Slika je simbolična.
Sekcija trgovcev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je danes ponovno pozvala k takojšnji odpravi pogoja PCT v specializiranih trgovinah.

Na neenakopravno obravnavo in nelojalno konkurenco posameznih trgovin sicer sekcija opozarja že več mesecev.

»Epidemija se bliža h koncu, zato je čas, da vlada odpravi pogoj PCT v specializiranih trgovinah. Trgovinska dejavnost, zlasti trgovina na drobno, že od septembra lani, ko je bil uveden pogoj PCT, beleži drastičen upad prometa.

Poleg tega trgovce sedaj pestijo tudi težave pri dobavi blaga in podražitev energentov, nezanemarljiv strošek pa predstavlja tudi kader, ki mora na vhodu preverjati pogoj PCT,« razloge za takojšnjo odpravo pogoja PCT v specializiranih trgovinah pojasnjuje predsednik sekcije trgovcev pri zbornici Primož Černic.

Vsak dan opozarjajo na težave

Člani sekcije vsak dan opozarjajo na težave pri dobavi in na logistično negotovost, ki prodira v vse procese nabavno prodajnega procesa. Poleg tega pa se jim zdi krivično, da PCT pogoj velja za specializirane trgovine.

Podatki namreč kažejo, da trgovine nikoli niso predstavljale vira okužb. Obenem pa trgovci že vseskozi spoštujejo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje širjenja okužb, kot so nošenje mask, razkuževanje, ustrezna razdalja …

Živilske trgovine nelojalna konkurenca specializiranim trgovinam

Specializirano blago, denimo orodje, belo tehniko, tekstil, knjige, obutev, rože je mogoče kupiti tudi v živilskih trgovinah. Posledično so svoje nakupovalne navade prilagodili tudi potrošniki, ki so specializirano blago začeli kupovati kar v živilskih trgovinah, pravijo v zbornici.

Te so bile že od samega začetka epidemije izvzete iz vseh omejevalnih ukrepov, medtem ko so bile specializirane trgovine, ki ne prodajajo živilskih izdelkov, ves čas podvržene določenim omejitvam.

Specializirani trgovci so se tako znašli v nekonkurenčnem položaju, situacija pa se je z uvedbo PCT pogoja še poslabšala.

Kar 71 odstotkov trgovcev beleži upad prometa

Anketa, ki jo je izvedla sekcija trgovcev pri zbornici med svojimi člani, je pokazala, da od začetka preverjanja pogoja PCT kar 71 odstotkov trgovcev beleži upad prometa.

Tretjina sodelujočih v anketi, 33 odstotkov, beleži upad med 20 in 30 odstotkov, 31 odstotkov pa ima od 30 do 50-odstotni upad prometa. O več kot 50-odstotnem upadu prometa jih poroča 11 odstotkov vprašanih, medtem ko ima četrtina vprašanih manj kot desetodstotni upad prometa.

Glede na vse navedene argumente, zlasti pa zaradi trenda upadanja okužb in sproščanja ukrepov v drugih državah v Evropske unije, sekcija trgovcev pri zbornici pričakuje, da bo vlada nemudoma odpravila pogoj PCT tudi v specializiranih trgovinah.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Žalost (nepreverjen)

PCT treba odpravit povsod. Dajmo se že enkrat prebuditi in dojeti, da bo virus ostal med nami. Kdor bo težje zbolel bo pač šel k zdravniku in v stalež ostali pa bomo pač rahlo kašljali kot do sedaj. Vidim pa da nas vodijo piflarji in dvomim da bodo to dojeli saj tega ni v učbenikih.

pohorskisvizec

Rip PCT....

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Škoda, meni se je pa prav fino sprehajati po trgovinah kjer ni gužve. Sedaj vsi, ki nimajo pctja kupujejo oblačila ipd v Hoferju, Lidlu ter se drenjajo. Medtem, ko mi, s pogoji uživamo v sproščenem nakupovanju. 😁

Starejše novice