*Fotografija je simbolična
Poslanska skupina Levica predlaga zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Slovenski premier je že pred tem dejal, da takšno ureditev podpira, a je Vlada v ponedeljek ocenila, da v trenutnih razmerah ni primeren za obravnavo.

Predlog novele zakona o trgovini Levice bo jutri predstavljen v državnem zboru na prvi obravnavi, se je pa do njega včeraj opredelila Vlada RS na dopisni seji. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, vlada meni, da trenutno zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, ki predstavlja 34 odstotkov vseh prihodkov slovenskega gospodarstva, predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo v državnem zboru. Poleg tega vlada meni, da je socialni dialog najustreznejši način reševanja tovrstnih vprašanj, zato predloga ne podpira. 

Koordinator Levice Luka Mesec je medtem odločitev vlade označil za neresnost. Spomnil je, da je naklonjenost ukrepu sprva izkazala večina v koaliciji, tudi premier Janša. Mesec računa na načelnost poslancev in napoveduje vztrajanje pri predlogu. Na to se je pa tudi že odzval predsednik vlade Janez Janša, ki je dejal, da bodo trgovine ob nedeljah zaprte, razen nujno potrebnih izjem, dogovorjenih v okviru socialnega dialoga.

"Takšnega zakona ni primerno sprejemati brez predhodne obravnave na Ekonomsko socialnem svetu," je še opozoril slovenski premier. Tudi v poslanski skupini SDS so za STA povedali, da predlog podpirajo.

Široka podpora predlogu

V Levici so v predlogu novele povzeli poziv Sindikata delavcev trgovine Slovenije v poslanici pred praznikom dela, da naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte. Kot izjeme bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov in se nahajajo na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

Cilj je vsem delavkam in delavcem v trgovinah in v nekaterih povezanih dejavnostih zagotoviti proste nedelje in proste dneve, ki so po zakonu določeni kot dela prosti dnevi, poleg tega naj bi uresničili voljo volivcev, ki so se na referendumu enkrat že večinsko izrekli za to, da se trgovine ob nedeljah zaprejo.

Predlagatelji dodajajo, da se s predlogom zasleduje tudi cilje osvoboditve od nepotrebnega dela, opuščanja spodbujanja nenehnega trošenja ter zagotavljanja priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, razvijanje lastnih potencialov in kakovostno socialno življenje.

Predlogu je sicer že konec aprila izrazil podporo premier Janez Janša na Twitterju, takšno ureditev pa je podprl tudi minister za delo Janez Cigler Kralj in njegova stranka NSi, kjer so zapisali, da so zaprtje trgovin ob nedeljah predlagali že leta 2003 na posvetovalnem referendumu, ki je dobil podporo ljudi, ter da si želijo, da bi se dogovor o tem dosegel v okviru socialnega dialoga med sindikati in delodajalci, piše STA.  

Predlog so takrat podprli tudi v največji opozicijski stranki LMŠ. V koalicijski SMC pa so dejali, da predloga v primeru, da prinaša več brezposelnih, ne morejo podpreti. Za zaprtje trgovin ob nedeljah so se med drugim izrekli nekateri sindikati in druge organizacije, med njimi v skupni izjavi krščanske cerkve v Sloveniji.

Lahko njegova uresničitev pomeni izgubo delovnih mest?

So pa odločno nasprotovanje predlogu izrazili v Trgovinski zbornici Slovenije, saj bi po njihovem morali v trenutnih razmerah spodbujati potrošnjo in sprejemati ukrepe za ohranjanje delovnih mest. Zaprtje prodajaln ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, so opozorili in dodali, da je v časih, ko je treba vse napore usmeriti v doseganje gospodarske rasti, potrošnja ključna za doseganje gospodarske rasti.

Od trgovinske dejavnosti je odvisno veliko število delovnih mest, ki slovenskemu gospodarstvu prinašajo 34 odstotkov vseh prihodkov. Ob predpostavki, da bi bil promet enak lanskemu letu, lahko zaprtje trgovin ob nedeljah pomeni tudi do 10-odstoten upad prometa, so izračunali in vse deležnike pozvali, naj razprave o morebitni ukinitvi nedeljskega obratovalnega časa zamaknejo v čas, ko bodo razmere to dopuščale, še piše STA.
 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mariborcan1970 (nepreverjen)

Res ne vem zakaj ne bi bile trgovine ob nedeljah zaprte. A se res še družimo samo v trgovskih centrih?! Ne vem zakaj trgovci mislijo da bodo imeli izpad prometa če pa bodo ljudje vse kar potrebujejo (tudi čevlje, oblačila...) kupili v 6 dneh namesto v nedeljo. Kar se tiče odpuščanj tudi to je demagogija. Pri večini trgovcev že nekaj časa uvažajo delavce iz bivše Juge.

Starejše novice