Marca se običajno poveča zaposlovanje na področju sezonskih del v gradbeništvu, gostinstvu, turizmu in kmetijstvu. Posledično se poveča tudi število odjav iz evidence brezposelnih. Letošnji marec je zaradi epidemije koronavirusa drugačen.

V marcu 2020 so na mariborski območni službi Zavod republike Slovenije za zaposlovanje beležili novo prijavo 1239 oseb, kar je za 63,5 odstotka več kot marca leta 2019. 

»Največji porast glede na lanski marec beležimo na Uradu za delo Ruše in Lenart, sledi Urad za delo Maribor. Razlog za takšen skok v številu novo prijavljenih je tudi dejstvo, da iz teh občin veliko ljudi dela v sosednji Avstriji, kjer so v marcu prav tako odpuščali zaradi zapiranja dejavnosti, kot posledice ukrepov države za preprečevanje širjenja korona virusa,« pojasnjuje Mirjana Zgaja iz mariborske območne službe zavoda za zaposlovanje.

Po številčnosti so med novo prijavljenimi osebami v mesecu marcu izstopali natakarji, prodajalci, kuharji in kuhinjski pomočniki, tajniki, komercialni zastopniki za prodajo, frizerji.

Kako je po Sloveniji?

Zaradi številnih ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa so številna podjetja drastično zmanjšala obseg poslovanja, nekatere so poslovanje morala celo povsem zaustaviti. To pa ima posledice na stanju trga dela, ki se iz dneva v dan poslabšuje. 

Konec marca je bilo pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje prijavljenih 77.855 brezposelnih oseb, kar je za 0,5 odstotka več kot mesec pred tem. Brezposelnost v Sloveniji je bila v primerjavi s stanjem pred letom večja za 1,7 odstotka.

Po neuradnih podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, ki jih zavod vsakodnevno objavlja na svoji spletni strani, se je do 17. aprila v evidenco vpisalo 85.477 brezposelnih oseb.

Vir: Zavod republike Slovenije za zaposlovanje

Stanje se še ne umirja

Situacija se po trenutnih neuradnih podatkih še ne umirja, saj so v obdobju od 1. aprila 2020 do 16. aprila 2020 beležili 1400 oseb, ki so se na novo prijavile v evidenco brezposelnih na Območni službi Maribor.

»Za primerjavo, v lanskem aprilu smo zabeležili 703 nove prijave. Upamo na to, da se bo stanje z naslednjim tednom umirilo, vendar bo situacija zagotovo vplivala tudi na povečano število registrirano brezposelnih konec meseca aprila, saj se je zaposlovanje v tem mesecu bistveno zmanjšalo,« dodaja Zgaga, ki že zdaj napoveduje, da se bo stanje na trgu dela precej poslabšalo in se bodo dosedanji trendi in strukture spremenili. 

»Kako in v kakšnem obsegu, bomo ocenili v prihodnje, ko bo kaj več znanega o tem, kakšni bodo učinki ukrepov za preprečevanje korona virusa in kako bodo delovali protikorona paketi, zlasti v smislu zagotavljanja likvidnosti podjetij in ohranjanja delovnih mest,« še dodaja. 

Tistim, ki so v času pandemije ostali brez zaposlitve, svetujejo po telefonu, mailu in na portalu PoiščiDelo.si: »Usmerjamo jih na informacije, ki so objavljene na spletni strani Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, kjer so na voljo vsi obrazci – tako za prijavo v evidenco brezposelnih, kot vloga za priznanje pravice do denarnega nadomestila in vse ostale informacije v zvezi s trenutnim delovanjem zavoda.«

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Corona s.p. (nepreverjen)

Ce bi odprl Corona s.p. in prodajal pivo - ne virus - bi vec zasluzil in bil druzbeno ugleden

mariborčani (nepreverjen)

pravi pritok na zavod po šele julija/avgusta/septembra, ko ne bo več pomoči in bodo mikro podjetja finančno izčrpana, pravega posla pa ne bo še mesece, kar veliko podjetnikov danes še ne želi slišati

Starejše novice