FOTO: Mediaspeed
Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je danes na funkciji podžupanov imenoval Sama Petra Medveda in Gregorja Reichenberga, ki oba prihajata iz liste Arsenovič za Maribor. Kdo sta in za kaj bosta zadolžena?

Z današnjim dnem je mariborski župan v skladu z zakonom in statutom mariborske občine iz vrst mestnih svetnikov imenoval dva podžupana. To sta postala Samo Peter Medved in Gregor Reichenberg, ki sta bila ena izmed najbolj aktivnih v Arsenovičevem taboru že v času kampanje.

Medved bo zadolžen predvsem za področje komunale, prometa in športa, medtem ko bo za arhitekturo in prostor zadolžen Reichenberg. Prvi bo funkcijo podžupana opravljal poklicno, drugi pa nepoklicno. 

Gradbenik in arhitekt za razvojni preboj Maribora

Medved je diplomirani inženir gradbeništva, ki je od leta 1999 deloval v projektivnem podjetju Lineal in leta 2016 doktoriral na Fakulteti za gradbeništvo na Univerzi v Mariboru.

»Področje prometa, prometne infrastrukture in komunale v Mariboru ne sodi med področja, na katera bi lahko bili v mestu zelo ponosni. Zato sem se odzval povabilu župana, da prevzamem področje, ki mi predstavlja izziv in za katerega sem prepričan, da lahko privede do razvojnega preboja mesta. Pričakovanja občanov so velika, in sicer ureditev prometa v starem mestnem jedru, nove prometne povezave, boljše sodelovanje z državo na področju večjih infrastrukturnih projektov, trajnostna mobilnost, dograditev kanalizacijskega omrežja, športna infrastruktura, boljše upravljanje z infrastrukturo, črpanje evropskih sredstev, hitrejša realizacija projektov in še bi lahko našteval. V svoji skoraj 30 – letni karieri sem pridobil veliko znanja in izkušenj, da bom delo lahko opravljal profesionalno in strokovno. Prepričan sem, da nam bo pod vodstvom župana Saše Arsenoviča uspel načrtovan razvojni preboj,« je ob imenovanju povedal Medved, ki bo poklicni župan.

Reichenberg, ki bo nepoklicni podžupan, je sicer arhitekt, ki je leta 2000 zaključil študij arhitekture na Tehnični univerzi v avstrijskem Gradcu. Od leta 2004 deluje v ateljeju Reichenberg arhitektura.

»Temeljna lastnost arhitekture je, da gradi in ustvarja. Zavedati se moramo dejstva, da imamo mesto na izposojo, zanamcem pa ga moramo predati nadgrajenega s komponento duha časa, v katerem bivamo. Mesto Maribor se mora aktivneje lotiti reševanja prostorske problematike, upoštevaje dejstvo, da predstavlja vsaka prostorska intervencija zgolj robni pogoj za življenje v tem (med)prostoru. Temeljna naloga prostorske politike mora biti ustvarjanje teh pogojev. Tema torej ni ali bomo reševali problem Mariborske knjižnice in ali bomo reševali UGM, ampak kako ga bomo reševali. Z vso svojo strokovnostjo si bom prizadeval mestu dodati več let manjkajočo kulturno komponento razvoja mestne prostorske politike,« je povedal novopečeni mariborski podžupan Reichenberg.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost25 (nepreverjen)

Ta župan je kot Spider Man

Starejše novice