FOTO: Mediaspeed
O nezdružljivost funkcij poslancev bodo razpravljali tudi pravni strokovnjaki, posvet z njimi bo služil kot podlaga za nadaljnjo odločanje mandatno-volilne komisije državnega zbora.

Vodje poslanskih skupin so se na današnjem delovnem posvetu pri predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu dogovorili o sklicu posveta s pravnimi strokovnjaki na temo nezdružljivosti funkcij poslank in poslancev, poroča STA.

Pravni strokovnjaki bodo ugotavljali, kako naj državni zbor ravna v aktualnem primeru poslanca madžarske narodne manjšine Ferenca Horvatha in podobnih primerih, ko prihaja do konflikta interesov in nezdružljivosti funkcij.

Dogovorili so se, da lahko poslanske skupine do ponedeljka predlagajo strokovnjaka s tega področja. Kot so sporočili iz državnega zbora, pa bo potem predsednik državnega zbora sklical skupino pravnih strokovnjakov v najkrajšem možnem času.

Kot je ob robu posveta pojasnil vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec bodo mnenja pravnih strokovnjakov podlaga za prihodnje odločanje mandatno volilne komisije. »V Levici seveda pričakujemo, da bomo do naslednje redne seje mandatno volilne komisije, ki bo 13. junija, imeli te podlage, da se potem na tej seji opravi razprava na to temo oziroma se ugotovi, ali je poslancu mandat prenehal ali ne,« je pojasnil Vatovec.

Vodja poslanske skupine LMŠ Jerca Korče pa je pojasnila, da bodo pri postopanju v tem primeru zasledovali dva cilja: »To je spoštovanje pravne države in zakonodaje na eni strani in pa predvsem zaščito integritete, ugleda državnega zbora.« Vsaka poslanska skupina ima možnost predlagati pravnega strokovnjaka. Kot je pojasnila Jerca Korče, pa si želijo strokovnjakov, ki so pristojni za to področje in ga najbolje poznajo.

Na Kanalu A so v sredo opozorili tudi na primer mariborskega poslanca iz vrst SMC Branislava Rajića, ki kandidira za evropskega poslanca in je v času prejšnjega poslanskega mandata hkrati opravljal funkcijo direktorja svojega podjetja. O tem je obvestil tudi Komisijo za preprečevanje korupcije, ki pa po navedbah televizije ni ukrepala. STA na pojasnila Komisije za preprečevanje korupcije še čaka.

Vatovec je opozoril, da takrat državni zbor z nezdružljivostjo funkcij ni bil seznanjen, kar je po njegovi oceni na eni strani napaka državnega zbora, na drugi pa tudi Komisije za preprečevanje korupcije. Kovšetova se do primera ni opredelila, saj LMŠ v prejšnjem mandatu ni bilo v državnem zboru.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice