V marcu se je število delavcev iz Bosne in Hercegovine, ki delajo v Sloveniji, znova povečalo, pri nas jih je med vsemi tujimi delavci sicer daleč največ. Ob koncu septembra jih je delo opravljalo 41.832, kar je 21,4 odstotka več kot leto prej.

Po absolutnem številu delovno aktivnih med tujci v Sloveniji državljanom Bosne in Hercegovine sledijo Srbi, na tretjem mestu so Hrvati, na četrtem in petem mestu pa državljani Kosova in Makedonije. 

Pomanjkanje ustreznega kadra je po besedah podjetij ena izmed največjih ovir za prihodnjo gospodarsko rast v Sloveniji. Vedno več podjetij se srečuje s trajnim pomanjkanjem kandidatov za določena delovna mesta, saj je kadrovski bazen v Sloveniji izrazito oslabljen.

Veliko zanimanje domačinov za delo v Sloveniji

Karierni sejem, ki ga organizira zaposlitveni portal MojeDelo.com, je bil prejšnji teden kot že leto poprej znova v Banja Luki, kjer so slovenska podjetja sprejeli z odprtimi rokami.

Na sejmu se je predstavilo 22 slovenskih podjetij, med njimi Spar Slovenija, MAN Truck Bus, Odelo Slovenija, Agencija M Service, Nimrod, Kariera, Anton Blaj, Mahle, Carthago, Gorenje, Gostol-Goplan, Slorest, Terme Krka, Pošta Slovenija ...

Karierni sejem v Banja Luki je obiskalo nekaj manj kot tri tisoč obiskovalcev, ki si želijo delati v Sloveniji. »Bil sem na nekaj razgovorih, najbolj konkretno sem se pogovarjal s Pošto Slovenije, kjer iščejo poštarje. To se mi zdi dobra služba, tudi varna,« je dejal eden izmed njih.

V Pošti Slovenije je po poročanju Večera trenutno razpisanih ali v postopku zaposlovanja 223 prostih delovnih mest za delo v poštnem prometu

Mlajši iskalec zaposlitve je povedal: »Slovenska podjetja ne iščejo samo izkušenih kadrov, temveč dajo priložnost tudi nam, ki še nimamo dovolj delovne kilometrine. To me je res presenetilo.«

Diplomirana pravnica je dejala, da ji je žal, da kadrov z njeno izobrazbo ne iščejo, a dodaja: »Ne smem biti omejena s tem, da iščem samo službo v svoji stroki.«

Tuji delavci vse bolj zanimiv bazen za slovenska podjetja

V podjetju Lesnina so povedali, da so na sejmu v tujini že četrtič: »V Sloveniji monterjev pohištva ne dobimo. V prvem krogu tako izberemo nekaj kandidatov in jih povabimo na preizkus, ki ga lahko opravijo lokalno ali v Sloveniji. Po preizkusu jih o tem, ali so dobili službo, obvestimo v roku enega tedna. Preden kandidat začne zares delati in preden uredimo vse dokumente, traja približno štiri mesece. Izplen prvih dveh sejmov je bil zelo dober, dobili smo osem novih zaposlenih.«

Pri podjetju Odelo Slovenija so do danes s pomočjo zaposlitvenih sejmov v tujini pridobili kar 120 zaposlenih. »V Sloveniji primanjkuje kadrov za delo v proizvodnji, prav tako specialistov elektrotehniške stroke. Na sejmih pridobimo veliko vlog za zaposlitev. Od tega jih okrog 30 odstotkov povabimo na razgovor v matično podjetje ter ogled proizvodnje, kjer opravijo nekajurni delovni preizkus. Nadalje se v roku nekaj dni odločimo o izboru ter začnemo s postopkom urejanja vse potrebne dokumentacije in bivanja za začetek zaposlitve v našem podjetju,« pojasnjujejo.

Delavcev za proizvodnjo primanjkuje

»Vedno znova smo presenečeni, kako zelo so iskalci zaposlitve v tujini veseli našega sejma. Že mesece pred sejmom mediji poročajo o tem, da prihajamo in vabijo ljudi, da se udeležijo sejma. Zanimanje je izjemno in tudi slovenska podjetja lahko vidijo, kako zaželena so. Veseli smo, da lahko na takšen način pomagamo tako iskalcem zaposlitve iz tujine kot našim podjetjem, ki jim primanjkuje delovne sile, sploh delavcev za proizvodnjo,« je povedal Tomaž Gorjup, direktor podjetja Styria Digital Marketplaces, ki upravlja tudi zaposlitveni portal MojeDelo.com.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Diver (nepreverjen)

Malo poizvejte koliko je teh sumljivih ljudi tukaj na crno,Podjetja ki izkoriscajo tuje delavce odkupujejo gostisca ,ki niso dobila dovoljenja za uporabo v naseljih ali so propadla v okolici Maribora in zivijo na racun velikih provizij.Vem vsaj za eno veliko kjer se ponoci dogajajo sumljive reci.
Kdo je tu dober in kdo slab.
Podjetja ,ki bogatijo na racun poniznih tujih delavcev in sumljivih pogodb?
Slovenci , ki nocemo delati za 600eur
.

Starejše novice