Upravno sodišče je zavrglo Marinčkovo tožbo v zvezi z Magno.

Upravno sodišče je zavrglo tožbo Gorazda Marinčka, prvega moža Slovenskega E-foruma, ki je na sodišče vložil predlog za izrek ničnosti okoljevarstvenega soglasja za gradnjo Magnine lakirnice v Hočah. Po besedah Marinčka, so tožbo zavrgli zaradi procesnih, ne vsebinskih razlogov.

Pri tožbi se je Marinček skliceval na 69. člen zakona o vodah, ki v drugem odstavku izrecno prepoveduje gradnje tovarn, ki uporabljajo nevarne snovi, na vodovarstvenih območjih.

Marinček namreč ocenjuje, da obrat družbe Magna Steyr ne bi smel stati na vodovarstvenem območju. Za STA je opozoril, da nezakonitost še vedno ostaja. »Zakon o vodah ostaja nespremenjen, uredba o vodovarstvenem območju za vodno telo vodonosnikov Dravsko-ptujskega polja ostaja nespremenjena. Tako zakon kot uredba sta v neskladju z okoljevarstvenim soglasjem,« je dejal Marinček.

Marinček je sicer že pred dnevi na ministrstvo za okolje in prostor ter na še nekatere druge predstavnike vlade naslovil pismo, v katerem je zapisal, da je v »zakonu o vodah v 69. členu v drugem odstavku izrecna in neizogibna prepoved gradnje tovarn, ki uporabljajo nevarne snovi, na vodovarstvenih območjih«. Zanimalo ga je, kako bodo naslovniki ukrepali, da bodo »spoštovali ustavni red v primeru gradnje obrata Magna Nukleus na vodovarstvenem območju v občini Hoče - Slivnica v zvezi z nezakonitimi upravnimi akti, sklepi vlade in podzakonskimi predpisi«.

»Arso je upošteval vso relevantno zakonodajo, tudi določbe, ki se nanašajo na predpise o vodah,« je v odgovoru pojasnilo na ministrstvu za okolje in prostor.

Ministrstvo je še odgovorilo, da so z vidika varstva pred onesnaževanjem v zakon vključeni številni instrumenti varstva, kot sta okoljevarstveno soglasje in dovoljenje, pri čemer pa je treba vse predpise uporabljati komplementarno, poroča STA. Tako vlada z »namenom zavarovanja vodnega telesa, ki se uporablja za odvzem, ali je namenjeno za javno oskrbo s pitno vodo pred onesnaževanjem ali drugimi vrstami obremenjevanja, ki bi lahko vplivalo na zdravstveno ustreznost vode ali na njeno količino, določi vodovarstveno območje z uredbo«.

Za primer Magne se je tako izdalo vodno soglasje, za katerega je moral investitor izpolniti določene pogoje, so še med drugim navedli v odgovoru.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice