Medtem ko se v Mariboru pripravlja pravcati boj za županski stolček, pa nekateri župani okoliških občin po Štajerskem postajajo pravi rekorderji na svojem »večnem« županskem položaju.

Tak je Milan Gumzar v Benediktu, Leopold Kremžar v Miklavžu na Dravskem polju, Venčeslav Senekovič v Pesnici, Branko Ledinek v občini Rače-Fram, Alojzij Kaučič v Juršincih, Miran Vuk v Zavrču in Anton Butolen v Žetalah.

Slednji svoj uspeh pripisujejo predvsem svojim dosežkom v občini in sposobnosti sodelovanja z različnimi ljudmi, poroča STA.

Nekateri nadaljujejo pot, drugi krmilo prepuščajo mlajšim

Res pa je, da so bili velikokrat tudi edini kandidati za župana. Gumzar v Benediktu je tako bil edini županski kandidat na kar vseh volitvah po letu 1998, kjer je kandidiral na predlog LDS, le leta 2014 se mu je po robu postavil kandidat SLS, a neuspešno. Vendar pa letos ne želi več kandidirati, saj, kot pravi, je bilo 20 let županovanja in 50 let dela v tem kraju dovolj. Za STA je še povedal, da krmilo prepušča mladim z novimi idejami.

Tako pa bo tudi v Miklavžu na Dravskem polju, kjer Kremžar, ki je na županski stol prav tako sedel leta 1998 kot kandidat LDS, ne namerava več ohraniti svojega županskega položaja. Medtem ko Ledinek (SLS) v občini Rače-Fram razmišlja o ponovnem mandatu.

Uspešen pa je tudi Ivan Žagar (SLS) v Slovenski Bistrici, ki je bil prvič izvoljen za tamkajšnjega župana leta 1994, za tem je osvojil še dva mandata, nato pa postal minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Ko mu je ministrski mandat leta 2010 potekel, je bil po skoraj šestih letih ponovno izvoljen za bistriškega župana. 

Tudi sedaj ne izključuje kandidature, saj bi rad nadaljeval, kot je za STA povedal, z svojim načinom delovanja, ki temelji na sodelovanju in strokovnost.

V Mariboru, kjer še lista kandidatov ni popolnoma jasna, pa stroške letošnjih lokalnih volitev ocenjujejo na približno 150.000 evrov, znesek pa vključuje tudi povračilo stroškov volilne kampanje, ki bodo zapadli v plačilo prihodnje leto.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice