Danes stavka več kot 40.000 šolnikov iz več kot 90 odstotkov javnih vrtcev in šol.

Stavke zaposlenih v vzgoji in izobraževanju se bo po podatkih Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije udeležilo več kot 40.000 zaposlenih iz več kot 90 odstotkov odstotkov vseh javnih vrtcev, dijaških domov in šol. V času stavke bodo shod pripravili tudi v Mariboru.

Več stavkajočih kot februarja

Po podatkih Sviza bo v sredo stavkalo več zaposlenih kot ob začetku stavke februarja, ko je stavka zajela 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Stavki se je namreč po ponovnem glasovanju naknadno pridružilo nekaj zavodov, ki stavke v začetku niso izglasovali. V stavko naj bi bilo sicer vključenih več kot 90 odstotkov vseh javnih vrtcev, dijaških domov ter osnovnih, glasbenih, srednjih in višjih šol.

V Mariboru na Trgu generala Maistra

Stavkajoči se tokrat ne bodo zbrali na skupnem protestnem shodu v Ljubljani, kot so se februarja, temveč bodo območni odbori Sviza ob 12. uri pripravili protestne shode v skupno enajstih mestih po vsej Sloveniji.

Shodov se bo po ocenah Sviza udeležilo od 500 do 2500 stavkajočih v posameznem kraju. V Mariboru bo shod potekal na Trgu generala Maistra. Na nekaterih shodih bodo podporo zaposlenim v vzgoji in izobraževanju izrazili tudi župani občin, če se bo shoda v Mariboru udeležil župan Fištravec, še ni znano.

Rast plač v škodo šolnikov

Sicer pa bodo na shodih po napovedih Sviza govornice in govorniki med drugim izpostavili najnovejše podatke o rasti povprečnih plač v posameznih dejavnostih javnega sektorja. Ti po navedbah sindikata dokazujejo, da so se razlike v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju še dodatno poglobile in da je rast poprečnih plač v vzgoji in izobraževanju zaostala tudi za rastjo povprečne plače v državi. 

Povprečna plača v Sloveniji se je namreč v lanskem letu zvišala za 2,65 odstotka, v izobraževanju le za 1,69 odstotka, razloge za stavko utemeljujejo v Svizu.

Poskrbljeno za varstvo in prehrano

Glede na napoved glavnega tajnika Branimirja Štruklja, da bodo vztrajali pri rešitvah, ki so se jih v ponedeljek dogovorili z vlado, a jih vlada nato ni parafirala, gre pričakovati, da bodo poudarili zahtevo, da se omenjeni dogovor uresniči. Po njem bi se neuradno plače vzgojiteljem in učiteljem ter drugim strokovnim delavcem v šolah zvišale za dva plačna razreda, razrednikom pa za tri. Zaposlenim z minimalno ali nižjo plačo bi se regres po dogovoru v povprečju zvišal za 200 evrov, in sicer na 1050 bruto.

Zaradi stavke v šolah danes ni pouka, za otroke zagotavljajo le varstvo. Tudi v vrtcih, kjer so ponekod organizirali le dežurne enote, je program okrnjen. Na Svizu ob tem starše naprošajo, naj otrok ne pošiljajo v vrtce in šole, razen če res ni druge možnosti.

V mariborskem Vrtcu Jadvige Golež starše na oglasni deski nagovarjajo k podpori pri nadaljevanju stavke zaposlenih v javnem sektorju. V vrtcu pedagoškega dela ne bodo izvajali, poskrbeli bodo le za varstvo, varnost in prehrano otrok.

Brezplačna smuka za šolarje

Zaradi stavke v smučarskem centru Mariborsko Pohorje vsem učencem osnovnih šol danes omogočajo brezplačno dnevno smuko med 8. 15. uro. Ob prevzemu brezplačnih dnevnih vozovnic na blagajnah smučarskega centra morate predložiti le osebni dokument.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

UČITELJI SO TAK POŽREŠNI DA BI ŠE JANŠEV DREK POŽRLI ,, Pa otroke maltretirajo in jih fizično napadajo, da je pa tam prisotnost pedofilije velika ,, je pa tak vsem znano,,Sem bral zadnjič v cajtung,, da je ena učiteljica tak premikastila dva učenca, da sta morala poiskati strokovno pomoč,,,Da pa učiteljice spolno občujejo z otroci sem pa tudi prebral,,,RAVNATELJI PA NIČ,, jaz bi te ravnatelje poslal na žago deske ravnati, za kaj drugega tak niso ,,,gamad nepismena

Starejše novice