Avstrija ne bo več tako radodarna pri otroškem dodatku, ki ga plačuje delavcem migrantom iz drugih držav Evropske unije. Lansko leto je Avstrija v Slovenijo nakazala za 17,4 milijona evrov otroških dodatkov.

Slovenski delavci migranti, ki delajo v Avstriji že več let bijejo bitke na domačem prizorišču glede obdavčitve, pri kateri naj bi bili, po njihovem mnenju, neenakopravno obravnavani. A zdaj ne bodo mogli biti jezni samo na Slovenijo, kajti del njihovih ugodnosti bo začela klestiti tudi Avstrija. Avstrijska vlada namreč želi z novim zakonom konkretno zmanjšati otroške dodatke za zaposlene v Avstriji, ki prihajajo iz drugih držav Evropske unije.

Za slovenske otroke Avstrija namenila več kot 17 milijonov

Osnutek zakona pripravljata vladajoča Ljudska stranka (ÖVP) v dogovoru s koalicijskimi socialdemokrati (SPÖ), ki naj bi bil predložen še ta teden. Svoj predlog utemeljujejo z dejstvom, da Avstrija vsako leto v tujino nakaže velike vsote denarja. Za 122 tisoč otrok je tako Avstrija po podatkih tamkajšnjega ministrstva za družino nakazala 249 milijonov evrov. Največ, 64,7 milijonov evrov, so nakazali za otroke delavcev iz Madžarske, v Slovenijo pa je Avstrija lansko leto nakazala za 17,4 milijonov evrov otroških dodatkov.

V Avstriji najmanj 111,80, v Sloveniji 30,44 evrov

Avstrija je leta 2015 skupno za otroške dodatke namenila slabe 3,4 milijarde evrov. Višina otroškega dodatka je v Avstriji odvisna od starosti posameznega otroka in tako znaša od rojstva naprej mesečno najmanj 111,80 evra in 162 evrov za otroke, starejše od 19 let.

V Sloveniji se višina otroškega dodatka določi glede na uvrstitev družine v dohodkovni razred, ki je določen v odstotku od povprečne mesečne plače vseh zaposlenih v Sloveniji za koledarsko leto pred vložitvijo zahteve. Kot je razvidne iz spletne strani ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti, je najvišji znesek za otroški dodatek trenutno na mesec 137,18 evra, najnižji pa 30,44 evra.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice