Slika je simbolična.
V zadnjih nekaj dneh so opazna posamezna izboljšanja, manjše število bolnikov potrebuje bolnišnično zdravljenje in intenzivno nego. Bo angleški sev vplival na zaostrovanje ukrepov?

V Sloveniji so včeraj, 27. januarja, opravili 13.597 testiranj na koronavirus in potrdili 1516 novih okužb, gre za 11,1-odstotni delež.

Goriška, Obalno-kraška, Jugovzhodna, Posavska in Zasavka regija so po trenutni epidemiološki sliki v črni fazi.

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer se v Obalno-kraški in Zasavski regiji ukinjajo pretekli teden sproščene izjeme vezane na ponudbo in prodajo blaga in storitev, obratovanje žičniških naprav, ponujanje kulturnih in kinematografskih storitev.

V Osrednjeslovenski, Podravski, Gorenjski, Koroški, Primorsko-notranjski, Pomurski in Savinjski regiji se po novem dovoli tudi prodaja nogavic in perila.

Vir: Vlada Republike Slovenije

Opazna posamezna izboljšanja - V bolnišnicah manj stanovalcev domov za starejše

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je povedala, da se zmanjšuje število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Zmanjšalo se je tudi število sprejemov iz domov za starejše. K temu po njenem mnenju veliko prispeva prekuženost stanovalcev in cepljenje.

Še vedno pa imamo na dnevni ravni, kar veliko število pozitivnih testov na koronavirus, a se teža okuženih premika iz starejše na mlajše populacije.

Zakaj pri nas ukrepi ne delujejo kot drugje po Evropi? 

Beovičeva ob tem dodaja, da je krivulja spreminjanja epidemije drugačna, kot v državah s primerljivimi ukrepi. V primerjavi s temi državami bi pričakovali, da bi bila krivulja epidemije v Sloveniji nižja. Razlog je po njenem mnenju v dogajanju v družbi, ki ga je težko spreminjati.

A je v Sloveniji smrtnost ves čas sorazmerno nizka in pod evropskim povprečjem. Z večjim številom bolnikov ni bistveno narasla. Kar se tiče strogosti ukrepov, je povedala, da je Slovenija nekje v sredini.

Se bodo zaradi angleškega seva zaostrovali ukrepi?

V Sloveniji je približno dva odstotka obolelih za britansko varianto virusa, ki se bolje prenaša med ljudmi in lahko povzroča hujši potek bolezni.

»Potrebno bo skrbno spremljanje prisotnosti britanskega seva virusa in opazovanje epidemiološke krivulje ter ob morebitnem dvigu poostriti morebitne ukrepe,« dodaja Beovičeva. 

Zdravila, s katerimi so zdravili Trumpa, so na poti v Evropo

Beovičeva je omenila še nekatera nova zdravila, ki so že registrirana v Združenih državah Amerike in jih je prejel nekdanji predsednik Donald Trump.

Ta zdravila so počasi na poti tudi že v Evropo, Slovenija je pristopila k skupnemu evropskemu naročilu teh zdravil. Kot je povedala, je za nas je rezerviranih od tisoč do dva tisoč odmerkov.

Zdravilo za zdaj še ni registrirano v Evropski uniji, zato ne more napovedati, kdaj bi ga lahko začeli tudi uporabljali. 

Starši se družijo pred vhodi v osnovne šole

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je predstavila tedensko poročilo o inšpekcijskih nadzorih glede upoštevanja ukrepov. V prejšnjem tednu so opravili 3740 nadzorov, izrečenih je bilo 34 prekrškovnih sankcij, 335 opozoril po zakonu o prekrških in 126 upravnih ukrepov.

V gostinstvu je bilo opravljenih 149 nadzorov,  izrečenih pa pet prekrškovnih sankcij in skupno devet opozoril. Na področju drugih storitvenih dejavnosti je bilo 387 nadzorov, štiri prekrškovne sankcije, 22 opozoril in dve prepovedi dejavnosti.

Na zunanjih javnih površinah opravili 316 nadzorov in izrekli 30 opozoril; v večstanovanjskih stavbah 195 nadzorov in 16 opozoril. Potza je ob tem opozorila, da prihaja do druženj staršev, ki pripeljejo otroke v osnovne šole. 

Kot je povedala Potza, je prioriteta še vedno nadzor nad izvajanjem cepljenja. Pri 51 zavezancih je cepljenje potekalo v skladu z nacionalno strategijo. Pri Zdravstvenem domu Nova Gorica je bilo ugotovljeno, da so cepili osebe, ki niso v prednostnih skupinah strategije.

Število glob se je povečalo za 56 odstotkov

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je predstavil delovanje policije, ki ob svojem rednem delu izvaja tudi nadzore glede kršenja odlokov.

Od ponedeljka so opravili nadzore na 15.573 krajih. Izrekli so skupaj 1315 ukrepov, od tega 757 opozoril, in izdali 521 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. 

Največ ukrepov je bilo izdanih na območju policijske uprave Ljubljana 448 in Celje 322.  

Vir: Vlada Republike Slovenije

Največ ukrepov je bilo izdanih na območju policijske uprave Ljubljana 448 in Celje 322.  

Na vseh mejnih točkah so izdali 6851 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je za 59,1 odstotkov več kot teden dni poprej. Največ napotitev v karanteno na domu je bilo vročeno osebam, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine, Kosova in Hrvaške. 

Vir: Vlada Republike Slovenije

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Neviden (nepreverjen)

kaj?cepci?poglejte si gostilne kako se zbirajo pred njimi in vsi brez mask .banda skoraj vsaka gostilna tala kave in pijače ven vam povem za eno naprimer"prominent bar "Pernica,vsak dan polno ljudi odzunaj brez mask poleg pa šola in trgovina.fuj,banda.zdaj so pa starši krivi ki pridejo po otroke ,ki ne hodijo niti en teden v šolo.kje ste inšpektorji?

Starejše novice