdelke od ročajev za orodja do izdelkov blagovne znamke Kraftgrip, ki se uporabljajo v avtomobilski industriji, farmaciji in drugih panogah.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mimi123 (nepreverjen)

satler matjaž?

diamant31 (nepreverjen)

Me zanima, kaj je "devidenta"?

Starejše novice